Borstvoeding geven met diabetes type 1

Kun je gewoon borstvoeding geven als je diabetes type 1 hebt? Jazeker, al heeft dat wel invloed op de bloedsuiker en de melkproductie. Italiaanse onderzoekers vatten de belangrijkste feiten samen.

De voordelen van borstvoeding zijn intussen wel bekend. Kinderen hebben bijvoorbeeld minder kans op auto-immuunziekten zoals diabetes type 1, en voor vrouwen helpt het om zwangerschapskilo’s kwijt te raken. Maar niet voor iedereen is borstvoeding geven weggelegd. Hoe gaat dat bij vrouwen met diabetes type 1? Italiaanse onderzoekers zochten het uit en publiceerden hun overzicht in het vakblad Diabetes Research and Clinical Practice, in november 2017.

Minder vaak borstvoeding dan gemiddeld

Het lijkt erop dat moeders met diabetes type 1 iets minder vaak of minder lang borstvoeding geven. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken in diverse landen. Gemiddeld geeft ongeveer de helft (50 tot 60 procent) van de moeders met diabetes type 1 een aantal maanden borstvoeding. Onder moeders zonder diabetes ligt dat aantal op 70 tot 80 procent.

Redenen om te stoppen

In negen van de tien gevallen is de voornaamste reden om te stoppen met borstvoeding dat een vrouw te weinig melk produceert. Dat geldt voor vrouwen met en zonder diabetes. Voor 6 procent van de vrouwen met diabetes type 1 is angst voor hypo's de belangrijkste reden om te stoppen.

Melkproductie later op gang

Hoe eerder na de geboorte en hoe vaker een baby uit de borst drinkt, hoe meer melk de moeder produceert. Dat eerste drinkmoment komt bij vrouwen met diabetes type 1 gemiddeld later, omdat zij vaker met een keizersnede bevallen. Ook hebben kinderen van moeders met diabetes type 1 vaker intensieve zorg nodig, bijvoorbeeld vanwege een te vroege geboorte.

Bij de meeste vrouwen duurt het ongeveer 30 tot 40 uur voordat de melkproductie goed op gang komt. Dat kan een dag later zijn bij vrouwen met diabetes type 1 die problemen hebben met hun diabetesinstelling. 

Invloed van diabetes op moedermelk

De samenstelling van de moedermelk is hetzelfde als bij vrouwen zonder diabetes. Dus de melk is bijvoorbeeld niet zoeter. Wel zijn er kleine verschillen te zien in de diverse onderzoeken, waardoor de meningen uiteenlopen. 

Tijdens een hypo maakt het lichaam minder dan de helft moedermelk aan, doordat er te weinig lactose (melksuiker) gemaakt kan worden. Maar ook tijdens een hyper heeft het lichaam moeite met de productie van moedermelk.

Minder insuline nodig

Het lichaam gebruikt extra energie om moedermelk te produceren, ook vanwege de calorieën die in de melk moeten zitten. Het kost ongeveer 450 Kj, oftewel 107 Kcal aan extra energie per dag. In verschillende onderzoeken hadden vrouwen met diabetes type 1 in de periode dat ze borstvoeding gaven minder insuline nodig dan voor de zwangerschap. 

Lagere bloedsuikerwaarden

De gemiddelde bloedsuikerwaarden van een moeder met diabetes type 1 zijn de eerste weken tot maanden na bevalling lager. Ook kan de bloedsuiker plotseling veranderen tijdens het voeden, mogelijk onder invloed van oxytocine. Dit hormoon zorgt voor het melktransport in de borst.

Toch komen hypo’s niet extra vaak voor bij moeders met diabetes type 1 die borstvoeding geven. Wanneer de insulinedosis wordt aangepast, zullen de bloedsuikerwaarden in de meeste gevallen snel stabiliseren. 

Borstvoeding geven is goed, als het lukt. De WHO adviseert overigens vrouwen met diabetes type 1 om de eerste vier maanden borstvoeding te geven, dat is twee maanden minder dan het advies voor vrouwen zonder diabetes. Houd de bloedsuiker goed in de gaten in verband met mogelijke plotselinge schommelingen. Voor advies over het geven van borstvoeding kun je terecht bij een lactatiekundige.

Vragen over dit onderzoek? 

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en stel je vraag onder dit artikel!


Vragen naar aanleiding van dit artikel (0)


Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

down20170308-22196-15v3wke.jpg
09 maart 2017

Diabetes tussen de lakens

down20170102-3419-10hvfr6.JPG
30 december 2016

De berg op met diabetes

20 oktober 2017

Diabetes type 1 en andere auto-immuunziekten