Onderzoekers diabetes type 1: eilandjes verpakken

Redactie van diabetestype1.nl • 29 March 2018
Hoe verhogen HLA genen je risico op diabetes type 1.jpg

Eilandjestransplantatie gaat steeds beter, en straks wellicht ook met nieuwe cellen die in het lab gemaakt zijn. Een belangrijke vraag daarbij blijft: hoe beschermen we de getransplanteerde cellen tegen het afweersysteem? Onderzoekers werken aan een verpakking.

De volgende Nederlandse onderzoekers werken hieraan:

Onderzoeker Waar houdt deze onderzoeker zich mee bezig?
Prof. dr. Paul de Vos.png
Prof. dr. Paul de Vos
Het zou mooi zijn als meer mensen met diabetes type 1 een transplantatie van insulineproducerende cellen kunnen krijgen. Maar dan zonder de nadelen van zware medicijnen om afstoting te voorkomen. Mede daarom willen onderzoekers deze cellen zelf maken, uit iemands eigen stamcellen. Paul de Vos (UMC Groningen) werkt aan een verpakking voor insulineproducerende cellen. Dat is een hoes van biomaterialen om de nieuwe cellen te beschermen tegen het afweersysteem. De overlevingskans van deze cellen neemt dan toe. Ook doet Paul de Vos onderzoek met internationale collega’s naar hoe darmen bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 1. 
Dr. Aart van Apeldoorn.png
Dr. Aart van Apeldoorn
Aart van Apeldoorn (MERLN instituut Maastricht Universiteit) werkt aan verbetering van transplantatie van nieuwe insulineproducerende cellen. Hij ontwikkelt samen met anderen een verpakking die de cellen beschermt tegen het afweersysteem. Bij mensen zitten de bètacellen verspreid in de alvleesklier, zodat ze allemaal genoeg voeding krijgen uit het bloed en ook hun insuline goed kwijt kunnen. Daarom maakt hij de verpakking voor nieuwe te transplanteren cellen een beetje zoals een eierdoos, zodat dat de cellen ook hier mooi verspreid zitten in hun eigen ideale mini-omgeving. Sinds vorig jaar is het onderzoek onderdeel van RegMed XB.
web_Sandra Smink.jpg

Dr. Sandra Smink
Eilandjes van Langerhans worden nu getransplanteerd in de poortader van de lever. Maar veel eilandjes overleven dit niet, en het menselijk lichaam biedt eigenlijk geen betere transplantatieplaats. We moeten zelf een geschikte plek maken, onder de huid, en daaraan werkt Sandra Smink in het UMCG in Groningen. Hiervoor verpakt ze de eilandjes en gebruikt deze verpakking om de ideale omgeving na te bootsen. Het is vooral belangrijk dat bloedvaten kunnen ingroeien, voor voldoende zuurstof en voeding voor de eilandjes. 


Meer over de onderzoeken naar het verpakken van eilandjes:

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.