De samenhang tussen groei en diabetes type 1

Kinderen die diabetes type 1 krijgen, zijn langer dan andere kinderen. Dat concludeert een Amerikaanse onderzoeker. Ze keek naar de lengte van kinderen en hoe snel ze groeien in de jaren voor ze diabetes type 1 krijgen.

Bij de diagnose diabetes type 1 zijn kinderen gemiddeld langer dan leeftijdsgenoten die geen diabetes krijgen. Een groot onderzoek bij Duitse en Oostenrijkse kinderen liet dat zien. Het gaat om hoe lang de kinderen zijn voordat ze diabetes krijgen. Ná de diagnose kunnen kinderen juist een lichte groeiachterstand ontwikkelen. Binnenkort lees je hier een apart artikel over.

Het effect is het duidelijkst bij kinderen die op erg jonge leeftijd diabetes krijgen: tussen 0 en 5 jaar. Maar ook kinderen die wat later diabetes krijgen, bijvoorbeeld tussen de 12 en 17 jaar, zijn voor de diagnose langer dan leeftijdsgenoten zonder diabetes. 

Groeisnelheid en de kans op diabetes type 1

Ook keken onderzoekers naar hoe snel iemand groeit en de kans dat het afweersysteem de insulineproducerende cellen in de eilandjes van Langerhans aanvalt. Dit heet eilandjesauto-immuniteit. Een snellere groei vergroot de kans op eilandjesauto-immuniteit en de ontwikkeling van diabetes type 1. Verschillende onderzoeken onder kinderen met een verhoogde kans op diabetes type 1 lieten dat zien.

Toename in gewicht en diabetes type 1

De Amerikaanse onderzoeker keek ook naar de BMI. Dit is een getal dat de verhouding aangeeft tussen lengte en gewicht. De BMI stijgt wanneer je gewicht in verhouding sneller groeit dan je lengte. Een snel stijgende BMI hangt vaker samen met auto-immuunziekten. In een grote studie in Scandinavië, met 99.000 kinderen, ontdekten ze iets interessants: dat hoeveel zwaarder kinderen in hun eerste levensjaar worden, iets zegt over hun kans op diabetes type 1.

Overbelasting van cellen?

Onderzoekers denken dat kinderen die sneller groeien en te dik worden voor hun lengte, minder goed gaan reageren op insuline. Dit zorgt ervoor dat insulineproducerende cellen hyperactief worden en meer insuline produceren. Ze geven daardoor ook meer stoffen af waar het afweersysteem op reageert: antigenen. Daardoor valt het afweersysteem de insulineproducerende cellen aan, wat leidt tot diabetes type 1.

Deze oorzaak van diabetes type 1 sluit andere oorzaken niet uit. Maar dat diabetes type 1 begint bij de insulineproducerende cellen, wordt steeds duidelijker. Onderzoekers in Leiden ontdekten bijvoorbeeld dat de cellen zich soms vergissen. Dan gaat de productie van insuline niet goed. Dit kan voor het afweersysteem een aanleiding zijn om de insulineproducerende cellen aan te vallen.

Moet je je meteen ongerust maken als je kind sneller groeit dan leeftijdsgenoten? Nee, want groeisnelheid heeft met nog veel meer dingen te maken. Maar groeisnelheid en gezondheid hangen bij kinderen wel samen. Deze kennis kan gebruikt worden voor verder onderzoek naar de oorzaken van diabetes type 1 bij kinderen met een verhoogd risico.

Vragen over dit onderzoek?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en stel je vraag onder dit artikel!


Vragen naar aanleiding van dit artikel (1)


Waar kan ik de bronvermelding vinden? Ik wil graag het volledige onderzoek inzien

Beste Bianca, het volledige onderzoek is beschikbaar via deze link. groet, Annemarie

Vraag gesteld door: Inactieve gebruiker
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 10 oktober 2017 om 09:23

Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

Diabetes type 1 risico voorspellen.jpg
10 maart 2020

Risico op diabetes type 1 beter voorspellen

28 juni 2017

​Diabetes type 1 komt niet door vaccinaties

down20161221-6118-1prlgsy.jpg
15 december 2016

Suiker versnelt ontstaan diabetes type 1