down20161221-6118-1s5a3mq.jpg

Voetbehandelingen vergeleken

Voetproblemen bij diabetes komen veel voor en zijn erg vervelend. Er zijn diverse behandelingen op de markt en de ene is duidelijk beter dan de andere. Van sommige therapieën is het nog niet bewezen.

70% van alle mensen met diabetes heeft te maken met perifere neuropathie. Dan zijn er zenuwen aangetast in de uiteinden van het lichaam, vaak in de voeten. Met als gevolg: pijn, tintelingen en wonden die moeilijk genezen. Heb je beginnende voetproblemen en wil je erger voorkomen, dan is goed schoeisel belangrijk. Speciale schoenen verdelen de druk en voorkomen dat je wondjes krijgt. Bijvoorbeeld de diabetesschoen

Vergelijkend onderzoek

Soms is ook een behandeling nodig om voetproblemen te verminderen. Begin je op tijd met behandelen, dan vergroot je de kans dat je erger voorkomt. Maar welke behandeling is bewezen goed? Rotterdamse onderzoekers vergeleken 27 publicaties van onderzoeken naar voetbehandelingen bij diabetes. We geven een overzicht van de behandelingen.

Anti-oxidanten

Alfa-liponzuur is een stof die in je lichaam voorkomt en ook in voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in groenten. Het is een ‘anti-oxidant’ die een rol speelt bij de energievoorziening en voorkomt dat ‘vrije radicalen’ schade toebrengen aan weefsels. Vrije radicalen zijn moleculen die snel een (schadelijke) reactie uitlokken.

Alfa-liponzuur lijkt te werken bij diabetes, zo stellen meerdere studies vast. In tegenstelling tot allerlei onbewezen gezondheidsclaims rond anti-oxidanten. Je zou minimaal 600 mg per dag moeten gebruiken om effect te zien. Dat red je niet alleen met voeding, er zijn supplementen voor. Alfa-liponzuur wordt ook wel ALA genoemd.

Infrarood licht

MIRE (Monochromatic Infrared Energy) is een behandeling met infrarood licht. De warmte van dit licht stimuleert de doorbloeding en vermindert de pijn. En dat werkt goed, zeggen sommige onderzoekers. Maar volgens andere studies doet de infraroodtherapie niets en geeft het zelfs veel bijwerkingen, zoals wondjes.

Hyperbare zuurstoftherapie

Een andere bekende behandeling is hyperbare zuurstoftherapie. Door lucht met 100% zuurstof in de ademen, bereikt meer zuurstof het bloed. Een wond krijgt dan ook meer zuurstof. Dat bevordert het herstel. Hyperbare zuurstoftherapie is een bewezen therapie bij voetwonden door diabetes.  

Speciale wondpleisters

Het Diabetes Fonds financiert een onderzoek naar speciale wondpleisters. Deze pleisters bevatten 'koud plasma' dat bacteriën doodt en wondgenezing stimuleert. Hoe effectief de pleisters zijn, wordt nu onderzocht.

Nog niet goed onderzocht

De Rotterdamse onderzoekers vonden ook bewijzen voor de werking van sommige andere behandelingen. Het ging om:

  • opiaten (pijnstillers),
  • botox,
  • het anti-oxidant mexidol,
  • reflexologie (drukpunten stimuleren),
  • en Thaise voetmassage.

Deze behandelingen zijn alleen nog niet goed onderzocht bij mensen met diabetes type 1. Daar is meer onderzoek voor nodig. Voor andere behandelingen, zoals magnetische inlegzolen en elektrische stimulatie van de huid zijn de bewijzen onzeker. Maar ook deze behandelingen zijn nog niet goed bestudeerd bij mensen met diabetes type 1.

Behandelingen die niet goed werken

Van sommige behandelingen is bewezen dat ze niet goed werken. Dat zijn behandelingen met sporenelementen (zoals zink, jodium en selenium), een bepaald eiwit genaamd ORG 2677 en stimulerende lichttherapie. Dit blijkt uit verschillende studies, is de conclusie uit het grote Rotterdamse onderzoek. Deze behandelingen maken de klachten soms zelfs erger.

Breng voetproblemen altijd zo snel mogelijk ter sprake bij de arts en bespreek welke behandeling voor jou geschikt is. Alfa-liponzuur lijkt een goede behandeling als je last hebt van voetproblemen en ook hyperbare zuurstoftherapie werkt. Voor een aantal andere behandelingen moeten we de onderzoeken nog afwachten. Op dit moment lijken er dus twee goede behandelingen te zijn, maar natuurlijk kan het per persoon nog verschillen wat de beste keuze is. 

Wat is de beste keuze? 

Hieronder vind je alle behandelingen nog eens op een rij:


Vragen naar aanleiding van dit artikel (0)


Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

tandvleesontsteking en diabetes gaan vaak samen.jpg
31 oktober 2018

Verband tussen diabetes en tandvleesontsteking

AGE reader bij diabetes type 1.jpg
15 januari 2019

Complicaties voorspellen met de AGE-reader - ook bij diabetes type 1?

down20161230-3419-124vb1n.jpg
28 december 2016

Ruggenmergstimulatie bij neuropathie