diabetes type 1

Wat is diabetestype1.nl

Iedereen die zelf diabetes type 1 heeft of iemand in zijn naaste omgeving is welkom op de website diabetestype1. De site bundelt van alles over diabetes type 1:

  • het laatste nieuws
  • actuele onderzoeken
  • toelichtingen door experts
  • blogs met persoonlijke tips en verhalen
  • het forum ‘Gesprekken’ om meningen en ervaringen te delen met anderen met diabetes type 1
  • mogelijkheid om de inhoud te filteren op basis van eigen interesses

Initiatiefnemer

Diabetes Fonds

De website diabetestype1.nl is een initiatief van het Diabetes Fonds. Het fonds financiert al sinds 1978 het overgrote deel van het wetenschappelijke onderzoek naar diabetes in Nederland. Puur met giften. Met al diverse doorbraken tot gevolg, zoals de basis voor toekomstige genezing van diabetes type 1.

Kleinere giften bij elkaar leiden tot grote resultaten, blijkt uit de bereikte mijlpalen door de inzet van het Diabetes Fonds. Het fonds gelooft dan ook in samenwerking, met particulieren en bedrijven.

Help je ook mee om genezing van diabetes type 1 dichterbij te brengen?

Help mee als particulier
Help mee als bedrijf

Waarom bestaat diabetestype1.nl?

Het Diabetes Fonds heeft een peiling gehouden onder een grote groep mensen met diabetes type 1. Daaruit bleek hun behoefte aan een centrale, onafhankelijke plek met betrouwbare informatie over diabetes type 1. Een plek waar onderzoeken naar nieuwe behandelingen en genezing van diabetes type 1 eerlijk in perspectief worden gezet. Met bovendien de mogelijkheid voor mensen met diabetes type 1 en hun naasten om onderling contact te hebben en ervaringen te delen.


Onze partners

Om diabetestype1.nl mogelijk te maken, werken we samen met zowel inhoudelijke als commerciële partners. Ze staan hieronder genoemd. Overigens hebben de commerciële partners geen invloed op de inhoud van deze website.

Bas van der Goor Foundation

De missie van de Bas van der Goor Foundation is het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met diabetes door middel van sport en beweging. Optimisme, inspiratie en uitdaging zijn de kernwoorden van de manier waarop de stichting mensen met diabetes en hun sociale omgeving informeert. De stichting informeert haar doelgroep over de positieve effecten van sport en beweging op een leven met diabetes en inspireert tot een sportief leven met diabetes.

Diabeter

Diabeter is een gespecialiseerde behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen met type 1 diabetes. Ze hebben ruim 1.700 jonge mensen onder behandeling. De vestigingen van Diabeter - in Rotterdam, Deventer, Veldhoven, Groningen en Schiphol zijn huiselijk ingericht, zodat bezoekers zich er snel thuis voelen. Optimale diabeteszorg staat bij Diabeter centraal. Dit realiseren ze door persoonlijke zorg en aandacht te combineren met de nieuwste technologieën.

Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten

De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten behartigt de belangen van alle aangesloten podotherapeuten in Nederland. Een podotherapeut heeft een beschermde titel en een geaccrediteerde vierjarige voltijd HBO-opleiding (Bachelor of Science) gevolgd. De podotherapeut is als enige voetspecialist opgenomen in de Wet-BIG (artikel 34) en verricht belangrijk werk in het voorkomen van amputaties bij mensen met diabetes. Daarnaast behandelt de podotherapeut klachten aan de enkels, knieën, heupen of rug die voortkomen uit de voeten. De podotherapeut zorgt graag samen met de cliënt voor een goede oplossing van voetproblemen.

Stichting Zorgeloos met diabetes naar school

Ieder kind zou zorgeloos naar school moeten kunnen gaan. Voor kinderen met diabetes is dat in de praktijk niet altijd vanzelfsprekend. De Stichting Zorgeloos met diabetes naar school biedt praktische handvatten voor goede diabeteszorg op school. Dit doen we door leerlingen, ouders en scholen te informeren en adviseren over de verschillende opties en mogelijkheden in de klas. Vanuit gedegen onderzoek, praktijkervaringen en binnen een passend wettelijk kader.

