Wat is je levensverwachting met diabetes type 1?

Met diabetes kun je even oud worden als zonder diabetes. Maar gemíddeld is de levensverwachting met diabetes type 1 toch flink korter. De diverse onderzoeken zeggen wel allemaal wat anders. Wat zijn de cijfers en hoe zit het nou?

Onderzoekers buigen zich geregeld over de vraag hoe oud mensen worden, met of zonder een chronische ziekte. Daar komt dan een ‘gemiddelde levensverwachting’ uit. We zetten op een rij wat we weten over de levensverwachting met diabetes type 1. 

Recente onderzoeken

Heb je diabetes type 1 en woon je in Taiwan? Dan leef je gemiddeld ruim 17 jaar korter. Oei! Gelukkig zijn de cijfers voor Europa en Australië wat beter: gemiddeld 11 tot 13 jaar korter. Maar het is nog steeds schrikken natuurlijk. Al deze cijfers zijn berekend tussen 1997 en 2012. Voor Nederland zijn er geen cijfers bekend.

Bloedsuikers onder controle

Voor de levensverwachting maakt het veel uit hoe je diabetes verloopt. Mensen met diabetes die hun bloedsuikers goed onder controle krijgen, worden gemiddeld wel even oud als mensen zonder diabetes. Daarbij hebben de eerste 20 jaar na de diagnose het grootste effect op de langere termijn. 

Complicaties

De huidige levensverwachting bij diabetes is een stuk beter dan 30 of 40 jaar geleden. Dat komt doordat het aantal ernstige complicaties steeds verder afneemt. Nierproblemen en hart- en vaataandoeningen kunnen steeds beter voorkomen en behandeld worden. 

Vrouwen en mannen

Vrouwen worden gemiddeld iets ouder dan mannen. Bij mensen met diabetes is dit ook zo, alleen is het verschil tussen mannen en vrouwen wel iets kleiner, volgens het Schotse onderzoek. Vrouwen met diabetes leveren dus iets meer in op de algemene levensverwachting dan mannen. 

Iedereen wordt ouder

Mensen met diabetes worden in de afgelopen jaren gemiddeld wel ouder, maar mensen zonder diabetes ook. Dat gaat even snel, stelden de Australische onderzoekers vast. Helaas lopen mensen met diabetes de afgelopen jaren dus niet meer in, er blijft een verschil met mensen zonder diabetes.

Cijfers niet helemaal zeker

Onderzoekers hebben wel mogelijke verklaringen voor het uitblijven van de echte ‘inhaalslag’. Misschien is het beeld licht vertekend. De onderzoeken zijn goed uitgevoerd, maar er zitten ook haken en ogen aan. 

Voor de berekening moeten onderzoekers een bepaalde leeftijdsgroep kiezen. Je hebt diabetes immers niet vanaf je geboorte. Maar je kunt diabetes type 1 ook op je 60e krijgen. Het is dus de vraag of de cijfers voor iedereen gelden die nu diabetes krijgt. 

Toekomst

Steeds meer mensen met diabetes, zeker kinderen en jongeren, hebben een insulinepomp en een continue glucosemeter. Voor pompjes is al bewezen dat ze de kans op complicaties verkleinen. De kunstalvleesklier gaat hier in de toekomst nog verder bij helpen, is de verwachting. Op de lange termijn is dit misschien ook terug te zien in de levensverwachting. Zo staat diabetes je straks niet meer in de weg om 100 te worden!  

Mensen met diabetes type 1 leven gemiddeld minder lang. Maar het kan goed zijn dat dat nu al snel verandert. Betere hulpmiddelen zoals pompjes maken het makkelijker om de bloedsuikers stabiel te houden, wat veel scheelt. En berekeningen zijn altijd over het verleden.

Bronnen: artikelen onder andere uit BMJ Open Diabetes, uit Value in Health en uit Diabetologia.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Vragen naar aanleiding van dit artikel (0)


Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

down20170105-19565-bhz8w1.jpg
05 januari 2017

Ook volwassenen krijgen diabetes type 1

06 oktober 2017

Nieuwe test voor vroege opsporing diabetes

20 juli 2017

Ketoacidose bij diagnose voorspelt HbA1c op langere termijn