down20161221-6118-gx9ya6.jpg

Vitamine D tekort bij diabetes

Even in de zon en je lichaam maakt weer wat vitamine D aan. Ook krijg je deze vitamine via voeding binnen. Toch komt een tekort aan vitamine D veel voor, bij kinderen en volwassenen. Mensen met diabetes hebben nog vaker te weinig vitamine D in hun lichaam. 

In Amerika zijn onlangs 193 kinderen en jongeren (7-18 jaar) getest op vitamine D. De kinderen hadden minimaal een jaar diabetes. Daaruit bleek 90% een tekort te hebben (minder dan 75 nmol/l), waarvan 41% een klein tekort (tussen 50 en 75 nmol/l) en 49% een groot tekort te hebben (minder dan 50 nmol/l).

Vaker een tekort bij diabetes

Kijk je naar een willekeurige groep kinderen, dan heeft ongeveer 70% een klein of groot tekort. Het percentage verschilt nog wel eens in verschillende onderzoeken. Maar duidelijk is wel dat een tekort aan vitamine D meer voorkomt bij kinderen en jongeren met diabetes.

In noordelijke gebieden is de kans op een vitamine D tekort groter. Het is immers een deel van het jaar maar kort licht. Diabetes komt ook wat meer voor in Scandinaviƫ en Canada. Wetenschappers denken ook daarom dat vitamine D en diabetes iets met elkaar te maken hebben. Maar zeker is dit nog niet.

Extra vitamine D

Voldoende vitamine D biedt mogelijk bescherming tegen diabetes. Hoe eerder beginnen met extra toediening, hoe beter, blijkt uit onderzoek met muizen die extra gevoelig zijn voor diabetes. Kregen de muizen tussen 3 en 14 weken extra vitamine D dan kreeg 35% uiteindelijk diabetes. Bij de muizen die geen vitamine D hadden gehad was dit 58%. Na 14 weken helpt het bij muizen niet meer om nog extra vitamine D te slikken. Rond die tijd zijn de eerste antilichamen al aanwezig.

Diabetes lijkt minder voor te komen bij kinderen die extra vitamine D krijgen. Maar echt bewezen is dat nog niet. Of je het kan voorkomen is nog maar de vraag, maar mogelijk is de kans dus kleiner.

Je kunt een vitamine D tekort zien als een van de vele omgevingsfactoren die de kans op diabetes kunnen vergroten. Vitamine D wordt al aangeraden voor kinderen tot 4 jaar en tijdens de zwangerschap. Al voor de geboorte lijkt vitamine D een beschermende werking te hebben tegen diabetes. 


Vragen naar aanleiding van dit artikel (1)


Als ik al 7 jaar type 1 ontwikkeld heb. Is het dan nog steeds goed om flink aan de D3 te gaan? Ik hoorde dokter Roep volgens mij in zijn laatste bespreking volgens mij wel zoiets zeggen. Onder mom van: baat het niet dan schaad het niet.

In theorie zou het effect van extra vitamine D zo laat na diagnose nog maar klein zijn. Experimenten met vitamine D supplementen bij mensen die al langer diabetes type 1 hebben, laten ook geen directe verbeteringen zien in de bloedsuikerwaarden. Wij raden aan om altijd uw arts te raadplegen voordat u (extra hoeveelheden) vitaminen gaat slikken. Een overdosis vitamine D kan namelijk schadelijk voor de gezondheid zijn. Groetjes, Joya (redactie)

Vraag gesteld door: otto
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 18 mei 2020 om 15:09

Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

Diabetes type 1 risico voorspellen.jpg
10 maart 2020

Risico op diabetes type 1 beter voorspellen

down20161230-3419-hr7bhz.jpg
15 december 2016

De afweer van diabetes en coeliakie

down20161221-6118-1efu8pa.jpg
15 december 2016

Borstvoeding stimuleert goede afweer