down20170105-19565-bhz8w1.jpg

Ook volwassenen krijgen diabetes type 1

Volwassen die veel dorst hebben, veel moeten plassen en moe zijn, krijgen vaak ten onrechte de diagnose diabetes type 2. Diabetes type 1 ontstaat namelijk op elke leeftijd ongeveer even vaak.

Vroeger werd diabetes type 1 ook wel jeugddiabetes genoemd, maar die naam klopt niet. Recent onderzoek laat dit ook weer zien. Van alle mensen met diabetes type 1 heeft de helft de diagnose onder de 30 jaar gekregen. De andere helft was boven de 30, vertelde Dr. Nicholas Thomas dit jaar op de EASD, hét Europese diabetescongres. Bij die laatste groep denkt de huisarts vaak aan diabetes type 2. Deze mensen krijgen dan eerst tabletten metformine, in plaats van insuline.

Verkeerde diagnose

Het heeft verschillende redenen dat huisartsen soms niet direct gaan kijken of iemand diabetes type 1 heeft. Het grootste deel van de volwassenen met diabetes heeft namelijk type 2. Een risicofactor voor diabetes type 2 is overgewicht. Dat komt tegenwoordig ook steeds vaker voor bij mensen met diabetes type 1. Maar dat is geen reden om niet te kijken of het ook diabetes type 1 kan zijn. 

Test op antistoffen

Diabetes type 1 is vast te stellen door het bloed te testen op antistoffen tegen de insulineproducerende cellen. Probleem is wel dat deze stoffen bij volwassenen minder duidelijk aan te tonen zijn dan bij kinderen. Daarom wordt deze test lang niet altijd gedaan bij volwassenen.  

Ingewikkeld

Wat het extra ingewikkeld maakt, is dat diabetes type 1 die op volwassen leeftijd begint net iets andere kenmerken heeft dan diabetes die op kinderleeftijd begint, schrijven Engelse en Deense onderzoekers. Een andere vorm van diabetes, LADA, zit volgens deze kenmerken tussen type 1 en type 2 in. Het is dus niet zo zwart-wit. De volgende tabel geeft de verschillende kenmerken weer: 


Nieuwe test

Het team van dr. Nicholas Thomas heeft een nieuwe manier gevonden om erachter te komen hoe groot de kans is dat het om diabetes type 1 gaat. De test kijkt of iemand bepaalde stukjes gen heeft. In totaal zijn dat 30 stukjes. Hoe meer van deze stukjes, hoe groter de kans dat het diabetes type 1 is. Dit kan veel van de verkeerde diagnoses voorkomen. Het is nog niet bekend wanneer de test in de praktijk gebruikt gaat worden.

Wanneer een volwassene met symptomen van diabetes bij de dokter komt, moet de arts ook aan diabetes type 1 denken. Je kunt het ook zelf ter sprake brengen als je bij de huisarts bent met klachten die wijzen op diabetes.


Vragen naar aanleiding van dit artikel (4)


Anderhalf jaar geleden kwam mijn vader (78)in het ziekenhuis met een waarde van 34 mmol. Nooit eerder ergens last van gehad. Internist stelde vast type 2 (ivm leeftijd) .Binnen een jaar ging hij over van tabletten naar insuline. Dit krijgt hij nu 4x per dag en nog is zijn bls vaak te hoog! Volgens de huisarts kan dit geen type 1 zijn, maar ik heb mijn twijfels daarover. Gewicht is laag, tekort aan vitamine d. Is het toch mogelijk dat er op deze leeftijd type 1 is ontstaan?

Beste Silvana, wat vervelend dat je vader diabetes heeft gekregen. Zoals in het artikel hierboven beschreven staat, is diabetes type 1 ook mogelijk als het pas op latere leeftijd ontstaat. De term jeugd diabetes is inmiddels achterhaald. Er zijn zelfs gevallen bekend dat een persoon op 90-jarige leeftijd nog diabetes type 1 kreeg. Een test voor auto-antilichamen zou meer informatie kunnen geven over de diagnose. Succes de komende tijd. Groet, Joya (redactie)

Vraag gesteld door: Silvana
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 22 augustus 2019 om 11:13

Mijn kleindochter is gediagnostiseerd met de diagnose diabetes 1. Is diabetes 1 een auto-immuunziekte en is er een verband tussen glutenallergie- lactose allergie- en tussen schildklieraandoeningen. Dat komt namelijk dominant voor in onze familie? Vriendelijke groet

