Hypo's voorspellen met een pleister

Een draagbare sensor die continu het hartritme meet, kan mensen met diabetes type 1 op tijd waarschuwen voor een hypo. Hieraan werken Nederlandse onderzoekers, met een bijdrage vanuit het Diabetes Fonds.

Mensen met diabetes type 1 hebben regelmatig een hypo. Hypo’s komen onverwachts, en je moet direct ingrijpen. Het is niet verwonderlijk dat je bang kunt worden voor hypo's. Enkele feiten:

  • Tot 10 procent van alle overlijdens bij mensen met diabetes type 1 zijn mogelijk het gevolg van een hypo. 
  • Bij 1 op de 10 mensen met diabetes type 1 die overlijden voor hun vijftigste jaar is een hypo de oorzaak. 
  • Verminderde bewustzijn van hypo’s (hypo-unawareness / impaired awareness) komt voor bij 1 op de 4 mensen met diabetes.  

Hypo-waarschuwing

Mensen die een hypo niet meer goed opmerken, hebben meer risico op ernstige hypo’s. Dat heeft een grote impact op hun leven. Het zou voor hen een uitkomst zijn als ze op tijd een waarschuwing krijgen dat hun bloedsuiker te laag is. 

Er zijn natuurlijk continue glucosemeters, die een alarm geven bij te lage waarden. Maar die sensoren meten de bloedsuikerwaarde niet in het bloed zelf, maar in het vocht onder de huid. Daardoor lopen ze enkele minuten achter op de echte bloedsuikerwaarde, waardoor je al flink te laag kunt zitten voordat je het weet. Ook zijn deze sensoren minder betrouwbaar bij erg lage waarden.

Alternatief hypo-signaal

Onderzoekers in het Radboudumc zochten naar andere signalen waaraan hypo's op tijd te herkennen zijn. Ze bekeken 7 vrouwen en 3 mannen die al vele jaren diabetes type 1 hadden. 

De proefpersonen droegen 5 dagen een biosensor, die met een pleister op de borst zat geplakt om continu het hartritme te meten. Daarnaast droegen ze een continue glucosemeter. De data werden draadloos doorgegeven en de mensen hielden nauwkeurig een dagboek bij van bijvoorbeeld symptomen rond een hypo.

> Niets missen over onderzoek? Maak een account aan en blijf op de hoogte

Veranderingen in hartritme

Tijdens het onderzoek kregen de proefpersonen in totaal 39 hypo’s (gemiddeld 3,0 mmol/l). Bij bijna driekwart van deze hypo’s (72 procent) was er een duidelijk patroon in de veranderingen in het hartritme voorafgaand aan de hypo.

Grofweg 30 tot 60 minuten voor een hypo versnelt het hartritme, maar ook verandert de variatie van het ritme op een specifieke manier. De onderzoekers kunnen dat ook precies linken aan wat er in het lichaam gebeurt met het zenuwstelsel wanneer de bloedsuiker te laag wordt. 


Individuele verschillen

Bij 11 hypo's werd er geen duidelijk patroon gevonden in het hartritme. Onderzoeker Marleen Olde Bekkink: 'We denken dat er geen uniform patroon in hartritme is dat bij iedere patiënt terug te vinden is, maar dat iedere patiënt mogelijk wel zijn unieke verandering in hartslagvariatie heeft voorafgaand aan een hypo. Dit zijn we momenteel nog verder aan het onderzoeken.'

Alarmfunctie

Het principe van hartritme en hypo's is dus bewezen. Nu gaan de onderzoekers de software, het algoritme voor de biosensor verder verfijnen om hem zo precies mogelijk te laten werken.

Olde Bekkink: 'Het algoritme dat de veranderingen in hartslagvariatie herkent moet nog beter ‘getraind’ worden in wat een hypo is en wat niet. Zo kunnen we de gevoeligheid van het algoritme verhogen. Een volgende stap is dat patiënten de pleister dragen terwijl zij een hypo krijgen onder gecontroleerde omstandigheden in het ziekenhuis. Hierbij kan heel precies vastgesteld worden welke veranderingen in hartslagvariatie kenmerkend zijn voor de hypo. Vervolgens zullen patiënten de pleister ook nog 5 dagen in de thuissituatie dragen.'

Wat kost het?

