Hoeveel jongeren zijn high met diabetes?

Redactie van diabetestype1.nl • 24 March 2017
down20170324-30051-17qna9i.jpg

Drugs zijn illegaal maar worden veel gebruikt bij het uitgaan, ook door jongvolwassenen met diabetes. Hoeveel komt dat voor, welke drugs zijn het populairst en wat is het effect op diabetes?

In de algemene bevolking gebruikt bijna een derde van de uitgaanders tot 35 jaar cannabis of ecstasy. Het is ook voor iedereen bereikbaar, want een joint wiet of hasj, of een pilletje ecstasy kosten evenveel als een biertje. Ook andere drugs worden gebruikt. 

Jongeren met diabetes doen doorgaans dezelfde dingen als leeftijdsgenoten zonder diabetes. Dus een deel van hen gebruikt ook drugs tijdens het uitgaan en op festivals. Maar om hoeveel jongeren gaat het? Onderzoekers van Diaboss en Jellinek zochten het uit. 

Cannabis en ecstacy 

De onderzoekers vergeleken de gegevens uit 17 studies naar drugsgebruik onder jongeren met diabetes, in vier verschillende landen (Engeland, Italië, Spanje en Polen). In het buitenland gebruikt 10-44% van de jongeren drugs, en dan vooral cannabis. 

In Nederland hielden de onderzoekers een peiling onder 62 jongeren met diabetes tussen de 16 en 25 jaar oud. De uitkomst:

 • 29% gebruikt weleens drugs, waarvan een enkeling onder de 18 jaar,
 • 45% van hen rookt cannabis,
 • 17% slikt ecstacy-pillen,
 • andere soorten drugs worden weinig gebruikt.
 • Ruim de helft van de jongeren heeft verschillende soorten drugs geprobeerd.
 • Niemand gebruikt dagelijks en het merendeel minder dan 1 keer per maand.

Hypers en ketoacidose 

Drugs vergroten de kans op ontregeling van de diabetes, met een flinke kans op ketoacidose. Aan de HbA1c-waarde was drugsgebruik overigens niet te zien. Dat komt waarschijnlijk doordat drugs vaak alleen op bepaalde momenten wordt gebruikt, zoals in het weekend.

De hoge bloedsuikers komen deels rechtstreeks door de drugs zelf. Doordat ze bijvoorbeeld de cortisolspiegel verhogen, waarop het lichaam een tegenreactie geeft met hormonen die de bloedsuiker verhogen. En deels komt de hogere bloedsuiker door het vergeten van insuline spuiten, en door het drinken van zoete drankjes. 

Hypo’s komen eigenlijk alleen voor na gebruik van amfetamine, omdat mensen dan minder honger hebben. Je kunt natuurlijk ook een hypo krijgen na het overgeven als reactie op drugs.

Voorzorgsmaatregelen

Zo’n driekwart van de Nederlandse jongeren neemt voorzorgen op diabetesgebied voordat ze drugs gebruiken. Zoals afspraken met een BOB die hen aanspreekt op het meten van de bloedsuiker en het toedienen van insuline. Andere maatregelen zijn extra rollen dextro meenemen, en het vooraf bespreken met het diabetesteam.

Minder dan een kwart van de jongeren gaf aan voorlichting te hebben gekregen van het diabetesteam, maar ruim de helft zegt dat ze weleens een vraag hebben gekregen over drugsgebruik tijdens een spreekuur.

Mogelijke signalen

Hoe herken je als ouders eventuele drugsproblemen bij je jongvolwassen kinderen? De onderzoekers noemen als mogelijke signalen sterke stemmingswisselingen, afwisselend alert en sloom gedrag, verslechterde diabetesregulatie en dalende (school)prestaties. 

Jongvolwassenen die meer kans maken om drugs te gaan gebruiken zijn:

 • jongeren die al op jonge leeftijd zijn gaan roken,
 • die een laag opleidingsniveau hebben, 
 • bij wie er problemen spelen in het gezin,
 • of bij wie andere leden van het gezin drugs gebruiken. 
 • Jongens hebben een hoger risico dan meisjes. 

De Nederlandse peiling is gedaan bij een naar verhouding kleine groep jongeren, in de regio Amsterdam. Je weet dus niet zeker of de resultaten gelden voor het hele land. Wel blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut naar jongvolwassenen en drugsgebruik per regio dat de aantallen gemiddeld niet veel uiteenlopen. 

Vragen over dit onderzoek?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en stel je vraag onder dit artikel!

Bron: H. Ramaker, L. Hanck en M. Tillman: Diabetes en drugs. Nederlands Tijdschrift voor diabetologie, maart 2017