Behandeling voor moeheid bij diabetes type 1 werkt

Redactie van diabetestype1.nl • 27 October 2017
Chronisch moe.jpg

Altijd moe zijn als je diabetes type 1 hebt, is geen pretje. Maar nu is er voor het eerst een behandeling ontwikkeld en getest. De resultaten zijn positief: na afloop en na 5 maanden voelen deelnemers zich nog steeds fitter dan voor de behandeling.

Ernstige vermoeidheid die langer dan 6 maanden duurt, komt voor bij 4 op de 10 mensen met diabetes type 1. Vaak komt dit door meerdere oorzaken, zoals weinig beweging, slaapproblemen, pijn, belemmerende gedachten en gebrek aan steun uit de omgeving. Vermoeidheid kan wel beginnen door hoge bloedsuikers, maar andere factoren houden de vermoeidheid in stand. 

Dia-Fit

Het is nog niet zo lang bekend dat vermoeidheid zoveel voorkomt bij diabetes type 1. Een gerichte behandeling was er ook nog niet. Onderzoekers van Nederlandse universiteiten en ziekenhuizen ontwikkelden daarom de methode Dia-Fit. Nu zijn de eerste resultaten bekend.

Driekwart is minder moe

In totaal deden 120 mensen met diabetes type 1 mee aan het onderzoek. De helft van de deelnemers kon direct starten Dia-Fit. Na afloop blijkt 77% van hen minder moe te zijn en ook minder hinder te ondervinden in het dagelijks leven. Vijf maanden na de behandeling neemt het effect iets af, maar 61% voelt zich nog steeds beter.

Controlegroep

De andere 60 deelnemers kregen eerst nog geen behandeling. In deze controlegroep ziet maar 25% verbetering. Dat zijn normale schommelingen bij vermoeidheid. De mensen uit deze groep konden daarna alsnog starten met Dia-Fit.

Oorzaken aanpakken

Dia-Fit bestaat uit internetmodules en gesprekken. De bedoeling is dat je anders over moeheid gaat denken en anders gaat handelen om klachten te verminderen. Voor elke oorzaak van vermoeidheid hebben de onderzoekers een online module gemaakt. In de gesprekken wordt samen met de deelnemer gekeken welke oorzaken bij hem of haar spelen. Dan hoef je dus alleen de modules te doen die voor jou belangrijk zijn.  

Groter onderzoek nodig

Het is nog niet bekend of mensen met complicaties door diabetes meer of minder baat hebben bij Dia-Fit. Ook moet de behandeling nog bij een grotere groep getest worden, voordat je deze behandeling overal kunt krijgen. 

De nieuwe behandeling Dia-Fit helpt tegen vermoeidheid. Maar dit is pas het allereerste onderzoek naar een behandeling voor vermoeidheid. Voordat Dia-Fit overal beschikbaar kan komen, is nog meer onderzoek nodig. 

Gesprekken over dit artikel