Chronisch moe.jpg

Behandeling voor moeheid bij diabetes type 1 werkt

Altijd moe zijn als je diabetes type 1 hebt, is geen pretje. Maar nu is er voor het eerst een behandeling ontwikkeld en getest. De resultaten zijn positief: na afloop en na 5 maanden voelen deelnemers zich nog steeds fitter dan voor de behandeling.

Ernstige vermoeidheid die langer dan 6 maanden duurt, komt voor bij 4 op de 10 mensen met diabetes type 1. Vaak komt dit door meerdere oorzaken, zoals weinig beweging, slaapproblemen, pijn, belemmerende gedachten en gebrek aan steun uit de omgeving. Vermoeidheid kan wel beginnen door hoge bloedsuikers, maar andere factoren houden de vermoeidheid in stand. 

Dia-Fit

Het is nog niet zo lang bekend dat vermoeidheid zoveel voorkomt bij diabetes type 1. Een gerichte behandeling was er ook nog niet. Onderzoekers van Nederlandse universiteiten en ziekenhuizen ontwikkelden daarom de methode Dia-Fit. Nu zijn de eerste resultaten bekend.

Driekwart is minder moe

In totaal deden 120 mensen met diabetes type 1 mee aan het onderzoek. De helft van de deelnemers kon direct starten Dia-Fit. Na afloop blijkt 77% van hen minder moe te zijn en ook minder hinder te ondervinden in het dagelijks leven. Vijf maanden na de behandeling neemt het effect iets af, maar 61% voelt zich nog steeds beter.

Controlegroep

De andere 60 deelnemers kregen eerst nog geen behandeling. In deze controlegroep ziet maar 25% verbetering. Dat zijn normale schommelingen bij vermoeidheid. De mensen uit deze groep konden daarna alsnog starten met Dia-Fit.

Oorzaken aanpakken

Dia-Fit bestaat uit internetmodules en gesprekken. De bedoeling is dat je anders over moeheid gaat denken en anders gaat handelen om klachten te verminderen. Voor elke oorzaak van vermoeidheid hebben de onderzoekers een online module gemaakt. In de gesprekken wordt samen met de deelnemer gekeken welke oorzaken bij hem of haar spelen. Dan hoef je dus alleen de modules te doen die voor jou belangrijk zijn.  

Groter onderzoek nodig

Het is nog niet bekend of mensen met complicaties door diabetes meer of minder baat hebben bij Dia-Fit. Ook moet de behandeling nog bij een grotere groep getest worden, voordat je deze behandeling overal kunt krijgen. 

De nieuwe behandeling Dia-Fit helpt tegen vermoeidheid. Maar dit is pas het allereerste onderzoek naar een behandeling voor vermoeidheid. Voordat Dia-Fit overal beschikbaar kan komen, is nog meer onderzoek nodig. 


Vragen naar aanleiding van dit artikel (2)


hoe kan ik mij opgeven, voor Dia-fit? of kan ik in aanmerking komen voor dit?

Veel mensen met diabetes type 1 die chronisch moe zijn hebben baat bij Dia-Fit. Een arts kan je verwijzen naar het Nederland Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV), p/a Amsterdam UMC, locatie VUmc, Intern Adres: PK1 Y186, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam Hier lees je er nog meer over: https://www.diabetestype1.nl/onderzoek/dagelijks-leven/553-moe-door-diabetes Groet, Wanda Catsman | communitymanager
Vraag gesteld door: trompet
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 25 maart 2019 om 10:54

Weer een verhaal over congantieve gedragstherapy, in het verleden bleken dergelijke onderzoeken door het radboud mbt M.E. gewoon gemanipuleerd te zijn, en nu heeft men blijkbaar een nieuwe doelgroep aangeboord om geld mee te verdienen.

Beste Mark-pompje, Dia-fit is een behandeling die specifiek ontwikkeld is voor mensen met diabetes type 1 die ernstig vermoeid zijn. Dia-fit richt zich op de factoren die van belang zijn voor vermoeidheid in diabetes en is een nieuwe behandeling. CVS/ME is een andere aandoening en de moeheid daar moet ook anders aangepakt worden dan bij diabetes. 

groet, Annemarie (redacteur diabetestype1.nl)

Vraag gesteld door: Mark-pompje
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 04 december 2017 om 11:19

Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (2)


Dia -fit

Thema: Complicaties
laaste update: meer dan een jaar geleden

Vermoeidheid

Thema: Complicaties
laaste update: meer dan 2 jaar geleden

Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

tandvleesontsteking en diabetes gaan vaak samen.jpg
31 oktober 2018

Verband tussen diabetes en tandvleesontsteking

down20161230-3419-1epspk.jpg
14 december 2016

Hoe zit het met kanker en diabetes?

08 februari 2018

​Meer problemen door infecties bij diabetes type 1