Abbott

Bij Abbott vinden ze dat mensen met diabetes de vrijheid zouden moeten hebben om te genieten van een actief leven. Daarom ontwikkelen ze veilige, accurate en makkelijk te gebruiken producten die bovendien artsen voorzien van data die hen helpen de juiste behandeling te bepalen. Ze hebben de manier waarop mensen hun glucose meten drastisch veranderd met hun nieuwe Flash Glucose Monitoring technologie waarbij routinematig vingerprikken tot het verleden behoort.

Boeren Medical

Als partner van het Diabetes Fonds ondersteunt Boeren Medical onderzoek naar genezing en voorkoming van diabetes en complicaties. Diabetes heeft een grote impact op het dagelijks leven. Totdat diabetes genezen kan worden, is het belangrijk dat men met de juiste hulpmiddelen en deskundig advies de draad weer oppakt. Boeren Medical helpt daarbij. Wij bieden medische hulpmiddelen, ondersteuning en advies. Hiervoor werken we nauw samen met zorginstellingen en -professionals. Samen hebben we hetzelfde belang: ervoor zorgen dat de cliënt de best mogelijke zorg krijgt.

Bosman

Als partner van het Diabetes Fonds ondersteunt Bosman onderzoek naar genezing en voorkoming van diabetes en complicaties. Diabetes heeft een grote impact op het dagelijks leven. Totdat diabetes genezen kan worden, is het belangrijk dat men met de juiste hulpmiddelen en deskundig advies de draad weer oppakt. Bosman helpt daarbij. Wij bieden medische hulpmiddelen, ondersteuning en advies. Hiervoor werken we nauw samen met zorginstellingen en -professionals. Samen hebben we hetzelfde belang: ervoor zorgen dat de cliënt de best mogelijke zorg krijgt.

De Diabetesschoen

Goede schoenen zijn erg belangrijk bij het voorkomen van beginnende voetproblemen bij diabetes. Daarom introduceert het Diabetes Fonds samen met RondOm Podotherapeuten een betaalbare schoenencollectie voor mensen met diabetes, genaamd De Diabetesschoen. De schoenencollectie bestaat uit zowel mannen- als vrouwenschoenen voor binnen en buiten. Diverse experts en ervaringsdeskundigen zijn betrokken om de kwaliteit van de schoenen te garanderen. De Diabetesschoen heeft geen winstoogmerk.

Mediq Direct Diabetes

Mediq Direct Diabetes is de partner in diabeteszorg op het gebied van insuline, diabeteshulpmiddelen en accessoires. Mediq Direct Diabetes is al meer dan 15 jaar de grootste onafhankelijke leverancier. Voor het bestellen van diabeteshulpmiddelen, het vergelijken van verschillende producten en kennis over het gebruik van een insulinepen, insulinepomp of glucosemeter, bij Mediq Direct Diabetes helpen ze je verder.

Medtronic

Al 30 jaar neemt Medtronic het voortouw met revolutionaire technologie op het gebied van diabetesbehandeling. De visie is om de "kunstmatige alvleesklier" te ontwikkelen. Door innovatie en samenwerking helpt Medtronic bij het verlichten van pijn, het herstellen van de gezondheid en het verlengen van levens.

Novo Nordisk B.V.

Novo Nordisk is een Deens bedrijf dat zich al bijna een eeuw toelegt op de behandeling van en de zorg voor mensen met diabetes type 1 en type 2. We doen blijvend en grootschalig onderzoek en ontwikkelen nieuwe therapieën, om het leven van mensen die deze chronische aandoening hebben te verbeteren. Het doel waar alle medewerkers van Novo Nordisk zich dagelijks voor inzetten is even duidelijk als uitdagend; diabetes voorgoed de wereld uit helpen. Tot het zover is werken wij, met diezelfde inzet, continu aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen die moeten leven met diabetes

HJ De Rooy Lederwaren

HJ De Rooy Lederwaren, dR Amsterdam, ontwikkelde de speciale tassenlijn ‘Sweet Collections’ voor mensen met diabetes. Van ieder verkocht product uit deze mooie collectie doneren zij maar liefst 10% aan het Diabetes Fonds. Het Diabetes Fonds financiert hiermee belangrijk onderzoek naar betere behandelingen en genezing van diabetes. Mark Severijns, eigenaar en directeur van HJ De Rooy Lederwaren vertelt: "Onder ons motto ‘Just be Proud’ zijn we de Sweet Collections gestart. Leren tassen speciaal voor mensen met diabetes. En daar zijn we ontzettend trots op."


