down20161223-9155-9gupyh.jpg

Nederlandse kunstalvlees­klier thuis succesvol

Met een kunstalvleesklier houden mensen met diabetes type 1 hun bloedsuiker thuis beter binnen gezonde waarden dan met een insulinepomp. Dat is de uitkomst van een onderzoek met de kunstalvleesklier van het Nederlandse bedrijf Inreda, bij een kleine groep proefpersonen.

Met een kunstalvleesklier hoef je je bloedsuiker niet te zelf te meten, geen koolhydraten te tellen, insuline te berekenen en te spuiten. Het Nederlandse bedrijf Inreda Diabetic, het AMC in Amsterdam en het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem publiceerden deze week de resultaten van een proef met hun nieuw ontwikkelde kunstalvleesklier, bij tien mensen met diabetes type 1. 

De deelnemers aan het onderzoek kregen de kunstalvleesklier in het ziekenhuis en gingen de volgende dag naar huis. Thuis gebruikten ze het apparaat drie dagen. De bloedsuikers werden vervolgens vergeleken met de bloedsuikers bij gebruik van een insulinepomp.

Beter dan de pomp

De proef laat zien dat de kunstalvleesklier voor deze korte periode thuis goed werkt. De gemiddelde bloedsuikers bij de insulinepomp en de kunstalvleesklier zijn ongeveer gelijk. Toch komt de kunstalvleesklier beter uit de test. De deelnemers bereikten 85% van de tijd gezonde waarden (3,9-10 mmol/l), terwijl dit bij de pomp 69% van de tijd was.

Nog niet op de markt

Deze kunstalvleesklier is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Inreda. Oprichter Robin Koops heeft zelf diabetes type 1. Sinds 2008 is hij bezig met het maken van een klein apparaatje dat continu glucose meet en twee pompen aanstuurt voor de afgifte van insuline en glucagon. Na de eerste onderzoeken van 1 en 2 dagen is de kunstalvleesklier nu 4 dagen getest. De volgende stap is een test van twee weken met 24 mensen. Als ook daaruit blijkt dat de kunstalvleesklier veilig en effectief is, dan kan Inreda de CE-markering aanvragen. Met deze goedkeuring mag de kunstalvleesklier in Europa op de markt komen.

Meer kunstalvleesklieren in ontwikkeling

Overal ter wereld proberen onderzoekers en ondernemers een kunstalvleesklier te ontwikkelen, zoals de Bionic Pancreas van de Boston University in de VS, CLASS van Montreal University in Canada en de GlucoSitter van het bedrijf DreaMed uit Israël. De kunstalvleesklier van Inreda en nog 12 andere ontwikkelaars werken geheel automatisch. Zelfs tijdens de maaltijd hoef je niets te doen of bijvoorbeeld alleen maar aan te geven of je een grote, gemiddelde of kleine maaltijd gaat nemen. Er zijn zelfs ontwikkelaars die hun kunstalvleesklier zelflerend proberen te maken. De software wordt dan steeds iets beter in het inschatten van de juiste hoeveelheid insuline die je lichaam op dat moment nodig heeft.

Insuline en glucagon

Sommige kunstalvleesklieren die in ontwikkeling zijn, geven alleen insuline af. Andere, zoals die van Inreda, hebben ook een pomp voor glucagon. De alvleesklier van iemand zonder diabetes geeft ook glucagon af om te lage bloedsuikers te voorkomen. Het nadeel van een kunstalvleesklier met glucagon is dat de glucagon elke dag vers toegevoegd moet worden. Farmaceutische bedrijven werken ondertussen aan het produceren van langer houdbare glucagon. Daar moeten we dus nog op wachten.

Minder slangetjes

Behalve de houdbaarheid van glucagon zijn er nog meer hobbels te nemen voordat de kunstalvleesklier een feit is. De slangetjes van de kunstalvleesklier moeten bijvoorbeeld nu nog op vier plekken in de huid aangebracht worden: twee voor glucosesensoren, één voor insuline en één voor glucagon. Dat zou in de toekomst makkelijker moeten kunnen. Ook wil Inreda de software verder verbeteren om de kunstalvleesklier nog betrouwbaarder te maken. 

De kunstalvleesklier is een belangrijke stap richting zorgeloze behandeling zonder nadenken. Al is het met vier slangetjes nog niet heel onopvallend, maar daar wordt aan gewerkt. Volgens de planning van Inreda komt de kunstalvleesklier in 2018 beschikbaar voor mensen met diabetes. Het is dan nog wel de vraag of hij vergoed gaat worden en onder welke voorwaarden. 

Foto: Inreda Diabetic


Vragen naar aanleiding van dit artikel (4)


Goed om te horen dat er al clinical trials worden uitgevoerd met dit nieuwe apparaat. Ik vroeg me af: waarom is er gekozen voor het includeren van glucagon? En wat maakt dit apparaat (naast glucagon) anders dan een insuline pomp die al op de markt is?

