Wetenschappers van het VUmc in Amsterdam onderzochten de link tussen diabetes, depressie en diabeteslast en ook andere onderzoekers houden zich hiermee bezig.
De link tussen diabetes en depressie zit ingewikkeld in elkaar. Mensen met diabetes hebben twee keer zo vaak te maken met een depressie als mensen zonder diabetes. En als je een depressie hebt, kun je daardoor weer meer last van je diabetes krijgen. Onder kinderen en jongeren met diabetes type 1 zou zelfs een kwart te maken krijgen met een depressie. Dat is twee tot drie keer zo veel als bij kinderen en jongeren zonder diabetes.
Bij mensen die meer complicaties krijgen bij hun diabetes, loopt het risico op een depressie op. De kans op een depressie is dan ook voor een deel afhankelijk van de emotionele last die mensen ondervinden van hun diabetes. Dit is ook zo bij andere lichamelijke aandoeningen. Die hebben hun weerslag op hoe iemand zich voelt.
Diabetes type 1 hebben is niet niks. Zelfmanagement kan behoorlijk belastend zijn in het dagelijks leven. Daarnaast kun je je zorgen maken over complicaties die je kunt krijgen. Dan loop je dus ook wat meer kans om in een depressie te raken.
Andersom kan een depressie ervoor zorgen dat iemand meer last krijgt van de diabetes, maar dat hoeft niet. Beide aandoeningen kunnen ook los van elkaar staan. Volgens sommige studies hebben vrouwen bij een depressie meer moeite hun bloedsuiker onder controle te houden dan mannen.
De link tussen diabetes en depressie is niet alleen psychisch, maar ook biologisch, zeggen Canadese onderzoekers. De afweerstoffen van diabetes worden ook veel gevonden bij mensen met een depressie. En als de hersenen vaak een tekort aan insuline hebben, krijgen zenuwcellen het moeilijk. De aanmaak van zenuwcellen en stoffen die signalen overbrengen neemt af. Hypo’s hebben daarnaast ook nog effect op de hersenen, vooral op de delen die ook aangetast zijn bij een depressie.
Mensen met diabetes en een depressie zouden een gecombineerde behandeling moeten krijgen volgens de VUmc-onderzoekers: lichamelijk en psychologisch. Ook het type depressie maakt uit voor de behandeling.
Wetenschappers kennen inmiddels meerdere typen, waarvan er drie gelinkt zijn aan diabetes. Dat zijn slaapgestoorde depressie, depressie met metabole afwijkingen en angstige depressie. Het type depressie heeft invloed op de behandeling.
Beste @mama4, wandelen is inderdaad een belangrijk hulpmiddel tegen depressie (ook om het te voorkomen), dus je bent al goed bezig! Werkt het niet genoeg en ligt een depressie toch op de loer, bespreek je klachten dan eens met je arts of diabetesverpleegkundige; blijf er niet alleen mee rondlopen. Wellicht kun je hulp krijgen van een psycholoog.
Heb je het idee dat je op een gegeven moment toch last krijgt van een depressie, en dat die samenhangt met het leven met diabetes (want dat vraagt nogal wat van een mens), dan kun je misschien wel terecht bij Diabetes Mentaal in Amsterdam, of vraag bij je arts naar de online zelfhulpcursus Beter gestemd (beschikbaar via Diabetes Mentaal).
Nog wat algemene tips die vaak worden gegeven:
Veel succes en groeten,
Elise (redactie)