Kinderen ouders diabetes type 1 vaker ADHD web.jpg

Onderzoekers diabetes type 1: emotionele impact van diabetes

Wie diabetes type 1 heeft, is de hele dag bezig met het in balans houden van de bloedsuiker. Dat is een hele klus, die niet altijd zo loopt als je wilt. Daarnaast zijn er zorgen over de toekomst. Onderzoekers brengen de impact van diabetes in kaart en bedenken hoe die te verlichten is.

De volgende Nederlandse onderzoekers werken hieraan:

Onderzoeker Waar houdt deze onderzoeker zich mee bezig?
Dr. Maartje de Wit.png
Dr. Maartje de Wit 
Maartje de Wit is onderzoeker medische psychologie aan het VU Medisch Centrum. Ze wil beter begrijpen hoe de medische en psychische gezondheid van jongeren met diabetes type 1 zich in de puberteit ontwikkelt. Ruim 85% van de jongeren heeft grote moeite om tijdens de puberteit de diabetes onder controle te houden. Ze was bijvoorbeeld betrokken bij het onderzoek Diabetes IN Ontwikkeling (DINO) naar de emotionele aspecten van diabetes type 1 bij kinderen en hun ouders. De Wit werkt nu aan de ontwikkeling van KLIK, een methode om in kaart te brengen hoe het gaat met kinderen die onder behandeling zijn (geweest) en hun ouders.
Prof. dr. Frank Snoek.png
Prof. dr. Frank Snoek
Frank Snoek  (VUMC) heeft al jarenlang een sleutelrol in allerlei belangrijke onderzoeken naar de psychologische kanten van diabetes. Zo heef hij met zijn onderzoeksteam de training HypoBewust ontworpen. De training HypoBewust helpt om ernstige hypo’s bij mensen met diabetes te voorkomen. Als deelnemers een hypo krijgen, dan zijn zij zich hier eerder van bewust. Frank Snoek werkt momenteel aan de app MyDi@MATE, een ‘maatje’ bij het in balans komen met diabetes. Het helpt niet alleen met de regulatie van diabetes, maar versterkt ook de mentale veerkracht. 
Dr. Giesje Nefs.png
Dr. Giesje Nefs
Dr. Giesje Nefs werkt als psycholoog en onderzoekers en is werkzaam bij Diabeter, Tilburg University en Radboudumc. Giesje en haar team voeren momenteel met financiering van het Diabetes Fonds het zogeheten ‘LEAP-onderzoek’ uit. Daarin kijken zij drie jaar lang hoe het gaat met jongeren en hun ouders. Dat onderzoek doen ze om problemen sneller te herkennen, en om betere zorg en begeleiding in Nederland te regelen. Alle jongeren hebben wel eens een dipje of zijn somber, dat is normaal. Maar de klachten kunnen ook zo ernstig zijn dat ze het dagelijks leven hinderen. Dan is er sprake van een ernstige depressie of angststoornis.


Meer over de onderzoeken naar de emotionele impact van diabetes type 1:

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.


Vragen naar aanleiding van dit artikel (1)


Is de app 'MyDi@MATE' (https://www.diabetesfonds.nl/wat-we-doen/alle-onderzoeken/mydi-mate-app-helpt-de-balans-terug-te-krijgen) al ergens beschikbaar voor patiënten. Ik kan het niet vinden in de 'play store van mijn telefoon'(android'. Het is, lees ik via de hyperlink geplaatst in mijn eerste, in 2016 gestart dus ik hoop dat de lancering nabij is...? Zou voor mij fijn zijn om gebruik van te maken wellicht. Bij voorbaat dank voor ene reactie! Met hartelijke groet, Welmoed

Beste Welmoed, de onderzoekers zijn nog bezig met een proef, dus hij is inderdaad nog niet beschikbaar helaas! We houden je op de hoogte. Groeten, Elise (redactie)

Vraag gesteld door: Welmoed
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 05 september 2019 om 10:06

Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

Persoonlijkheid en omgaan met diabetes.jpg
16 mei 2018

Omgaan met diabetes hangt samen met persoonlijkheid

Foto kinderdiabetes web.jpg
29 maart 2018

Onderzoekers diabetes type 1: diabeteszorg en betere behandelingen

Hypos veel invloed op kwaliteit van leven.jpg
03 september 2021

‘Nooit meer zorgeloos’: de impact van hypo’s op de kwaliteit van leven