Stamcellen donor helpen bij oogproblemen diabetes

Redactie van diabetestype1.nl • 14 December 2016
down20161221-6118-69uf58.jpg

Stamcellen van iemand anders helpen beter dan eigen stamcellen bij oogproblemen veroorzaakt door diabetes type 1. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek. Een betere behandeling van deze complicatie van diabetes komt hiermee dichterbij.

Veel mensen met diabetes krijgen vroeg of laat problemen met hun ogen. Dat gebeurt wanneer bloedvaatjes achter in het oog beschadigd raken. Je gaat minder goed zien en je kunt pijnlijke ontstekingen krijgen. Oogproblemen kun je behandelen, maar het effect is tijdelijk en complicaties, zoals nachtblindheid, zijn soms onvermijdelijk. Wetenschappers zoeken daarom naar een nieuwe behandeling met blijvend effect.

Stamcellen

Amerikaanse onderzoekers denken dat stamcellen onderhuids vetweefsel misschien helpen. Die cellen kunnen zich nog ontwikkelen tot verschillende soorten cellen. In het beschadigde oog ontwikkelen de stamcellen zich tot cellen die bloedvaten vormen. En ze scheiden stoffen uit die de bloedvaten beschermen tegen verdere beschadigingen. De onderzoekers keken of stamcellen van een donor of eigen stamcellen dat beter konden.

Donorcellen beter

De stamcellen van iemand met diabetes bleken minder goed te werken dan stamcellen van een donor zonder diabetes. De cellen maakten minder beschermende stoffen aan, groeiden minder goed of gingen zelfs dood.

Iemand met diabetes en oogproblemen zou dus het best geholpen zijn met stamcellen van een donor. Het kan nog even duren voordat deze behandeling klaar is voor de praktijk. Daarvoor moet eerst nog onderzoek met proefpersonen plaatsvinden.    

Andere behandelingen

Stamcellen zijn misschien een toekomstige behandeling, maar ook andere onderzoekers werken aan betere therapieën voor oogproblemen. Italiaanse en Spaanse wetenschappers onderzoeken een middel (zalf of druppels) dat de oogzenuwen beschermt. Andere onderzoekers richten zich op andere stoffen waarvan zij verwachten dat die kunnen helpen.

Onderzoekers proberen de behandelingen ook prettiger te maken. In plaats van elke maand een injectie zou je in de toekomst een klein apparaatje kunnen krijgen dat constant wat medicijn afgeeft. Of een combinatie van meerdere therapieën, dat wordt ook onderzocht.