Beste Els, wat vervelend dat je kleindochter diabetes heeft gekregen. Inderdaad hebben mensen met andere auto-immuunziekten ook meer kans op diabetes type 1. Dat is in ieder geval duidelijk voor coeliakie (glutenintolerantie) en schildklieraandoeningen. Voor lactose-intolerantie is dat nog niet duidelijk, maar wellicht komt daar ook nog eens wat over aan het licht. In dit artikel lees je er wat meer over. Groeten, Elise (redactie) https://www.diabetestype1.nl/onderzoek/dagelijks-leven/330-diabetes-type-1-en-andere-auto-immuunziekten
Vraag gesteld door: Els Brouwer
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 14 januari 2019 om 10:12

Ook mijn dochter van 22 is gediagnosticeerd met Diabetes (nuchter 16.6 mmol/l). De arts pakt het heel goed aan en we krijgen alle hulp/steun waar nodig. Ze is wel steeds misselijk door de medicatie. Blijft dat zo? De definitieve uitslag (1 of 2) is begin September bekend. Verder graag jullie ervaring met de diverse apps over suikervrij eten enz. Zijn deze betrouwbaar? Alvast hartelijk dank voor je reactie! Groet, Fatima

Beste Fatima, vervelend dat je dochter last heeft van misselijkheid. Ik ben niet bekend met misselijkheid als bijwerking van de medicijnen, maar het kan zijn dat andere mensen met diabetes type 1 dit ook ervaren. Je zou deze vraag kunnen stellen in ons forum. Je dochter zou aan haar arts kunnen vragen om een ander soort insuline met dezelfde werking om te kijken of ze daar niet misselijk van wordt. Verder hebben wij op onze website www.diabetesfonds.nl/recepten een uitgebreid overzicht van gezonde recepten, waar ook de voedingswaarden bij staan genoemd. Als je zoekt op de Diabetes Fonds website op de term suikervrij vind je daar ook meer informatie over. Wij zijn niet bekend met de verschillende apps die er zijn. Dat zullen er vast een hoop zijn! groet, Annemarie

Vraag gesteld door: Fatima
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 21 augustus 2017 om 12:55

Mijn dochter van 22 is vorige week na een bloedonderzoek bij de arts (bloedsuikergehalte 23) meteen doorverwezen naar het ziekenhuis en na een dag en nacht daar is diabetestype 1 vastgesteld. Ze dronk en plaste veel, had een vrij druk leven met studeren en werken en voelde zich niet lekker, vandaar het bloedonderzoek. Nu komt diabetes helemaal niet in onze families voor, bovendien is ze superslank. Nu is ze ongelukkig met al het medicaliseren van haar leven. Kan er nog een andere oorzaak zijn van de te hoge bloedsuikerspiegel? Ik lees over stress bijv. Ik heb het idee dat er iets anders aan de hand is en dat ze nu in de "insulinemolen" gaat zonder dat dit onderzocht is. Ik hoor graag of u iets kunt duidelijk maken. Dank

Beste Johanna, een bloedsuikerwaarde van 23 mmol/l is helaas echt wel zo hoog dat het geen toevallig iets verhoogde bloedsuiker kan zijn (door stress of griepje of wat dan ook)... Dus ik vrees dat de diagnose wel klopt. Diabetes type 1 overkomt mensen ook als het helemaal niet in de familie zit. En met gewicht heeft het ook niets te maken. Snuffel anders eens even in de 'bibliotheek' op deze site. Ik kan me heel goed voorstellen dat het als een medicalisatiemolen aanvoelt, opeens insuline moeten spuiten. Vraag anders nog een gesprek aan samen met de internist of diabetesverpleegkundige, om je zorgen te bespreken. Zij kunnen je meer duidelijkheid geven en je ook verder advies geven over hoe je met de situatie om kunt gaan. Sterkte! Groet, Elise

Vraag gesteld door: Inactieve gebruiker
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 27 juni 2017 om 08:24

Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

30 januari 2017

Wat is je levensverwachting met diabetes type 1?

06 oktober 2017

Nieuwe test voor vroege opsporing diabetes

20 juli 2017

Ketoacidose bij diagnose voorspelt HbA1c op langere termijn