Wat wordt de winst van de kunstalvleesklier in kosten en gezondheid?

Het bedrijf Medvalue heeft in kaart gebracht wat de voordelen zijn van de kunstalvleesklier die Inreda ontwikkelt. Die informatie is belangrijk voor gesprekken met zorgverzekeraars en overheid.

Het Nederlandse bedrijf Inreda Diabetic is al ver met de ontwikkeling van een kunstalvleesklier. Oprichter en bedenker Robin Koops hoopt het apparaat binnen enkele jaren op de markt te brengen. Hij is nu al bezig met gesprekken met zorgverzekeraars, zodat het gebruik van de kunstalvleesklier straks vergoed kan worden.

Duidelijke cijfers nodig

Voordat verzekeraars een nieuw medisch hulpmiddel vergoeden, willen ze eerst bewijs zien dat het beter is dan bestaande middelen. Een kunstalvleesklier moet bewezen goed werken, en voordelen opleveren in kosten en gezondheidswinst – die zich voor zorgverzekeraars ook doorvertaalt in kosten. Daarom heeft het bedrijf Medvalue die kosten berekend, in opdracht van Inreda.

Gezondheid uitgedrukt in euro’s

Hoe vertaal je gezondheid en gebruik van een apparaat uit in kosten? De aanschaf en materialen zijn duidelijk. Maar de rest, dus je gezondheid in euro’s? Daarvoor hebben economen de zogeheten QALY bedacht (quality-adjusted life year).

Een QALY is een levensjaar in goede gezondheid. Daar zit een formule achter die je voor dit stuk maar even moet geloven. Voor een behandeling van chronische ziekten zoals diabetes type 1 staat 80.000 euro als ‘acceptabel’ normbedrag per QALY.

Kosteneffectief voor diabetes type 1

In het onderzoek naar de kosten van de kunstalvleesklier is gekeken naar de uitkomsten van de testen met proefpersonen. De uitkomsten zijn positief. De kunstalvleesklier houdt de bloedsuikerspiegel goed stabiel. Daardoor is de kans op complicaties veel kleiner en liggen de kosten voor een QALY zelfs onder de 80.000 euro.

Deze conclusie helpt hopelijk om zorgverzekeraars straks te overtuigen, zodat mensen met diabetes type 1 de kunstalvleesklier vergoed krijgen zodra hij op de markt is.

Het onderzoek is mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds en Stichting Zabawas.

Vragen over dit onderzoek?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en stel je vraag over dit artikel!


Vragen naar aanleiding van dit artikel (1)


Wat zijn nu de gemiddelde kosten per jaar voor iemand met type 1? Oftewel, wat wordt er nu door verzekeraars betaald per persoon per jaar? Komen we nu ook al aan die 80.000?

Beste Claudia,
Dat is een goede vraag waar wij ook niet direct het antwoord op hebben. Ik ga het voor je uitzoeken en kom er zo snel mogelijk op terug.
Groet, Wanda

Beste Claudia,
De QALY wordt op een ingewikkelde manier berekend, het is niet te vergelijken met de zorgkosten die iemand met diabetes type 1 jaarlijks maakt. Als er een nieuwe behandeling op de markt komt, is daar heel veel onderzoek aan vooraf gegaan. Dat onderzoek kost een hoop geld, dit is de investering die gemaakt moet worden om tot een eindresultaat te komen. De QALY heeft hiermee te maken. Welke investering is realistisch en wat is de max? Wat de jaarlijkse kosten zijn van iemand met diabetes type 1 is lastig in te schatten. Dit is afhankelijk van meerdere factoren (o.a. spuit of pomp behandeling, hoe vaak artsbezoek e.d.). Wat we wel weten is dat de jaarlijkse zorgkosten voor diabetes (type 1 en 2) een aantal jaar geleden €1,7 miljard waren. Hier zijn dan nog niet eens de kosten voor de behandeling van complicaties in meegenomen.
groet, Annemarie

Vraag gesteld door: Claudia
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 11 oktober 2017 om 17:32

Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

Type 1 bijeenkomst - Robin Koops.jpg
18 november 2019

Praktijkervaringen met de kunstalvleesklier

down20161223-9155-9gupyh.jpg
15 december 2016

Nederlandse kunstalvlees­klier thuis succesvol

down20170403-31677-xw2rgj.jpg
06 april 2017

Hoe staat het met de kunstalvleesklier?