Voedingsvezels tegen diabetes type 1

Redactie van diabetestype1.nl • 2 August 2017
shrine20170918-22851-mnt5ja.jpg

Prof. dr. Paul de Vos van het UMC Groningen rondde onlangs een onderzoek af samen met Franse en Chinese wetenschappers. Hij schreef voor diabetestype1.nl dit artikel over hoe ze diabetes type 1 bij muizen konden voorkomen met voedingsvezels.

Het klinkt misschien vreemd, maar bepaalde suikers kunnen diabetes type 1 voorkomen, en dat zonder bijwerkingen. In ieder geval bij muizen met aanleg om diabetes type 1 te ontwikkelen. 

Dan hebben we het over voedingsvezels, die deels ook suikers zijn. Hoe voorkomen die vezels diabetes type 1? Het heeft te maken met de darmen. Als die goed gezond blijven van binnen, richt het afweersysteem zich minder snel op de insuline producerende cellen. 

Lekke darm

In de darm zitten allerlei goede en slechte stoffen. De darmwand zorgt ervoor dat de slechte stoffen niet zomaar in het lichaam terecht komen zonder een goede check door het afweersysteem. 

Helaas kan door bijvoorbeeld een darmontsteking, medicijnen of verkeerd eten de darm tijdelijk lek raken. Er komen dan eiwitten in het lichaam die het afweersysteem nooit gezien heeft, en waar het van schrikt. Zo kunnen deze eiwitten een reactie uitlokken waarbij het afweersysteem per ongeluk ook de insuline producerende cellen aanvalt.

Anders eten om lekkage te voorkomen

Een lekke darm kan voorkomen of gerepareerd worden door bepaalde voedingsvezels te eten. Niet alle vezels kunnen een lekke darm repareren. Het zijn met name de vezels die als voedsel dienen voor de 100 triljoen bacteriën in het menselijke darmkanaal. De bacteriën maken van deze voedselvezels producten die zorgen dat ons afweersysteem niet ontregeld kan raken. 

Het internationale onderzoeksteam onder leiding van Groningen heeft vele voedselvezels getest. Wat blijkt? Door voedsel te mengen met specifieke ‘inulines’ van Nederlandse bodem (niet te verwarren met insuline), is diabetes type 1 nagenoeg geheel te voorkomen. Bij muizen dus.

Bij mensen?

Helaas zal het toepassen van dit soort trucs om diabetes bij mensen te voorkomen nog wel even op zich laten wachten. Om te beginnen moet het eerst worden onderzocht bij mensen. 

Het zal daarnaast niet alle gevallen van diabetes type 1 voorkomen. Want waarschijnlijk heeft alleen een subgroep van patiënten diabetes type 1 gekregen door een lekke darm. Maar dit onderzoek toont wel aan dat darmproblemen de basis kunnen zijn van het ontwikkelen van diabetes type 1. 

Auteur: prof. dr. Paul de Vos

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Gesprekken over dit artikel