down20170403-31677-xw2rgj.jpg

Hoe staat het met de kunstalvleesklier?

Verschillende onderzoeksteams en bedrijven werken aan een kunstalvleesklier, in allerlei soorten en maten. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Wat zijn de verschillen en hoe staat het ermee?

Recentste update: 7 november 2018

Een kunstalvleesklier is een apparaat dat de bloedsuikerregulatie overneemt. Het is in feite een slimme insulinepomp, en onderzoekers werken momenteel aan meerdere soorten ervan. Het ene apparaat doet meer dingen automatisch dan het andere. De Nederlandse kunstalvleesklier is het meest automatisch.

Uit eerste onderzoeken blijkt al dat gebruik van een kunstalvleesklier leidt tot een beter HbA1c en langere stabiele bloedsuikers, waardoor het risico op complicaties afneemt. 

Voorkomen van hypo’s 

De eerste generatie kunstalvleesklieren richt zich op het voorkomen van hypo’s en hypers. De pomp is gekoppeld aan een glucosesensor, en stopt automatisch met insulineafgifte bij lage bloedsuikers of nog voordat die te laag wordt. Je moet wel nog steeds zelf je basaalstand en de bolus regelen. En je bloedsuikerwaarde in de gaten houden om ervoor te zorgen dat die niet te hoog wordt.

Een dergelijk apparaat is de MiniMEd 640 G, die Medtronic in de eerste helft van 2015 op de markt heeft gebracht. Ook fabrikanten Animas en Tandem werken aan deze vorm van kunstalvleesklier. 

Automatische insuline-afgifte

Nog wat slimmer zijn apparaten van het zogeheten type ‘hybrid closed loop’. Daarbij stopt de pomp met insuline afgeven bij een lage bloedsuiker en geeft zelf insuline af bij een hoge bloedsuiker, maar moet je wel zelf bolussen bij een maaltijd. Er wordt hard gewerkt aan een pomp waarbij je niets meer zelf hoeft te bolussen: dan spreek je van een ‘closed loop’. 

Een voorbeeld van een hybrid closed loop-systeem is de MiniMed 670G van Medtronic, die sinds kort in Nederland te verkrijgen is. Er is al veel onderzoek gedaan naar het gebruik ervan door mensen thuis, zoals door dr. Hovarka (Universiteit van Cambridge). De resultaten zijn goed, maar vooral ’s nachts heeft het apparaat meerwaarde tegen hypers en hypo’s. 

Insuline én glucagon 

Een nog uitgebreider systeem regelt automatisch de afgifte van zowel insuline als glucagon, ook wel ‘multihormone closed loop’ genaamd. Een dergelijk systeem verdient eigenlijk nog het meest de naam kunstalvleesklier. Een groot verschil met de andere vormen van kunstalvleesklieren is dat deze kunstalvleesklier reageert op de situatie in je lichaam. Je hoeft dus niet zelf meer in te voeren hoeveel je gaat eten en of je gaat sporten.  

Het Nederlandse Inreda Diabetic werkt als een van de weinigen aan deze vorm van kunstalvleesklier, en ze boeken mooie resultaten. De testen met proefpersonen laten zien dat het apparaat de diabetesregulering volledig overneemt. Mensen hoeven geen gegevens in te voeren en kunnen gewoon sporten, werken, eten, uitgaan: gewoon alles doen.

> Lees ook: Nederlandse Kunstalvleesklier geeft vrijheid terug

Ook een onderzoeksteam van Boston University werkt aan een apparaat met insuline en glucagon, de Bionic Pancreas. Er zijn al meerdere onderzoeken gedaan met kinderen op een kamp en volwassenen thuis. Het is nog niet bekend wanneer deze op de markt komt. 

Uitdagingen

Waarom duurt het zo lang? Omdat het allemaal perfect moet werken, zonder foutjes. Bijvoorbeeld:

  • het computerprogramma in de pomp moet ‘zelflerend’ zijn, 
  • de timing, afgifte en werking van insuline moet volkomen duidelijk zijn, 
  • de houdbaarheid van glucagon is een uitdaging,
  • er moet een goed veiligheidsmechanisme zijn voor als het systeem uitvalt,
  • het systeem mag niet te hacken zijn.

