​Diabetes type 1 komt niet door vaccinaties

Steeds meer mensen maken zich ongerust over vaccinaties. Hoe zit het met vaccinaties en de kans op diabetes type 1? Engelse onderzoekers verzamelden alle onderzoeken over vaccinaties en diabetes type 1 en vergeleken de uitkomsten.

Bijna overal ter wereld komt diabetes type 1 steeds meer voor. Wetenschappers weten niet precies hoe dat komt. Deze toename is ongeveer begonnen sinds jonge kinderen op grote schaal gevaccineerd worden. Veel onderzoekers hebben dan ook gekeken of er een verband is tussen vaccinaties en de kans op diabetes type 1.

Zo werken vaccinaties

Een vaccinatie zorgt ervoor dat je bepaalde ziekten niet meer kunt krijgen. Je krijgt een klein beetje ziekteverwekkers, bijvoorbeeld een virus, ingespoten maar je wordt er niet ziek door. Je lichaam maakt wel antistoffen tegen de ziekte waardoor je deze ziekte nooit krijgt.

Bij diabetes type 1 is het afweersysteem te fanatiek: het valt de insulineproducerende cellen aan. Ander onderzoek liet zien dat die reactie mogelijk in gang wordt gezet na een virusinfectie. Het zou dus niet gek zijn als er een verband zou zijn tussen vaccinaties en diabetes type 1.

Alle resultaten samengevoegd

Engelse wetenschappers hebben al het onderzoek naar vaccinaties en diabetes type 1 verzameld en samengevoegd. Zo konden ze goed onderzoeken of er een verband is, dat heet een meta-analyse. Ze vonden 23 onderzoeken naar 16 verschillende vaccinaties. In totaal is gekeken naar 13.323 mensen met diabetes type 1.

Geen verband met vaccinaties

De onderzoekers vonden in de meta-analyse op geen enkele manier een verband tussen vaccinaties en de kans op diabetes type 1. In landen waar kinderen niet gevaccineerd worden en minder diabetes type 1 voorkomt, staat dit dus ook los van elkaar. De meta-analyse stond in 2016 in het vakblad Diabetologia.

Door vaccinaties krijg je dus geen diabetes type 1. Waardoor dan wel? Daar zijn allerlei ideeën over. Waarschijnlijk spelen veranderingen in onze omgeving een rol. Sinds het begin van grootschalige vaccinaties, begin jaren 50, zijn er ook talloze andere dingen veranderd in de maatschappij.

Wanneer je kind diabetes type 1 krijgt vraag je je natuurlijk af ‘waarom? En waarom nu?’. Er is nog veel onduidelijk over het ontstaan van diabetes type 1. Maar je hoeft je geen zorgen te maken over vaccinaties. Die zorgen niet voor een hogere kans op diabetes type 1.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Vragen naar aanleiding van dit artikel (3)


Hallo, ik heb op mijn 27ste de diagnose type 1 LADA gekregen. Nu heb ik het 3 jaar en aardig onder controle. Ik heb als baby de bof gehad net voor geënt zou worden. Ik heb eens ergens gelezen dat de bof een mogelijke oorzaak kan zijn van de ontwikkeling van diabetes, klopt dat? Het klinkt voor mij ergens logisch, omdat het best een heftige ziekte is als baby en er rest mij in het verlengde daarvan nog een vraag: zijn er geholpen bekend van kinderziektes zoals de bof? Groet Bastiaan

hoi Bastiaan, het is bij ons niet bekend of de bof echt kan leiden tot diabetes type 1 LADA. Uit onderzoek blijkt wel dat virussen een verhoogd risico geven op diabetes type 1. Zie ook het onderzoeksartikel hierover. groet, Annemarie

Vraag gesteld door: Bazmann
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 10 juli 2017 om 10:07

