Oplossing darmproblemen bij diabetes

Redactie van diabetestype1.nl • 14 December 2016
down20161221-6118-yz3ok9.jpg

Veel mensen met diabetes type 1 krijgen te maken met darmproblemen. Onderzoekers hebben nu ontdekt hoe de klachten ontstaan. Ook hebben ze een nieuwe behandeling getest met goede resultaten.

Van elke 100 mensen met diabetes type 1 krijgen er 80 last van klachten als een opgezette buik, buikpijn of problemen met de stoelgang. Een oorzaak zou zijn dat de maag te langzaam het voedsel doorgeeft aan de darm. Maar nu zijn wetenschappers een nieuwe oorzaak van de klachten te weten gekomen.

Beschadigde stamcellen

Darmproblemen bij diabetes ontstaan wanneer stamcellen in de darmwand beschadigd raken. Dit zagen de onderzoekers door stukjes dikke darm van mensen met en zonder diabetes te vergelijken. Ook zat het eiwit IGFBP3 in het bloed van mensen met diabetes. Dit eiwit wordt gemaakt door de lever als de bloedsuiker te hoog is. Dat was al bekend, maar nieuw is dat het eiwit ook iets te maken heeft met de stamcellen in de darm.

Reactie op hoge bloedsuiker

In de darm zorgt het eiwit IGFBP3 voor een reactie in de stamcellen. Die raken beschadigd of gaan zelfs dood. Uit die stamcellen ontstaan de spieren in de darmwand. Wanneer de stamcellen aangetast zijn, kan de darmwand zich niet goed meer vernieuwen. De spieren gaan minder goed werken en dat geeft darmklachten. Dit gebeurt niet als je één keer een hoge bloedsuiker hebt. Maar wel als dat eiwit jarenlang heel vaak in de darm komt. Dan hebben de stamcellen te veel stress.

Behandeling

De onderzoekers dachten eerst aan een behandeling die de aanmaak van het eiwit remt in de lever. Maar ingrijpen op de werking van de lever kan gezondheidsrisico’s opleveren. Het is beter om het eiwit in het bloed onschadelijk te maken.

Om te zorgen dat het eiwit zijn werk niet meer kan doen, maakten de onderzoekers een ander eiwit. Dat nieuwe eiwit past precies op het belangrijkste stukje van IGFBP3. Als dat stukje afgedekt is, is het eiwit onschadelijk. Eenmaal onschadelijk kan het eiwit geen invloed meer uitoefenen op de stamcellen in de dikke darm.

De behandeling met een bepaald eiwit tegen darmproblemen bij diabetes type 1 bleek goed te werken bij muizen. De spieren in de darmwand herstelden en werkten weer als voorheen. Ook mini-darmpjes in het lab begonnen weer te groeien dankzij de behandeling. 

De onderzoekers gaan de behandeling verder ontwikkelen en vervolgens in mensen testen. Vooral als je je bloedsuikers niet goed stabiel kunt krijgen, zou je baat hebben bij deze behandeling.

Andere darmproblemen

Darmproblemen ontstaan ook wanneer de darmflora verstoord is. De laatste jaren ontdekken onderzoekers steeds meer verschillen tussen de bacteriën in de darmen van mensen met en zonder diabetes. Het is niet bekend of diabetes de darmflora verstoort of dat het precies andersom is. Als je de darmflora gunstig kunt beïnvloeden, helpt dat misschien ook tegen darmproblemen.