Maar er is ook veel aandacht voor batterijduur, gebruikersgemak, leren omgaan met het apparaat en vergoeding krijgen veel aandacht. 

De ideale kunstalvleesklier geeft zowel insuline als glucagon af, want hij neemt de volledige diabetesregulatie over. De bloedsuiker blijft dan automatisch stabiel. En hij komt er echt aan! Totdat deze versie op de markt is, worden in de tussentijd apparaten ontwikkeld die voor een deel automatisch werken. 

Vragen over dit onderzoek?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en stel je vraag onder dit artikel!

Foto: Inreda Diabetic


Vragen naar aanleiding van dit artikel (3)


Hallo, hebben jullie (contact-)informatie over hoever dit onderzoek in België staat?

Beste LGLD, voor meer informatie over het onderzoek naar de kunstalvleesklier kun je je aanmelden op de website van de Nederlandse ontwikkelaars Inreda Diabetic. In België zijn wij hier niet bekend mee en hebben we geen contactinformatie.

groet, Annemarie (redactie)

Vraag gesteld door: Inactieve gebruiker
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 22 mei 2018 om 16:24

Hallo mijn dochter heeft diabetes en heeft een verstandelijke beperking. Zij zou zeer gebaat zijn bij de kunstalvleesklier. Zij kan niet rekenen. Die van inreda diabetic lijkt mij voor haar ideaal. Hoe kan ik haar daar voor aanmelden? En wat kost het?

Hallo Dolfijn12, bedankt voor je vraag, en ik kan me heel goed voorstellen dat voor jullie de kunstalvleesklier niet vroeg genoeg kan komen. Op dit moment is de helemaal 'zelfdenkende' kunstalvleesklier nog niet op de markt, al worden de eerste wel nog in 2017 en 2018 verwacht. De kosten en vergoeding zijn ook nog niet bekend. Er zijn de komende tijd wel uitgebreidere onderzoeken nog met het apparaat, maar het is wettelijk gezien lastig om mee te doen aan onderzoek als minderjarige met een verstandelijke beperking. Daar zijn strenge eisen voor, en dat kan Inreda het beste antwoord op geven, afhankelijk van jullie situatie. Zij hebben een aanmeldformulier voor geïnteresseerden op hun website staan. En anders is het dus nog even afwachten tot een geschikt apparaat op de markt is! Wij houden je uiteraard via diabetestype1.nl op de hoogte. Groeten, Elise

Vraag gesteld door: Inactieve gebruiker
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 07 april 2017 om 09:43

Hallo vraag mijn af of dat je eigen kan aanmelden ben nu bezig met insulinepomp heb diabetes 1 maar daar mijn alvleesklier nauwelijks meer werkt zou ik best zo kunstalvleesklier willen ben 56 en werk voor mijn eigen Gr Wout

Beste Wout, bedankt voor je vraag. Inreda heeft een contactformulier waarmee je je kunt aanmelden als geïnteresseerde voor onderzoek en tests (klinische studies). Of en hoe en wanneer dat dan kan, kunnen zij je dan verder vertellen. Verder melden wij uiteraard via diabetestype1.nl wat de vorderingen zijn rond de kunstalvleesklier en wanneer hij op de markt komt! Groeten, Elise  

Vraag gesteld door: Wouterman
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 07 april 2017 om 09:31

Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (1)


Hoe staat het met de kunstalvleesklier?

Thema: Genezing
laaste update: bijna 4 jaar geleden

Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

Type 1 bijeenkomst - Robin Koops.jpg
18 november 2019

Praktijkervaringen met de kunstalvleesklier

05 september 2017

Wat wordt de winst van de kunstalvleesklier in kosten en gezondheid?

down20161223-9155-9gupyh.jpg
15 december 2016

Nederlandse kunstalvlees­klier thuis succesvol