Diabetes type 1 risico voorspellen.jpg

Risico op diabetes type 1 beter voorspellen

Verschillende onderzoekers zijn druk bezig met manieren om diabetes type 1 te kunnen voorspellen, om het aantal kinderen met ketoacidose bij de diagnose te beperken. Misschien met een supertest in de toekomst.

Twee tot vier op de tien kinderen met diabetes hebben ketoacidose bij de diagnose, door een hoog opgelopen bloedsuiker. Niet alleen is dat gevaarlijk en vervelend, maar het kan ook nog doorwerken tot later in het leven.

Als we goed kunnen voorspellen wie een verhoogd risico heeft om diabetes type 1 te krijgen, kan het aantal kinderen met ketoacidose misschien teruggedrongen worden. Het is de vraag wat je precies wel en niet zou moeten meten om dat risico te bepalen. We belichten hier twee actuele onderzoeken.

Afweerreactie

Centraal tijdens diabetes type 1 staat de aanval op je eigen insuline-producerende cellen. Daarom hebben de belangrijkste ‘markers’ die we gebruiken om het risico op diabetes te bepalen, te maken met deze afweerreactie. Bekende markers zijn auto-antilichamen: afweerstoffen die wijzen op een afweerreactie in het lichaam.

Tot nu toe zoeken artsen naar kinderen met extra risico op diabetes type 1 in families waar vaker diabetes type 1 voorkomt. Zo meten ze bijvoorbeeld naast auto-antilichamen ook ‘ongunstige’ eigenschappen van het afweersysteem die je erft van je ouders.

Duits onderzoek

Duitse wetenschappers keken veel breder dan alleen in families met diabetes. Ze onderzochten een groep van 90.632 jonge kinderen op de aanwezigheid van auto-antilichamen. De kinderen waren tussen de 2 en 5 jaar oud op het moment van de meting.

Van de kinderen die getest waren, hadden 280 kinderen inderdaad twee of meer verschillende auto-antilichamen. Verreweg de meesten van hen hadden normale bloedsuikerwaarden. Bij sommigen waren wel al veranderingen te zien in de bloedsuiker.

Auto-antilichamen meten zinvol

Ongeveer een kwart van de Duitse kinderen met twee of meer auto-antilichamen kregen binnen drie jaar diabetes type 1. Hieruit blijkt dus dat ook zonder ‘ongunstige erfenis’, het zinvol is om auto-antilichamen te meten. Dus het is goed om verder te kijken dan alleen in families met diabetes.

Nog belangrijker; van de 54 kinderen die de diagnose kregen, hadden maar twee kinderen ketoacidose, doordat de ouders alert waren op symptomen. Dit is dus veel minder dan nu gemiddeld gebeurt.

Weten dat je kind een groter risico op diabetes heeft, leverde de ouders wel extra stress op. Maar deze stress nam een jaar na de test voor antistoffen alweer af onder de ouders.

Computermodel voor ‘supertest’

Onderzoekers uit de Verenigde Staten zijn bezig om met een algoritme computers te trainen om verschillende soorten testen te combineren tot een soort supertest. Deze test zou optimaal zijn om het risico op diabetes type 1 vast te stellen. Hierbij worden verschillende metingen gecombineerd:

  • informatie over erfelijkheid,
  • bepaalde eiwitten die iets zeggen over het afweersysteem of de manier waarop suikers verwerkt worden in het lichaam
  • en veranderingen in de darmflora.

Zo’n supertest geeft dan nog preciezer aan of iemand een hoger risico heeft op diabetes type 1. Maar ook kan het onderzoek nieuwe inzichten opleveren over de onderliggende processen en oorzaken van diabetes type 1.

Iedereen testen?

De onderzoekers willen ketoacidose voorkomen door kinderen die mogelijk diabetes krijgen goed in de gaten te houden, zodat eerder ingegrepen kan worden. Wellicht is zo’n test voor het risico op diabetes type 1 in de toekomst ook handig wanneer diabetes is uit te stellen, of helemaal voorkomen kan worden.

Er wordt dus hard gewerkt aan manieren om diabetes type 1 beter te kunnen voorspellen. Voordat deze risicotesten worden gebruikt, moet eerst worden gekeken naar de praktische kanten zoals de kosten van de testen, stress bij ouders en de winst voor de gezondheid van de kinderen die diabetes type 1 krijgen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Vragen naar aanleiding van dit artikel (0)


Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

12 mei 2017

De samenhang tussen groei en diabetes type 1

28 juni 2017

​Diabetes type 1 komt niet door vaccinaties

down20161221-6118-1prlgsy.jpg
15 december 2016

Suiker versnelt ontstaan diabetes type 1