Het team

Dagelijks werken enthousiaste professionals aan de inhoud en het verbeteren van diabetestype1.nl. Ze zetten ieder hun eigen specialiteit in om de website bij te houden en verder te verbeteren.

<span class="translation_missing" title="translation missing: nl.shared.employee.employee_avatar_alt, employee: Elise van Rooij">Employee Avatar Alt</span>

Elise van Rooij

Contentspecialist
Diabetes type 1 komt in mijn familie veel voor, daarom vind ik onderzoek naar diabetes belangrijk en interessant. Ik schrijf over wetenschap in toegankelijke taal, waarbij ik de hoofdzaken eruit pik. Zodat lezers snel en gemakkelijk op de hoogte blijven van onderzoek.
<span class="translation_missing" title="translation missing: nl.shared.employee.employee_avatar_alt, employee: Thalina Kardux">Employee Avatar Alt</span>

Thalina Kardux

Communityspecialist
Ik hoop samen met jullie een fijne (online) omgeving te creëren waar jullie ervaringen kunnen delen en in contact kunnen komen met anderen. Naast mijn werk kun je mij blij maken met buiten zijn, een goed boek, creatief bezig zijn en gezellige dingen doen met familie en vrienden. Ik kijk ernaar uit om met jullie in gesprek te gaan!
<span class="translation_missing" title="translation missing: nl.shared.employee.employee_avatar_alt, employee: Joya Nahon">Employee Avatar Alt</span>

Joya Nahon

Medewerker Kennis & Innovatie
Ik maak alle kennis die we verzamelen over diabetesonderzoek inzichtelijk in (nieuws)artikelen. Als echte ‘science nerd’ word ik hier heel blij van. Mijn werkervaring als onderzoeker helpt mij bij deze taak. Het lijkt me super leuk om mijn enthousiasme en kennis over de wetenschap met jullie te delen.
<span class="translation_missing" title="translation missing: nl.shared.employee.employee_avatar_alt, employee: Guido Verboom">Employee Avatar Alt</span>

Guido Verboom

Communitymanager
Ik gun iedereen een prettig en zinvol leven en dat gaat beter in verbondenheid. Daarom vind ik het leuk om mensen met elkaar te verbinden. Het geeft me voldoening om te zien dat het delen vragen, ideeën en tips mensen vooruit helpt. Hier op DiabetesType1.nl mag ik de komende periode de kar trekken om daar samen op een goede manier invulling aan te geven. Doe je mee?
<span class="translation_missing" title="translation missing: nl.shared.employee.employee_avatar_alt, employee: Miranda Mosch">Employee Avatar Alt</span>

Miranda Mosch

Communitymanager
Wat mij echt enorm trots maakt is dat uit een peiling is gebleken dat de diabetes type 1 community bijdraagt aan een hogere kwaliteit van leven. Ik houd ervan verbinding aan te gaan, actief te luisteren en wensen te verzamelen. Daarnaast wil ik graag draagvlak verbreden om nog meer mensen bereiken, want ik gun iedereen de informatie en het gesprek dat hier plaats vindt.
<span class="translation_missing" title="translation missing: nl.shared.employee.employee_avatar_alt, employee: Pauline van Schayck - Lössbroek">Employee Avatar Alt</span>

Pauline van Schayck - Lössbroek

Wetenschapsredacteur
Wetenschap ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Ik schrijf over wetenschap in begrijpelijke taal. Aan diabetes type 1 zitten zoveel verschillende aspecten, dat ik nog lang niet uitgeschreven ben over dit onderwerp!
<span class="translation_missing" title="translation missing: nl.shared.employee.employee_avatar_alt, employee: Rogier van Gent">Employee Avatar Alt</span>

Rogier van Gent

Manager Kennis & Innovatie
Jarenlang ben ik actief geweest als biomedisch wetenschapper. Met mijn expertise en kennis kan ik wetenschappelijke ontwikkelingen en nieuws over type 1 diabetes duiden en op waarde schatten, en aan de community overdragen.