Beste Jolien, Bedankt voor jouw reactie en vraag! De kunstalvleesklier is een apparaat dat volledig zelfstandig de bloedsuikerspiegel regelt. De kunstalvleesklier bevat namelijk naast insuline ook glucagon tegen lage bloedsuikerwaarden. Daarom heet dit systeem ook wel een closed loop-systeem. Je hoeft zelf niets meer te doen. Het apparaat is tijdelijk af te koppelen voor bijvoorbeeld douchen of zwemmen. Dit doet de kunstalvleesklier: 1. Meten: Via 2 draadloze glucosesensoren meet de kunstalvleesklier de glucosewaarde 2. Berekenen: Op basis van de gemeten waarde, berekent de kunstalvleesklier wat moet worden toegediend (hoeveel insuline bij een te hoge glucosewaarde, of hoeveel glucagon bij een te lage glucosewaarde) 3. Toedienen: Door middel van 2 slangetjes kan de kunstalvleesklier insuline toedienen (om de glucose te verlagen) of glucagon (om de glucosewaarde te verhogen) De kunstalvleesklier voert deze 3 functies continu uit: je hoeft als gebruiker dus bijna niks te doen, behalve als er een melding optreedt (bijv. als de insuline-ampul leeg raakt). Wel moet je zelf om de paar dagen de infusieslangetjes vervangen en de sensoren ijken. Bij een insulinepomp moet je nog steeds zelf de dosis bepalen en waarden invoeren. Meestal moet je nog steeds je eigen bloedsuiker checken, of dat nou met een vingerprik gaat of met een aparte sensor. Er zijn intussen wel al half-closed-loop-systemen (ook wel ‘hybride kunstalvleesklier’), waarbij de insulinepomp is aangesloten op een continue glucosemeter. Maar nog steeds moet je zelf voor maaltijden de dosis bepalen en komen hypers en hypo’s nog steeds voor, zeker ‘s nachts. De ‘echte’ kunstalvleesklier houdt alles altijd in de gaten en doet alles zelf. Daarnaast bevat de kunstalvleesklier naast insuline ook glucagon tegen lage bloedsuikerwaarden. De kunstalvleesklier is nog niet op de markt, maar is inmiddels wel verder met testen. Meer hierover lees je op www.diabetesfonds.nl/help-mee/dit-is-diabetes/kunstalvleesklier Groeten, Thalina (moderator)
Vraag gesteld door: Jolien
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 13 mei 2019 om 12:46

Hoe kiezen jullie de personen uit die dit willen en mogen proberen?

Beste Lindab12, de aanmelding verloopt via de ontwikkelaar van de kunstalvleesklier: Inreda Diabetic. groet, Annemarie (redactie diabetestype1.nl)

Vraag gesteld door: Inactieve gebruiker
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 25 juni 2018 om 09:07

Hoe staat het met de proef van 24 mensen die 2 weken lang de kunstalvleesklier gaan testen? Ik ben erg benieuwd naar de voortgang. Dit klinkt namelijk heel goed om de bloedsuikerwaardes binnen de perken te houden. En om niet continu met je ziekte bezig te zijn.

Hi Doret, even nagevraagd: Inreda is hard aan het werk om de CE-certificering voor hun apparaat te krijgen. Hiervoor moeten ze nog een paar belangrijke stappen zetten, met name een veiligheidstest in een extern 'testhouse' en daarna nog een klinische test. De veiligheidstest is gepland voor het eind van 2017 en de klinische test zal daarna in 2018 plaatsvinden. Ze zijn dus nog niet begonnen met de 2-weeks test. Wie geïnteresseerd is om mee te doen aan het onderzoek, kan zich aanmelden met het aanmeldformulier op Inreda's website

Vraag gesteld door: Doret
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 26 september 2017 om 11:30

Jullie schrijven: "Farmaceutische bedrijven werken ondertussen aan het produceren van langer houdbare glucagon". Is er al iets meer bekend over wanneer houdbare glucagon mogelijk op de markt komt? Want ik vind dit wel echt een voorwaarde voor een echt bruikbare kunstalvleesklier in het dagelijks leven.

Beste Fiacqh, dat is nog lastig om daar een inschatting over te geven. Als we hier meer over weten, berichten we hier direct over! groet, Annemarie

Vraag gesteld door: Inactieve gebruiker
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 28 februari 2017 om 16:15

Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

Type 1 bijeenkomst - Robin Koops.jpg
18 november 2019

Praktijkervaringen met de kunstalvleesklier

05 september 2017

Wat wordt de winst van de kunstalvleesklier in kosten en gezondheid?

down20170403-31677-xw2rgj.jpg
06 april 2017

Hoe staat het met de kunstalvleesklier?