down20161230-3419-967i8z.jpg

Antioxidanten helpen niet bij nierproblemen

Lange tijd dachten wetenschappers dat zogeheten antioxidanten nierschade door diabetes konden verhelpen. Dat blijkt niet te kloppen, volgens hoogleraar Kumar Sharma, die gespecialiseerd is in nierschade door diabetes. Hij vergeleek de beschikbare studies en onderzocht ook zelf mensen met diabetes en nierschade.

Antioxidanten zijn vaak in het nieuws. Ze zitten in groente en fruit, maar je kunt ze ook extra slikken. Het zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen schade van ‘boosdoeners’, zogeheten vrije radicalen. Die ontstaan in de energiefabriekjes die in alle cellen zitten. Ze kunnen schade aanrichten aan eiwitten en DNA. Antioxidanten kunnen die vrije radicalen onschadelijk maken. Dat zou misschien op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.

Geen effect op complicaties

De gedachte was dat antioxidanten ook complicaties van diabetes konden verminderen, zoals nierproblemen. Dat blijkt dus iets anders in elkaar te zitten, zegt Sharma. Ze helpen niet. Erger nog, volgens sommige studies doen ze meer kwaad dan goed.

Radicalen minder slecht

Het klinkt vreemd, maar Sharma zegt dat radicalen in de energiefabriekjes helemaal niet erg zijn, tenminste als het er niet te veel zijn. Ze hebben juist een rol bij de aanmaak van een belangrijk eiwit. Dat stimuleert de spieren om bloedsuiker op te nemen. Daardoor wordt de bloedsuiker lager en dat voorkomt complicaties.

Het gaat om de balans: je moet misschien niet te veel, maar vooral ook niet te weinig radicalen hebben. Dan werken de energiefabriekjes ook niet goed. De balans herstellen, helpt tegen nierproblemen, laat het onderzoek zien. De schade neemt af.

Calorieën en beweging

Hoe zorg je voor meer balans in de energiefabriekjes? Het advies van Sharma is om niet veel calorieën binnen te krijgen. Dat brengt de energiefabriekjes uit balans. Veel bewegen helpt ook om het evenwicht te herstellen. Extra antioxidanten innemen brengt de energiefabriekjes eerder weer uit balans. Er zijn dan te weinig radicalen.

Andere onderzoekers

Kumar Sharma heeft niet alleen zelf onderzoek gedaan, hij vond ook bewijzen in andere studies. Toch zijn niet alle onderzoekers het Sharma eens. Zij zien nog steeds de radicalen als een belangrijke veroorzaker van complicaties. Volgens hen is het dus wel beter om de radicalen te verminderen. Het moet nog blijken wie gelijk heeft of dat het misschien wel nog anders in elkaar zit.


Vragen naar aanleiding van dit artikel (0)


Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

31 januari 2018

​Leren van mensen die 50 jaar leven met diabetes type 1

28 juli 2017

Behandelingen voor diabetische nefropathie, nierproblemen

down20161221-6118-1s5a3mq.jpg
14 december 2016

Voetbehandelingen vergeleken