Foto kinderdiabetes web.jpg

Onderzoekers diabetes type 1: diabeteszorg en betere behandelingen

Met diabetes type 1 ben je dag en nacht bezig, en je ouders of naasten vaak ook. Zorgverleners doen hun uiterste best voor je, en hun zorg wordt beter door lessen uit onderzoek. 

De volgende Nederlandse onderzoekers werken hieraan:

 Onderzoeker Waar houdt deze onderzoeker zich mee bezig?
Dr. Henk-Jan Aanstoot.png
Dr. Henk-Jan Aanstoot
Dr. Henk-Jan Aanstoot (Diabeter) is kinderarts-diabetoloog en mede-oprichter van Diabeter. Naast kinderen en jongeren met diabetes type 1 behandelen, werkt Aanstoot met Diabeter ook aan onderzoek. Een van de onderzoeken is het onderzoek naar ‘biomarkers’. Daarbij verzamelen de onderzoekers veel gegevens en lichaamsmateriaal. Want ze willen nagaan: wat zijn de succesfactoren om gezond oud te worden met diabetes? Aanstoot ontving een koninklijke onderscheiding voor zijn werk met Diabeter.
Prof. dr. Henk Bilo.png
Prof. dr. Henk Bilo
Henk Bilo (Isala) heeft veel betekend voor de diabeteszorg en ontving er zelfs een koninklijke onderscheiding voor. Door zijn bijdrage is de zorg verbeterd. Henk Bilo werkt momenteel aan de ontwikkeling van een nieuwe inwendige insulinepomp. Medtronic heeft aangegeven te stoppen met de productie ervan en Bilo heeft toen met andere mensen besloten om zelf een bedrijf op te richten en de inwendige insulinepomp zelf te gaan ontwikkelen.
web_wolffenbuttel.jpg

Prof. dr. Bruce Wolffenbuttel
Bruce Wolffenbuttel is hoogleraar Endocrinologie en Stofwisselingsziekten aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Samen met Diabeter onderzoekt Wolffenbuttel waarom diabetes type 1 zo verschillend uitpakt per persoon. Door dit onderzoek naar biomarkers hopen ze nauwkeuriger vast te stellen welke behandeling iemand nodig heeft. Momenteel zijn er veel nieuwe behandelingen en medicijnen in ontwikkeling, en dit onderzoek helpt om ze straks ook succesvol en op maat toe te kunnen passen.
Dr. Bastiaan de Galan.png
Dr. Bastiaan de Galan
Bastiaan de Galan (Radboudumc) werkt in het Radboudumc aan onderzoek naar hypo unawareness, tegenwoordig ook wel impaired hypo awareness genoemd. De Galan heeft ontdekt dat de hersenen een beschermingsmechanisme hebben tegen de vele hypo's, ze nemen dan lactaat (melkzuur) op als vervanging van glucose, zodat de hersenen wel kunnen blijven functioneren bij gebrek aan glucose. Hij werkt ook aan een draagbaar apparaatje waarmee mensen met diabetes type 1 en hypo unawareness een signaal krijgen voordat ze een hypo krijgen: een pleister die je hartritme meet. 
Dr. Anneloes van Staa.png
Dr. Anneloes van Staa
AnneLoes van Staa (Hogeschool Rotterdam) onderzoekt hoe de overgang tussen kinderarts en internist voor jongeren met diabetes type 1 zo goed mogelijk verloopt. Zodat deze zogeheten ‘transitiepoli’ standaard kan worden en meer ziekenhuizen hem gebruiken. Ze vergelijkt daarvoor ziekenhuizen die daar al iets aan doen met ziekenhuizen die daar nog geen ervaring mee hebben. Belangrijk daarbij is trouwens niet alleen het moment van overstappen, maar juist ook heel ruim de tijd ervoor en erna. Op een transitiepoli krijgen jongeren te maken met zorgverleners uit de kinder- en de volwassenenzorg. Dat vermindert de onzekerheid bij jongeren en ouders.


Meer over onderzoek naar diabeteszorg en betere behandelingen:

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.


Vragen naar aanleiding van dit artikel (0)


Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

Hypos veel invloed op kwaliteit van leven.jpg
03 september 2021

‘Nooit meer zorgeloos’: de impact van hypo’s op de kwaliteit van leven

Onderzoek naar niet-ernstige hypo's.jpg
02 juli 2021

Wat doet een niet-ernstige hypo met je, en wat is eigenlijk te laag?

Type 1 bijeenkomst - dr Giesje Nefs.jpg
18 november 2019

Psycholoog vertelt over diabetes combineren met je dagelijks leven