down20161221-6118-is1urw.jpg

Onderzoek naar risicofactoren

Internationaal lopen er enkele grote onderzoeken naar het ontstaan van diabetes. Daaraan doen veel kinderen mee met een verhoogd genetisch risico, het gaat om het samenspel tussen genen en risicofactoren. Hieronder staan de grootste onderzoeken op een rij.

D-GAP

Het Engelse onderzoeksprogramma D-GAP van het JDRF UK Centre for Diabetes Genes, Autoimmunity and Prevention probeert oorzakelijke verbanden te leggen tussen genen en de afweerreactie in de aanloopfase tot diabetes type 1. De resultaten moeten leiden tot verder onderzoek naar immunotherapie om diabetes bij risicogroepen te voorkomen.

DAISY

Sinds 1993 volgt de Diabetes and Autoimmunity Study in the Young 2542 kinderen in de VS met een verhoogd genetisch risico, vanaf de geboorte. Wanneer de eerste antistoffen zijn gevonden die een voorteken van diabetes kunnen zijn, nemen de onderzoekers elke 3-6 maanden bloed en ontlasting af om de eventuele ontwikkeling naar diabetes te volgen. Ook kijken onderzoekers naar de rol van vitamines, voeding en inentingen.

BABYDIAB

De Duitse studie BABYDIAB volgt kinderen met een ouder met diabetes, en kijkt ook wanneer antistoffen zich ontwikkelen. Een opvallend resultaat is dat de aanlooptijd waarin diabetes zich ontwikkelt in Duitsland de laatste jaren sneller lijkt te gaan dan voorheen. Of dat ook iets met genen te maken heeft of meer met omgevingsfactoren, is nog niet duidelijk.

DIPP

Het DIPP-project (T1D Prediction and Prevention) startte in 1994 in Finland. Het doel is om het ontstaan van diabetes te kunnen voorspellen en te voorkomen. In totaal zijn al meer dan 150.000 kinderen onderzocht op risicogenen. Onder DIPP vallen ook andere projecten, zoals het TEDDY-onderzoek.

TEDDY

Het TEDDY-onderzoek (The Environmental Determinants of Diabetes in the Young) is een onderdeel van het DIPP-project. Het startte in 2002 en is een samenwerking tussen Amerika, Zweden, Finland en Duitsland. De onderzoekers verzamelen bij 8.677 kinderen met een verhoogd genetisch risico vanaf de geboorte 15 jaar lang gegevens. Ze kijken naar virussen, drinkwater, dieet, gewicht, inentingen, huisdieren, allergie├źn en stress. Het doel is om te achterhalen welke factoren je kunt veranderen om diabetes te voorkomen. Kinderen met een verhoogd genetisch risico en al meerdere antistoffen kregen insuline toegediend in een poging om de ontwikkeling naar diabetes te stoppen. Dit deel van de studie is gestopt omdat de behandeling geen effect had.


Vragen naar aanleiding van dit artikel (0)


Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

Tweelingonderzoek.jpg
25 september 2018

Tweelingen met diabetes type 1 helpen kennis vooruit

07 november 2017

Andere genen voor diabetes boven je dertigste

Diabetes type 1 risico voorspellen.jpg
10 maart 2020

Risico op diabetes type 1 beter voorspellen