INNODIA project voor inzichten diabetes type 1.jpg

INNODIA: groot Europees project om diabetes type 1 beter te begrijpen

Het grote Europese onderzoeksproject INNODIA moet belangrijke nieuwe inzichten over diabetes type 1 opleveren. Wat is dit en wat willen ze bereiken?

In heel Europa hebben wetenschappers twee jaar gelden de handen ineengeslagen om diabetes beter te begrijpen en dichterbij genezing te komen. Samenwerking tussen onderzoekers is natuurlijk niet nieuw, maar INNODIA is veel groter dan andere studies en heeft een nieuwe aanpak. 

Nederlandse bijdrage

Professor Chantal Mathieu van UZ Leuven coördineert het project. In totaal werken 33 universiteiten, academische ziekenhuizen en bedrijven samen in dit onderzoek. In Nederland doen het Leids Universitair Medisch Centrum en het Radboud Universitair Medisch Centrum mee.

Onderzoek met biobank

Bij diabetescentra overal in Europa worden, direct na de diagnose, buisjes bloed verzameld van patiënten en familieleden. Die worden opgeslagen in een biobank voor verder onderzoek. Wetenschappers gebruiken de allernieuwste technieken en combineren gegevens uit verschillende soorten onderzoek. Door de grote schaal van het project kunnen moleculen, cellen, weefsels en proefpersonen tegelijk worden onderzocht. Ook gegevens uit eerder onderzoek worden gebruikt. 

Wat levert het op?

Dat klinkt veelbelovend, maar schiet het ook al een beetje op? INNODIA begon in 2016. Inmiddels hebben al meer dan 1000 mensen bloed afgestaan voor de biobank. Onderzoeken met al die buisjes bloed zijn in volle gang. Er komen al resultaten binnendruppelen van ontdekkingen over de afweer bij diabetes. 

Zoals de ontdekking van een nieuw stofje in het bloed dat afweer tegen insulineproducerende cellen verraadt. Of het nieuwe inzicht dat iedereen dezelfde ‘gevaarlijke’ afweercellen heeft, maar dat ze bij gezonde mensen geen doelwit hebben. 

We moeten nog even wachten tot dit project leidt tot nieuwe behandelingen. De eerste klinische studie met patiënten gaat waarschijnlijk nog dit jaar beginnen. Het project loopt in totaal zeven jaar. Het Diabetes Fonds heeft INNODIA mede gefinancierd. 

In 7 jaar tijd moet dit project veel nieuwe kennis opleveren voor behandelingen om diabetes te voorkomen of genezen. Niet direct dus, maar de bedoeling is dat INNODIA het onderzoek wel in een stroomversnelling brengt. 

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Vragen naar aanleiding van dit artikel (0)


Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

Toe naar behandelingen op maat.jpg
16 oktober 2018

Verschillen bij diabetes type 1 vragen om persoonlijke behandelingen

down20161221-6118-gjpomf.jpeg
15 december 2016

Bètacellen opsporen bij diabetes type 1

Eilandjestransplantatie verbeteren.jpg
10 augustus 2018

Verbeteren van eilandjestranplantatie