Beter omgaan met hypo’s

Redactie van diabetestype1.nl • 14 December 2016
down20161221-6118-q5e3a0.jpg

Hypo’s zijn al vervelend genoeg, maar helemaal lastig is het als je ze niet voelt aankomen. Je kunt er ook bang voor worden. Angst voor hypo’s komt veel voor. Het helpt als je leert om hypo’s beter aan te voelen door een training als Hypo Bewust

Mensen met diabetes type 1 hebben gemiddeld 43 hypo’s per jaar volgens Amerikaans onderzoek. Slechts heel soms is dit een ernstige hypo, waar iemand hulp nodig heeft. Van al deze mensen heeft een kwart moeite om hypo’s op tijd te voelen. Bij oudere mensen en mensen die al langer diabetes hebben, komt het zelfs nog meer voor, ontdekten Engelse wetenschappers.

Angst voor hypo’s

Heb je vervelende ervaringen met hypo’s, dan kan het zijn dat je bang wordt om er nog eentje te krijgen. Die angst voelen mensen met diabetes, maar ook hun partners en ouders. De schattingen van onderzoekers lopen uiteen, maar 10 tot 25% van de mensen met diabetes type 1 zou bang zijn voor hypo’s. Zij zijn bang om in coma te raken, of bang dat ze kritiek krijgen van anderen op hun gedrag, bang voor fouten in het verkeer of bang dat schoolprestaties eronder zullen lijden. 

Minder goede oplossingen

Sommige mensen proberen actief om hypo’s te voorkomen door minder insuline te gebruiken of veel te snacken. Dit zijn geen handige oplossingen, omdat je het risico op complicaties verhoogt door hoge bloedsuikers. Anderen proberen bepaalde activiteiten te vermijden, zoals uitgaan, sporten, autorijden of seks. 

Praat met arts of psycholoog

Hoe kun je je angst voor hypo’s op een goede manier aanpakken? Onderzoekers van het VUmc komen met verschillende oplossingen. Het kan helpen om je instelling aan te passen in overleg met je arts of een continue glucosemeter te gebruiken. Helpt dit niet, dan kan ook een psycholoog helpen om beter met de angst om te gaan. Of je volgt een speciale training om hypo’s beter te kunnen voorspellen en voorkomen.

Hypo Bewust training

De VUmc-onderzoekers stelden onlangs een nieuwe training samen, Hypo Bewust. Die bestaat uit drie bijeenkomsten. Tussen de bijeenkomsten doorlopen de deelnemers twee internetmodules en houden een dagboek bij. In acht ziekenhuizen vergeleken de onderzoekers de resultaten van de nieuwe training met een oude cursus.

Mensen die deelnemen aan Hypo Bewust hebben 35% minder vaak een ernstige hypo’s dan mensen die de oude cursus volgden. De afname van ernstige hypo’s heeft twee redenen: bij de training vergroot je je kennis van alle factoren die je glucosewaarden beïnvloeden en je leert signalen van een aankomende hypo op te merken.

Meedoen aan HypoBewust

Het effect van de training is gemeten na 2, 4 en 6 maanden. De resultaten na 12 maanden zijn nog niet bekend. HypoBewust is inmiddels te volgen in tien ziekenhuizen. Voor meer informatie en deelname aan de training kun je contact opnemen met je arts of diabetesverpleegkundige.