down20161221-6118-q5e3a0.jpg

Beter omgaan met hypo’s

Hypo’s zijn al vervelend genoeg, maar helemaal lastig is het als je ze niet voelt aankomen. Je kunt er ook bang voor worden. Angst voor hypo’s komt veel voor. Het helpt als je leert om hypo’s beter aan te voelen door een training als Hypo Bewust

Mensen met diabetes type 1 hebben gemiddeld 43 hypo’s per jaar volgens Amerikaans onderzoek. Slechts heel soms is dit een ernstige hypo, waar iemand hulp nodig heeft. Van al deze mensen heeft een kwart moeite om hypo’s op tijd te voelen. Bij oudere mensen en mensen die al langer diabetes hebben, komt het zelfs nog meer voor, ontdekten Engelse wetenschappers.

Angst voor hypo’s

Heb je vervelende ervaringen met hypo’s, dan kan het zijn dat je bang wordt om er nog eentje te krijgen. Die angst voelen mensen met diabetes, maar ook hun partners en ouders. De schattingen van onderzoekers lopen uiteen, maar 10 tot 25% van de mensen met diabetes type 1 zou bang zijn voor hypo’s. Zij zijn bang om in coma te raken, of bang dat ze kritiek krijgen van anderen op hun gedrag, bang voor fouten in het verkeer of bang dat schoolprestaties eronder zullen lijden. 

Minder goede oplossingen

Sommige mensen proberen actief om hypo’s te voorkomen door minder insuline te gebruiken of veel te snacken. Dit zijn geen handige oplossingen, omdat je het risico op complicaties verhoogt door hoge bloedsuikers. Anderen proberen bepaalde activiteiten te vermijden, zoals uitgaan, sporten, autorijden of seks. 

Praat met arts of psycholoog

Hoe kun je je angst voor hypo’s op een goede manier aanpakken? Onderzoekers van het VUmc komen met verschillende oplossingen. Het kan helpen om je instelling aan te passen in overleg met je arts of een continue glucosemeter te gebruiken. Helpt dit niet, dan kan ook een psycholoog helpen om beter met de angst om te gaan. Of je volgt een speciale training om hypo’s beter te kunnen voorspellen en voorkomen.

Hypo Bewust training

De VUmc-onderzoekers stelden onlangs een nieuwe training samen, Hypo Bewust. Die bestaat uit drie bijeenkomsten. Tussen de bijeenkomsten doorlopen de deelnemers twee internetmodules en houden een dagboek bij. In acht ziekenhuizen vergeleken de onderzoekers de resultaten van de nieuwe training met een oude cursus.

Mensen die deelnemen aan Hypo Bewust hebben 35% minder vaak een ernstige hypo’s dan mensen die de oude cursus volgden. De afname van ernstige hypo’s heeft twee redenen: bij de training vergroot je je kennis van alle factoren die je glucosewaarden beïnvloeden en je leert signalen van een aankomende hypo op te merken.

Meedoen aan HypoBewust

Het effect van de training is gemeten na 2, 4 en 6 maanden. De resultaten na 12 maanden zijn nog niet bekend. HypoBewust is inmiddels te volgen in tien ziekenhuizen. Voor meer informatie en deelname aan de training kun je contact opnemen met je arts of diabetesverpleegkundige.


Vragen naar aanleiding van dit artikel (2)


Mijn nieuwe partner heeft diabetes type 1, met frequente hypo's. Ben er inmiddels 'aan gewend', voor zover je van wennen kunt spreken. Hij is het zich vaak niet bewust, ik merk het aan stemming en gedrag..... Nu is hij recentelijk vanuit geen enkel verschijnsel binnen enkele minuten naar bijna comateus geraakt. ik was er gelukkig bij en had de druivesuiker (eigenlijk als altijd) onder handbereik. Heb hem 5 druivesuikers kunnen voeren (letterlijk), en ben toen brood en jam gaan halen, met glucose meter. dat kostte even tijd, en toen was de glucose 1.7! dus een forse hypo die nog lager geweest is. Wat mij beangstigde was de snelheid waarin dit gebeurde. Kan hier een verklaring voor zijn? zodat we dat kunnen voorkomen?

Beste Een-Estee, dat is inderdaad een flinke hypo geweest, en schrikken ja. Het is niet precies te zeggen wat er gebeurd is, en hoe snel. Sowieso kan de snelheid waarmee de bloedglucose daalt per situatie verschillen. Dat is afhankelijk van heel veel factoren (wat wanneer gegeten, bewogen, moe/stress, insuline hoeveel en wanneer, etc.). Je zegt dat je partner het zelf meestal ook niet in de gaten heeft, maar dat jij het vaak als eerste merkt. Het komt voor dat mensen wanneer ze vaak een hypo hebben, de symptomen niet meer opmerken. Dat heet hypo-unawareness. Ik weet niet of dit bij jouw partner speelt, maar daardoor kan het lijken alsof de hypo ineens in heel korte tijd is opgekomen, terwijl het al wat langer aan de gang was maar gewoon niet opviel. Het beste kunnen jullie dit eens bespreken met zijn internist of diabetesverpleegkundige. Er zijn trainingen voor hypo-unawareness. En misschien komt hij wel in aanmerking voor een continue glucosemeter, die een alarmpje geeft bij een snelle verandering. Al is het maar tijdelijk om eens na te gaan wat er bij hem precies gebeurt. Veel succes! Groeten, Elise

Update 29-09: tip: ik heb zojuist een artikel online gezet met meer info over hypo's en hypo-unawareness.

Vraag gesteld door: Inactieve gebruiker
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 06 november 2019 om 16:04

Is deze training ook geschikt voor kinderen? Zo ja, vanaf welke leeftijd?

Beste Ingrid, nee helaas, de training is ontworpen voor volwassenen. Bespreek anders problemen met de verpleegkundige, misschien kunnen jullie samen een aanpak bedenken? Succes en groeten, Elise (redactie)

Vraag gesteld door: ingrid1984
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 18 oktober 2019 om 09:18

Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

Type 1 bijeenkomst - dr Giesje Nefs.jpg
18 november 2019

Psycholoog vertelt over diabetes combineren met je dagelijks leven

Bastiaan de Galan op infoavond type 1.jpg
09 april 2019

Onderzoeker De Galan vertelt over hypo’s en hypo-unawareness

HbA1c of Time in range.jpg
21 maart 2019

Focus op schommelingen bloedsuiker: hebben we HbA1C niet meer nodig?