down20161221-6118-1efu8pa.jpg

Borstvoeding stimuleert goede afweer

Borstvoeding geeft je kind om veel redenen een goede start, en ook als het gaat om de kans op diabetes type 1. Hoe langer een baby de borst krijgt, hoe kleiner het risico. Via moedermelk krijgt een kind meer gunstige darmbacteriën die voorkomen dat de afweer ontspoort.

Australische wetenschappers verzamelen gegevens van 3.595 kinderen. Bij kinderen die geen borstvoeding kregen, kwam diabetes het meest voor op 21-jarige leeftijd. Minder dan vier maanden borstvoeding verlaagde de kans met 27% en meer dan vier maanden met 55%.

Samenstelling van moedermelk

De vraag is wat uit moedermelk nu zo gezond is dat het helpt om diabetes te voorkomen. Het antwoord is nog niet compleet, maar vaststaat dat borstvoeding via de darmen helpt om de afweer op te bouwen. Borstvoeding bevat bepaalde stoffen, oligosachariden, die in de darm een voedingsbodem vormen. Op die voedingsbodem groeien vooral goede darmbacteriën.

Borstvoeding heeft indirect invloed op de ontwikkeling van de afweer en daarmee de kans op diabetes. Hoe langer een kind borstvoeding krijgt, hoe beter de bescherming tegen diabetes type 1. Het Voedingscentrum raadt ook aan om als dat mogelijk is minimaal een half jaar borstvoeding te geven. 

Bacteriën in melk

Borstvoeding is een belangrijke bron van darmbacteriën voor de baby. Zo bevat borstvoeding BifidobacteriumStaphylococcusLactococcusEnterococcus, and Lactobacillus. Darmbacteriën spelen niet alleen een rol bij het verteren van voedsel. Ze zorgen bij kinderen ook voor een goede ontwikkeling van het afweersysteem. 

Kinderen die flesvoeding krijgen, blijken een veel gevarieerdere darmflora te hebben dan kinderen die borstvoeding krijgen. Dat blijkt uit meerdere studies. Ook komt een bepaald type bacteriën, de gram-negatieve, meer voor in de darmen van deze kinderen. Die bacteriën, zoals Bacteroides en Enterobacteria, zouden betrokken zijn bij heftige afweerreacties. Zo kunnen die bacteriën de kans verhogen dat je uiteindelijk diabetes krijgt.

De eerste dagen

Zelfs de eerste dagen na de geboorte zijn belangrijk voor de opbouw van een gezonde darmflora, zeggen Amerikaanse onderzoekers die meerdere studies bekeken. Na de geboorte is voeding de belangrijkste bron van bacteriën. Bifidobacteriën zijn bijvoorbeeld al binnen twee of drie dagen volop aanwezig als een baby borstvoeding krijgt. Andere gunstige soorten krijgen dankzij deze bacteriën meer kans, ziekteverwekkende bacteriën juist minder.

Bronnen:

Australisch onderzoek met ruim 3.000 kinderen
Systematische review over de effecten van borstvoeding
Opbouwen van en de rol van darmflora.


Vragen naar aanleiding van dit artikel (6)


Beste, welk onderzoek is dit? Kun u hiernaar refereren.

Beste Anast, Onder andere de onderstaande onderzoeken zijn geraadpleegd. Groeten, Elise (redactie). Australische onderzoek met een paar duizend kinderen: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00592-014-0690-z Een systematische review over de effecten van borstvoeding: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1010539515624964?journalCode=apha Meer over de opbouwen van darmflora: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27155610 en https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1941406411421629
Vraag gesteld door: anast
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 25 maart 2019 om 09:41

ik vind in de informatie op u website een discrepandite. zie onderstaande tekst blokken. heeft u daar en antwoord op?Borstvoeding geven is goed, als het lukt. De WHO adviseert overigens vrouwen met diabetes type 1 om de eerste vier maanden borstvoeding te geven, dat is twee maanden minder dan het advies voor vrouwen zonder diabetes. Houd de bloedsuiker goed in de gaten in verband met mogelijke plotselinge schommelingen. Voor advies over het geven van borstvoeding kun je terecht bij een lactatiekundige.

Beste sas, dat het advies twee maanden lager is, komt doordat de diabetes het borstvoeding geven soms lastiger kan maken. Welke discrepantie in welke tekstblokken bedoel je? groet, Annemarie

Vraag gesteld door: Inactieve gebruiker
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 12 juni 2018 om 16:00

ik wil graag weten met welk % het risico op het ontwikkelen van diabetes bij het kind van een diabetes moeder wordt verlaagd door het geven van borstvoeding in plaats van kunstvoeding

Beste @sas, kinderen die borstvoeding krijgen, hebben minder kans op diabetes type 1. Bij minder dan vier maanden is de kans 27% lager, bij meer dan vier maanden 55% lager ten opzichte van geen borstvoeding. In hoeverre dit percentage verandert als de moeder diabetes type 1 heeft, is niet bekend. groet, Annemarie (redactie diabetestype1.nl)

Vraag gesteld door: Inactieve gebruiker
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 12 juni 2018 om 13:57

Ik heb mijn vraag niet duidelijk genoeg gesteld. Ik geef borstvoeding maar wil weten of ik moet oppassen omdat de koemelk toch overgaat in de moedermelk en dan krijgt mijn kindje het ook binnen.

hoi Malbin, zie het antwoord op je eerdere vraag. Wat jij eet of drinkt heeft maar voor een kleine deel invloed op je borstvoeding. Stoffen in alcohol, tabak, medicijnen, sommige kruiden of cafeïne kunnen via de moeder in de moedermelk terecht komen. Dat wordt dus ook afgeraden als je borstvoeding geeft. Zie ook het Voedingscentrum hierover. Dus de koemelk komt niet in je borstvoeding terecht. groet, Annemarie

Vraag gesteld door: malbin
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 11 juli 2017 om 09:28

Ik heb ergens opgevangen dat koemelk onder de 1 jaar een triger voor diabetes kan zijn, is het slim om geen melkproducten te eten?

hoi Malbin, dank voor je vraag. Hier wordt onderzoek naar gedaan. Het internationale onderzoek TRIGR onderzoekt of je de kans op diabetes type 1 kunt verkleinen door het geven van borstvoeding in combinatie met het vermijden van koemelkeiwit in het eerste levensjaar. Het consultatiebureau raadt ook aan om pas na het eerste levensjaar te beginnen met het drinken van melk. groet, Annemarie

Vraag gesteld door: malbin
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 10 juli 2017 om 09:28

Ik vraag mij af, zijn er voedingsstoffen die ik liever niet eet?

Beste Malbin, goede vraag! Het is in het algemeen goed om bepaalde dingen te vermijden omdat daaruit stoffen in de moedermelk terecht kunnen komen. Die zijn niet goed voor het kind. Zoals alcohol, tabak, medicijnen en cafeïne. Maar wat je verder als moeder eet of drinkt heeft weinig invloed op de samenstelling van de moedermelk zoals die beschreven wordt in dit artikel. Dus dat komt vanzelf goed :-) Groeten, Elise

Vraag gesteld door: malbin
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 07 juli 2017 om 09:13

Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

Diabetes type 1 risico voorspellen.jpg
10 maart 2020

Risico op diabetes type 1 beter voorspellen

down20161230-3419-hr7bhz.jpg
15 december 2016

De afweer van diabetes en coeliakie

down20161221-6118-1v645rt.jpg
15 december 2016

Virussen prikkelen diabetesafweer