Nederlandse kunstalvlees­klier thuis succesvol

Redactie van diabetestype1.nl • 15 December 2016
down20161223-9155-9gupyh.jpg

Met een kunstalvleesklier houden mensen met diabetes type 1 hun bloedsuiker thuis beter binnen gezonde waarden dan met een insulinepomp. Dat is de uitkomst van een onderzoek met de kunstalvleesklier van het Nederlandse bedrijf Inreda, bij een kleine groep proefpersonen.

Met een kunstalvleesklier hoef je je bloedsuiker niet te zelf te meten, geen koolhydraten te tellen, insuline te berekenen en te spuiten. Het Nederlandse bedrijf Inreda Diabetic, het AMC in Amsterdam en het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem publiceerden deze week de resultaten van een proef met hun nieuw ontwikkelde kunstalvleesklier, bij tien mensen met diabetes type 1. 

NB: inmiddels zijn we alweer een stukje verder en is dit onderzoek ingehaald door de tijd, dus lees voor de actuele stand van zaken rond de kunstalvleesklier deze pagina 'Kunstalvleesklier op weg naar de praktijk'

Het systeem

De deelnemers aan het onderzoek kregen de kunstalvleesklier in het ziekenhuis en gingen de volgende dag naar huis. Thuis gebruikten ze het apparaat drie dagen. De bloedsuikers werden vervolgens vergeleken met de bloedsuikers bij gebruik van een insulinepomp.

Beter dan de pomp

De proef laat zien dat de kunstalvleesklier voor deze korte periode thuis goed werkt. De gemiddelde bloedsuikers bij de insulinepomp en de kunstalvleesklier zijn ongeveer gelijk. Toch komt de kunstalvleesklier beter uit de test. De deelnemers bereikten 85% van de tijd gezonde waarden (3,9-10 mmol/l), terwijl dit bij de pomp 69% van de tijd was.

Nog niet op de markt

Deze kunstalvleesklier is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Inreda. Oprichter Robin Koops heeft zelf diabetes type 1. Sinds 2008 is hij bezig met het maken van een klein apparaatje dat continu glucose meet en twee pompen aanstuurt voor de afgifte van insuline en glucagon. Na de eerste onderzoeken van 1 en 2 dagen is de kunstalvleesklier nu 4 dagen getest. De volgende stap is een test van twee weken met 24 mensen. Als ook daaruit blijkt dat de kunstalvleesklier veilig en effectief is, dan kan Inreda de CE-markering aanvragen. Met deze goedkeuring mag de kunstalvleesklier in Europa op de markt komen.

Meer kunstalvleesklieren in ontwikkeling

Overal ter wereld proberen onderzoekers en ondernemers een kunstalvleesklier te ontwikkelen, zoals de Bionic Pancreas van de Boston University in de VS, CLASS van Montreal University in Canada en de GlucoSitter van het bedrijf DreaMed uit Israël. De kunstalvleesklier van Inreda en nog 12 andere ontwikkelaars werken geheel automatisch. Zelfs tijdens de maaltijd hoef je niets te doen of bijvoorbeeld alleen maar aan te geven of je een grote, gemiddelde of kleine maaltijd gaat nemen. Er zijn zelfs ontwikkelaars die hun kunstalvleesklier zelflerend proberen te maken. De software wordt dan steeds iets beter in het inschatten van de juiste hoeveelheid insuline die je lichaam op dat moment nodig heeft.

Insuline en glucagon

Sommige kunstalvleesklieren die in ontwikkeling zijn, geven alleen insuline af. Andere, zoals die van Inreda, hebben ook een pomp voor glucagon. De alvleesklier van iemand zonder diabetes geeft ook glucagon af om te lage bloedsuikers te voorkomen. Het nadeel van een kunstalvleesklier met glucagon is dat de glucagon elke dag vers toegevoegd moet worden. Farmaceutische bedrijven werken ondertussen aan het produceren van langer houdbare glucagon. Daar moeten we dus nog op wachten.

Minder slangetjes

Behalve de houdbaarheid van glucagon zijn er nog meer hobbels te nemen voordat de kunstalvleesklier een feit is. De slangetjes van de kunstalvleesklier moeten bijvoorbeeld nu nog op vier plekken in de huid aangebracht worden: twee voor glucosesensoren, één voor insuline en één voor glucagon. Dat zou in de toekomst makkelijker moeten kunnen. Ook wil Inreda de software verder verbeteren om de kunstalvleesklier nog betrouwbaarder te maken. 

De kunstalvleesklier is een belangrijke stap richting zorgeloze behandeling zonder nadenken. Al is het met vier slangetjes nog niet heel onopvallend, maar daar wordt aan gewerkt. Volgens de planning van Inreda komt de kunstalvleesklier in 2018 beschikbaar voor mensen met diabetes. Het is dan nog wel de vraag of hij vergoed gaat worden en onder welke voorwaarden. 

Foto: Inreda Diabetic