Beste Annemarie, Dank je voor het beantwoorden van mijn vraag. Hierbij de verklarende uitleg erbij, hopelijk kunnen jullie deze er nog bij publiceren/hier ook nog op antwoorden. Deze constatering heb ik gemaakt naar aanleiding van o.a. mijn eigen diabetes (ongeveer een half jaar na de derde fase vaccinatie gediagnosticeerd) en het feit dat van de ongeveer 10 diabeten die ik ken, er zo'n 4 zijn die het ook rond dezelfde leeftijd tov de vaccinatie hebben gekregen. Ik heb vaker gehoord dat het misschien iets te vaak voorkomt om toevallig te zijn, en ik ben dan ook bang dat het RIVM dit soort dingen (zoals "nee, er is geen verband") zegt om hun eigen water en brood, namelijk de vaccinaties, te redden en te zorgen dat zoveel mogelijk mensen er toch gebruik van blijven maken. Misschien klinkt het complottheorie-achtig, maar mijn moeder heeft al eens bij het RIVM aangedrongen op een onderzoek, o.a. omdat meer dan toevallig veel kinderen het eind dat levensjaar krijgen en m'n moeder meerdere ouders van dergelijke kinderen had gesproken die allemaal hun twijfels hadden bij het "er is geen verband" verhaal, en zij is toen mijn of meer afgepoeierd met het antwoord dat er zo weinig gevallen waren van diabetes type 1 na fase 3 vaccinatie tov kinderen die géén diabetes erna gekregen hebben dat er geen onderzoek ingesteld zou worden. Maar als je kijkt vanaf het aantal diabetes type 1 patiënten ipv de veel grotere groep gevaccineerden is de ratio wel hoog. Het was dus voor het eerst RIVM preken voor eigen parochie. Toen wij hem hierop aanspraken en vroegen om een onderzoek vanuit de diabetes-kant van het verhaal kregen we te horen "dat de RIVM nou eenmaal niet zo werkt". Dat geeft geen vertrouwen zoals je misschien wel begrijpt. Graag zie ik uw reactie hierop tegemoet. Met vriendelijke groet, Mireille van Brienen-Stelling

Beste Mireille, graag gedaan en bedankt voor je reactie terug. De resultaten in het beschreven onderzoek zijn gebaseerd op onderzoek bij 13.323 mensen. Je geeft aan dat jijzelf en enkele mensen in je omgeving zijn gediagnosticeerd met diabetes type 1 vlak na de vaccinatie. Dit aantal is te weinig om zekerheid te geven. Er zijn grote studies, zoals het beschreven onderzoek, nodig om een verband aan te tonen. Er zijn namelijk ook allemaal andere factoren die een rol kunnen spelen, die uitgesloten of juist meegenomen moeten worden in het onderzoek. Daarnaast is het beter om gevaccineerd te zijn tegen de ziektes dan dat je de ziekte moet doorlopen, want sommige zijn dodelijk of krijg je hele nare complicaties van. We houden de onderzoeken in de gaten, want ondanks alle informatie weten we nog steeds niet waardoor diabetes type 1 (precies) wordt veroorzaakt. En als we dat wel weten, kunnen we ook gaan denken aan preventie. groet, Annemarie

Vraag gesteld door: Inactieve gebruiker
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 06 juli 2017 om 16:06

Als diabetes type 1 niet samenhangt met vaccinaties, waarom zijn er dan zoveel diabetes type 1 patiënten die hun diabetes hebben gekregen rond hun 9e levensjaar, na de 3e fase vaccinatie?

Beste Miepiemo, mag ik weten wat de bron is van jouw informatie? Uit de gegevens van de RIVM blijkt namelijk dat diabetes type 1 op alle leeftijden ontstaat en zij hebben het niet over een piek op een bepaalde leeftijd. Je geeft aan dat er een piek is na de derde vaccinatie, maar je hebt het niet over een piek na de eerste en tweede fase vaccinatie. Dan zou het dus op toeval kunnen berusten. groet, Annemarie

Vraag gesteld door: Inactieve gebruiker
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 06 juli 2017 om 13:15

Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

Diabetes type 1 risico voorspellen.jpg
10 maart 2020

Risico op diabetes type 1 beter voorspellen

12 mei 2017

De samenhang tussen groei en diabetes type 1

down20161221-6118-1prlgsy.jpg
15 december 2016

Suiker versnelt ontstaan diabetes type 1