Over de kosten valt nog niet zo heel veel te zeggen. De pleister die nu in het onderzoek gebruikt wordt is ongeveer 40 euro. Dat is duur voor de kleine week dat hij meegaat omdat dan de batterij leeg is. Maar de onderzoekers gaan ervan uit dat de kosten zakken bij productie op grotere schaal. En zij verwachten dat de software ook te koppelen is aan andere apparaten die continu de hartslag meten en die een langere batterijduur hebben, zoals een horloge. Dat maakt het goedkoper.

Er moet dus eerst nog van alles gebeuren voordat de 'hypopleister' naar de praktijk komt. Officieel is er ook nog geen apparaat, maar wel een sensor voor de hartritmevariatie die de onderzoekers daarna analyseren en nu verder afstellen. Hun doel is om het meten, analyseren en alarmeren in 1 nieuw apparaat onder te brengen. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend, maar het zal zeker een belangrijk hulpmiddel zijn om hypo's te voorkomen of op tijd in te grijpen.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.


Vragen naar aanleiding van dit artikel (4)


Mooi zo’n hartvariabiliteits sensor (als blijkt dat het werkt in 90% van de cases), maar die zou dus bij een glucose sensor ingebakken moeten zitten. Immers er zit al veel op een lijf van een diabeet, zeker als ook een pomp gebruikt wordt. Bovendien werkt zo’n sensor niet bij Atriumfibrilleren.

Inderdaad Frank, er is nog veel te onderzoeken binnen dit project, en hij zal niet voor iedereen geschikt of wenselijk zijn. Dit zijn eerste tussenresultaten.
Vraag gesteld door: FrankJagers
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 08 april 2019 om 09:44

In de periode 2012-2014 vroeg ik mijn internist in de VU of ik een keer een onderzoek mocht doen om de correlatie tussen hartritme en hypo's te proberen vast te leggen. Als patiënt zag ik mogelijkheden om hier een alarmfunctie aan te koppelen die het misschien eenvoudiger zou maken om een hypo in een vroegtijdig stadium vast te stellen. Door haperende apparatuur slaagde dit experiment helaas niet. Ik zou graag in contact komen met het onderzoeksteam om mogelijk wat kennis te delen.

hoi MarcoZ, dat klinkt interessant. Het is al wel weer even geleden en waarschijnlijk is de apparatuur in de tussentijd vernieuwd en verbeterd en het gaat waarschijnlijk om andere apparatuur. Maar ik kan je e-mailadres doorgeven aan de onderzoekers en dan kunnen zij als ze denken dat het een aanvulling is voor hun onderzoek contact met je opnemen. Op welk mailadres ben je bereikbaar? groet, Annemarie (redactie)

Vraag gesteld door: MarcoZ
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 22 mei 2018 om 13:55

Fantastisch bericht, ik zou hier best aan willen meewerken om

Beste Johanna29, als de onderzoekers deelnemers zoeken, dan plaatsen we de oproep op onze overzichtspagina van onderzoeken waar proefpersonen voor worden gezocht. Dezelfde onderzoekers van deze studie in het Radboudumc zoeken nog proefpersonen voor hun studie naar hypo unawareness. groet, Annemarie (redactie)

Vraag gesteld door: Inactieve gebruiker
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 16 mei 2018 om 11:17

Wat een fantastisch mooi resultaat voor diabeten! Makkelijk bruikbaar, betaalbaar, verbeterd de kwaliteit van leven, en zal de behandeling van de diabetes verbeteren. Een prachtige toepassing van Artificial Intelligence technieken. Wat had ik graag meegewerkt aan dit onderzoek, zoekt het team nog een data analist/scientist?

De onderzoekers danken u hartelijk voor uw positieve reactie op het onderzoek. Zij benadrukken dat het weliswaar veelbelovende data zijn, maar dat we echt nog aan het begin staan van deze ontwikkeling, en de weg naar een eventuele toepassing lang en onzeker is. Momenteel is er helaas geen vacature voor een data analist/ scientist. groet, Annemarie (redactie)

Vraag gesteld door: Carry
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 07 mei 2018 om 09:09

Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (1)


Wanhopig en machteloos

Thema: Dagelijks leven
laaste update: bijna 2 jaar geleden

Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

Type 1 bijeenkomst - dr Giesje Nefs.jpg
18 november 2019

Psycholoog vertelt over diabetes combineren met je dagelijks leven

Bastiaan de Galan op infoavond type 1.jpg
09 april 2019

Onderzoeker De Galan vertelt over hypo’s en hypo-unawareness

HbA1c of Time in range.jpg
21 maart 2019

Focus op schommelingen bloedsuiker: hebben we HbA1C niet meer nodig?