Verband tussen diabetes en tandvleesontsteking

Redactie van diabetestype1.nl • 31 October 2018
tandvleesontsteking en diabetes gaan vaak samen.jpg

Mensen met diabetes hebben vaker last van mondklachten, zoals tandvleesontsteking. En tandvleesontsteking verslechtert de controle over diabetes. Maar hoe ontstaat het verband tussen die twee?

Diabetes is een belangrijke risicofactor voor tandvleesontsteking. Ontstekingen van het tandvlees ontstaan door bacteriën in tandplak en zijn de meest voorkomende chronische ontstekingen. In het begin kun je last hebben van bloedend en gezwollen tandvlees. Ernstige ontstekingen kunnen het kaakbot aantasten, waardoor tanden en kiezen uiteindelijk uit kunnen vallen.

Diabetes vergroot de kans op tandvleesontsteking

Mensen met diabetes hebben een vergroot risico op tandvleesontsteking. Daarnaast heeft diabetes invloed op de ernst van de tandvleesontsteking en het aantal getroffen tanden. Het meeste onderzoek is uitgevoerd bij mensen met diabetes type 2, maar het effect van diabetes type 1 op tandvleesontsteking lijkt hetzelfde.

Controle bloedsuikerspiegel verlaagt risico tandvleesontsteking

De invloed van diabetes op tandvleesontsteking hangt vooral af van hoe goed mensen hun bloedsuikerspiegel onder controle kunnen houden. Bij HbA1c-waarden rond de 7% is het risico van mensen met diabetes op tandvleesontsteking ongeveer gelijk aan dat van mensen zonder diabetes. Maar hoe hoger je HbA1c-waarden zijn, hoe groter je risico op tandvleesontsteking is.

Verschillende oorzaken voor verhoogd risico tandvleesontsteking

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het verhoogde risico op tandvleesontsteking bij diabetes ontstaat, maar het is bekend dat het afweersysteem een rol speelt. Mensen met diabetes hebben verhoogde waarden van bepaalde stoffen van het afweersysteem, waardoor waarschijnlijk eerder tandvleesontsteking ontstaat.

Daarnaast hebben mensen met hoge bloedsuikerwaarden minder speeksel en vaker last van een droge mond. Hierdoor groeien bacteriën in tandplak sneller en ontstaat eerder tandvleesontsteking. Door een droge mond hebben mensen met diabetes ook meer kans op gaatjes, chronische mondzweren en infecties met Candida.

Verder zijn mensen met diabetes gevoeliger voor tandvleesontsteking door veranderingen in bloedvaatjes.

Tandvleesontsteking verhoogt HbA1c-waarden

Tandvleesontsteking kan de bloedsuikerspiegel verslechteren. Onderzoekers zagen hogere HbA1c-waarden bij mensen met tandvleesontsteking zonder diabetes. Mensen met de ergste tandvleesontsteking hadden een vijf keer grotere toename in hun HbA1c-waarden in vijf jaar. De onderzoekers gaan nu testen of mensen met tandvleesontsteking ook meer kans hebben op diabetes.

Behandeling tandvleesontsteking verlaagt HbA1c-waarden

Behandeling van tandvleesontsteking heeft effect op de HbA1c-waarden. Verschillende studies laten een 0.4% daling van de HbA1c-waarden zien na behandeling van tandvleesontsteking. Dit lijkt weinig, maar elke 1% afname van HbA1c-waarden vermindert het risico op diabetescomplicaties aanzienlijk.

Diabetes vergroot dus de kans op tandvleesontsteking. Vervolgens verslechtert tandvleesontsteking de controle over de bloedsuikerwaarden. Op deze manier kunnen mensen in een vicieuze cirkel terechtkomen. Behandeling van tandvleesontsteking is belangrijk en kan ook de HbA1c-waarden verbeteren. Het is daarom belangrijk dat je tandarts weet dat je diabetes hebt.

Voor dit artikel is informatie gebruikt uit een artikel in The British Dental Journal, 2014.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!