​Leren van mensen die 50 jaar leven met diabetes type 1

In Amerika loopt een bijzonder onderzoek met mensen die al meer dan 50 jaar leven met diabetes type 1. Wat is deze Medalist-studie en wat brengt hij aan nieuwe inzichten over complicaties?

De mogelijke complicaties van diabetes type 1 op de lange termijn zijn berucht. Gelukkig zijn er genoeg mensen met diabetes type 1 die gewoon oud worden zonder al te veel problemen. Wat is hun geheim?

In de Verenigde Staten is er een grote groep mensen die in de afgelopen jaren een medaille ontvingen voor minimaal 50 jaar dapper leven met diabetes type 1, van het Joslin Diabetes Center in Boston. Zij doen al een tijdje mee aan een uniek onderzoek naar complicaties: de 50-Year Medalist Study. Dit onderzoek wordt gefinancierd door JDRF.

Onderzoek naar complicaties

De Medalist Study ging in 2003 van start, rond de vraag: wat beschermt iemand met diabetes type 1 tegen ernstige complicaties, zoals schade aan nieren, ogen, hart en bloedvaten? De onderzoekers kijken zo breed mogelijk, ook naar genen, omgeving, psychologische en psychosociale factoren. Het onderzoek leverde al een aantal verrassingen op.

Ruim een derde complicatievrij

Zo heeft ruim een derde van de ruim duizend deelnemers (35 procent) nauwelijks complicaties. Zelfs niet na vijftig jaren van hoge bloedsuikers, want hun gemiddelde HbA1c was echt niet altijd goed, zeker niet in de jaren voor de komst van de glucosemeters en nieuwe insulines. Er moeten dus inderdaad lichamelijke factoren zijn bij deze mensen die de schade door hoge bloedsuikers tegengaan.

Weinig oog- en nierproblemen

Een deel van de groep, 500 deelnemers, is extra goed bekeken. Bijna de helft van hen (40 procent) heeft geen ernstige retinopathie, dus oogproblemen, en minder dan 10 procent had nierproblemen, nefropathie. Zelfs niet na 50 tot 80 jaar diabetes. Op het eerste gezicht waren er nog steeds geen duidelijk aanwijsbare verschillen tussen deze mensen en mensen die wel complicaties kregen.

Wat eigen insuline

Nog een bijzondere ontdekking: meer dan 66 procent van de mensen blijkt nog een klein beetje eigen insuline te maken. Dat was bij metingen te zien doordat zij de stof C-peptide in hun bloed hadden, die vrijkomt bij de aanmaak van insuline. Kennelijk zijn hun insulineproducerende bètacellen niet allemaal uitgeschakeld door het afweersysteem.

Het is interessant om verder te onderzoeken waardoor dat komt. Wie weet leidt dat in de toekomst tot een nieuwe behandeling om bètacellen te redden, of weer aan de praat te krijgen.

Beschermend eiwit

In 2017 vonden de onderzoekers een combinatie van eiwitten in het lichaam die de nieren beschermen tegen schade door hoge bloedsuikers. Ze verwachten binnenkort ook zo’n eiwitcombinatie te vinden die beschermt tegen oogproblemen.

En de onderzoekers gaan door! Ze zoeken de komende tijd gericht naar meer details over de insulineproducerende cellen van deze groep ‘medalists’, en of die bijvoorbeeld beschermd worden door de aanwezigheid van bepaalde darmbacteriën. Verder kijken ze naar osteoporose en naar beschermende factoren tegen hartproblemen.

De Medalists Study levert waardevolle resultaten op over het ontstaat van langetermijncomplicaties bij diabetes type 1. Dit zal in de toekomst leiden tot belangrijke nieuwe behandelingen tegen complicaties.

Sinds kort na ontdekking insuline

In Amerika krijgen mensen die dat willen van het Joslin Diabetes Center medailles voor 50 tot 80 jaar leven met diabetes type 1. Er zijn al duizenden medailles uitgereikt, en daar zitten nu nog mensen tussen die kort na de ontdekking van insuline diabetes kregen! Bekijk bijvoorbeeld de onderstaande persoonlijke verhalen.


Vragen over dit onderzoek? 

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en stel je vraag onder dit artikel!


Vragen naar aanleiding van dit artikel (2)


Zijn er in Nederland ook onderzoeken die hiermee gerelateerd zijn? Ik ben zo’n bijna complicatie

Beste Roelien, ook in Nederland worden onderzoeken gedaan naar complicaties, maar die gaan vaak over specifieke complicaties en niet over zo'n grote groep als in Amerika want dat is hier in een klein land moeilijk na te doen. Wat er wel erg op lijkt is het onderzoek van Henk-Jan Aanstoot en Bruce Wolffenbuttel waar je in dit artikel meer over leest: https://www.diabetestype1.nl/onderzoek/genezing/94-met-een-biobank-naar-behandeling-op-maat Zij willen met dit onderzoek meer achterhalen over waarom sommige mensen gezond oud worden met diabetes type 1 en anderen zoveel pech hebben met complicaties. Groeten, Elise (redacteur)
Vraag gesteld door: Roelien
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 11 maart 2019 om 17:07

Jammer dat de films niet ondertiteld zijn.In het Nederlands. Zelf heb ik Diabetes Type 1 vanaf sept./nov. 1965 Heb diverse methodes, van injecties ondergaan. vanaf mei 2000 pomptherapie.

Beste rambeerens, de video's zijn niet door ons gemaakt, wij kunnen de ondertiteling helaas niet toevoegen. Groet, Wanda (communitymanager diabetestype1.nl)

Vraag gesteld door: rambeerens
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 14 maart 2018 om 09:15

Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (1)


Diabetes is een levenswijze .

Thema: Complicaties
laaste update: ongeveer 3 jaar geleden

Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

AGE reader bij diabetes type 1.jpg
15 januari 2019

Complicaties voorspellen met de AGE-reader - ook bij diabetes type 1?

Behandelingen voor retinopathie.jpg
01 maart 2018

Behandelingen voor retinopathie

14 december 2016

Injecties bij oogproblemen