Vitamine D tekort bij diabetes

Redactie van diabetestype1.nl • 15 December 2016
down20161221-6118-gx9ya6.jpg

Even in de zon en je lichaam maakt weer wat vitamine D aan. Ook krijg je deze vitamine via voeding binnen. Toch komt een tekort aan vitamine D veel voor, bij kinderen en volwassenen. Mensen met diabetes hebben nog vaker te weinig vitamine D in hun lichaam. 

In Amerika zijn onlangs 193 kinderen en jongeren (7-18 jaar) getest op vitamine D. De kinderen hadden minimaal een jaar diabetes. Daaruit bleek 90% een tekort te hebben (minder dan 75 nmol/l), waarvan 41% een klein tekort (tussen 50 en 75 nmol/l) en 49% een groot tekort te hebben (minder dan 50 nmol/l).

Vaker een tekort bij diabetes

Kijk je naar een willekeurige groep kinderen, dan heeft ongeveer 70% een klein of groot tekort. Het percentage verschilt nog wel eens in verschillende onderzoeken. Maar duidelijk is wel dat een tekort aan vitamine D meer voorkomt bij kinderen en jongeren met diabetes.

In noordelijke gebieden is de kans op een vitamine D tekort groter. Het is immers een deel van het jaar maar kort licht. Diabetes komt ook wat meer voor in Scandinavië en Canada. Wetenschappers denken ook daarom dat vitamine D en diabetes iets met elkaar te maken hebben. Maar zeker is dit nog niet.

Extra vitamine D

Voldoende vitamine D biedt mogelijk bescherming tegen diabetes. Hoe eerder beginnen met extra toediening, hoe beter, blijkt uit onderzoek met muizen die extra gevoelig zijn voor diabetes. Kregen de muizen tussen 3 en 14 weken extra vitamine D dan kreeg 35% uiteindelijk diabetes. Bij de muizen die geen vitamine D hadden gehad was dit 58%. Na 14 weken helpt het bij muizen niet meer om nog extra vitamine D te slikken. Rond die tijd zijn de eerste antilichamen al aanwezig.

Diabetes lijkt minder voor te komen bij kinderen die extra vitamine D krijgen. Maar echt bewezen is dat nog niet. Of je het kan voorkomen is nog maar de vraag, maar mogelijk is de kans dus kleiner.

Je kunt een vitamine D tekort zien als een van de vele omgevingsfactoren die de kans op diabetes kunnen vergroten. Vitamine D wordt al aangeraden voor kinderen tot 4 jaar en tijdens de zwangerschap. Al voor de geboorte lijkt vitamine D een beschermende werking te hebben tegen diabetes.