Hoeveel stress hebben mensen van diabetes in hun werk?

In Finland hebben 7 van de 10 werknemers met diabetes type 1 problemen met diabetes en werk. De onderzoekers denken dat dit in veel andere landen, zoals Nederland, ook kan gelden.

Werknemers met diabetes type 1 kunnen gewoon werkstress hebben, net als mensen zonder diabetes. Maar ze kunnen ook gestrest zijn door hun diabetes. Een combinatie kan ook: stress op het werk die duidelijk te maken heeft met diabetes. We noemen het hier maar even diabetes-werkstress. 

In Finland is aan 2.500 volwassenen met diabetes type 1 gevraagd hoe ze diabetes ervaren op hun werk, ongeveer evenveel mannen als vrouwen. De meesten werkten in loondienst. Een deel van hen deed fysiek actief werk, de rest had een kantoorbaan.

Extra moe van werk

De helft van de deelnemers in het onderzoek heeft af en toe last van zorgen en uitputting op werk die te maken hebben met diabetes. Ze hebben bijvoorbeeld het idee dat ze hun werk minder goed kunnen doen door diabetes, en worden moe door het combineren van diabetes met hun werk. Een vijfde van de mensen heeft er zelfs heel vaak last van. 

HbA1c en diabetes-werkstress 

Hoe hoger de gemiddelde bloedsuiker van de werknemers, hoe meer diabetes-werkstress ze hebben. Van de mensen met een laag HbA1c heeft maar 13 procent vaak diabetes-werkstress, tegenover 40 procent van de mensen met een hoog HbA1c.

Het is hierbij lastig om te bepalen wat oorzaak en gevolg is. Krijgen werknemers stress door hun hoge bloedsuikers? Of worden de hoge bloedsuikers juist veroorzaakt door stress op werk?  

Bloedsuiker expres hoger op werk

Ook mensen die in het voorgaande jaar een paar ernstige hypo’s hadden gehad, vinden diabetes en werk lastiger te combineren. Veel mensen houden hun bloedsuiker op het werk bewust aan de hoge kant, om hypo’s te voorkomen. Van deze groep ervaart ruimt de helft diabetes-werkstress.

Complicaties geven meer stress

Het is te begrijpen dat mensen met complicaties van diabetes gemiddeld minder goed kunnen werken. Ze hebben ook meer diabetes-werkstress. De onderzoekers zien een belangrijke taak voor werkgevers: maak part-time werk makkelijk en kijk hoe werknemers het beste worden ondersteund. Zeker wanneer iemand fysiek wat zwaarder werk moet doen.

Acceptatie van diabetes

Diabetes-werkstress komt ook vaker voor bij mensen die het moeilijk vinden dat ze diabetes hebben. Diabetes type 1 overvalt je zomaar, en het kost tijd om te accepteren dat je het hebt. Bij de een gaat dat sneller dan bij de ander. Diabetes-werkstress hangt in dit onderzoek dan ook niet samen met het aantal jaren dat iemand diabetes heeft.

Cirkel van depressie en diabetes-stress 

Wie depressief is, heeft vaak meer moeite met diabetesmanagement. En omgekeerd, als het niet zo lekker gaat met je bloedsuikers, voel je je mentaal ook slechter. Niet gek dus dat je dan ook twijfelt over je werk, en dat je meer diabetes-werkstress hebt. Alles hangt met elkaar samen, en het is niet goed te zeggen wat de oorzaak is van wat.

Aandacht voor werkomstandigheden

Diabetes kan dus problemen geven op het werk. De onderzoekers noemen oplossingen: aanpassen van de werkomstandigheden, kleine dingen kunnen al helpen. Toegankelijke psychologische hulp bieden voor mensen die moeite hebben om hun diabetes te accepteren. 

Tips van DVN

Diabetesvereniging Nederland (DVN) besteedt veel aandacht aan goed aan het werk blijven met diabetes, en heeft veel goede tips over hoe je goed omgaat met diabetes en werk.

Dit onderzoek is natuurlijk gedaan in Finland. Maar de onderzoekers denken dat de resultaten wel vergelijkbaar is met andere westerse landen die soortgelijke werkomstandigheden en diabeteszorg hebben. Het onderzoek stond in 2016 in het vakblad Journal of Occupational Medicine and Toxicology.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Vragen naar aanleiding van dit artikel (1)


Dag, In de tweede alinea direct onder de hoofdtitel van dit artikel staat: “Werknemers met diabetes type 1 kunnen gewoon werkstress hebben, net als mensen zonder diabetes. Maar ze kunnen ook gestrest zijn door hun diabetes. Een combinatie kan ook: stress op het werk die duidelijk te maken heeft met diabetes.” Moet hier niet zeer zeker OOK staan dat werkstress je bloedsuikers in de war brengt met als gevolg dit je werk weer negatief beïnvloedt en dat dit weer zorgt voor een steviger bloedsuiker-problematiek??? De gesuggereerde scheiding hier tussen ‘werk’ en ‘prive/diabetes’ heeft alles weg van een illusie; zij grijpen in werkelijkheid namelijk in elkaar; ze beïnvloeden elkaar. Ik zou dat wel een eerlijker verhaal vinden eigenlijk....Met groet van Welmoed

Dag Welmoed, Bedankt voor deze waardevolle aanvulling! De cirkel van meer stress, wat zorgt voor hogere bloedsuikers, wat op zijn beurt weer zorgt voor minder functioneren, wat vervolgens weer zorgt voor meer stress is zeker een belangrijke factor die nog niet genoeg belicht wordt. Helaas is dit aspect ook in het Finse onderzoek waar dit artikel over gaat, niet meegenomen. Ik heb het artikel iets aangepast en wil ook zeker jouw vraag onder het artikel laten staan om dit aspect nog eens extra te benadrukken.  groetjes, Joya (redactie)

Vraag gesteld door: Welmoed
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 03 juli 2020 om 10:02

Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

MyDiaMate app voor omgaan met diabetes type 1.jpg
01 maart 2021

App MyDiaMate geeft mentaal steuntje in de rug bij diabetes type 1

chronische vermoeidheid bij diabetes type 1.jpg
08 november 2018

Moe door diabetes?

Biertje drinken met diabetes.jpg
15 maart 2017

Een biertje drinken met diabetes type 1