Tieners met diabetes type 1 hebben ook complicaties

Redactie van diabetestype1.nl • 17 October 2017
shrine20171017-26271-1xmbgvg.jpg

Complicaties komen niet alleen voor bij volwassenen en ouderen met diabetes type 1. Jongeren lopen ook risico. Zij krijgen op jonge leeftijd last van bijvoorbeeld hart- en bloedvaten, nieren of ogen, blijkt uit Amerikaans onderzoek. 

Aan het onderzoek deden 1.746 tieners met diabetes type 1 mee. Zij hadden gemiddeld acht jaar diabetes. Van elke drie deelnemers bleek er al één complicaties te hebben. Dat is veel, zeker als je je bedenkt dat sommigen van hen al meerdere complicaties hebben. Hartaandoeningen komen het meest voor. In onderstaande tabel zie je hoeveel de complicaties bij deze jongeren voorkomen. 

Nederlandse jongeren

Ook in Nederland komen complicaties voor bij tieners met diabetes type 1. Maar of dit net zo veel is als in Amerika, is maar de vraag. Complicaties komen namelijk vaker voor bij mensen bij wie de diabetes niet goed onder controle is. En daarin blijken Nederland en de VS van elkaar te verschillen.

Hoger HbA1c

Kinderarts-diabetoloog Henk-Jan Aanstoot van Diabeter legt uit: “In het onderzoek had slechts 16% van de jongeren een HbA1c kleiner dan 58 mmol/mol. Dat is de waarde in internationale richtlijnen voor goed gereguleerde diabetes. In Nederland hebben meer jongeren hun diabetes goed gereguleerd dan in Amerika.” Dit komt waarschijnlijk door betere diabeteszorg.

Verbetering mogelijk

En toch is verbetering mogelijk. De Amerikaanse onderzoekers raden aan om jongeren nog beter op complicaties te controleren. Maar dat gebeurt al heel goed, volgens Aanstoot. Hij vraagt zich iets anders af. “Waarom is het zo moeilijk om bij meer jongeren een goede HbA1c-waarde te bereiken, ondanks de grote vlucht van technologische ontwikkelingen bij de behandeling van diabetes type 1?”

Omgaan met diabetes

De vraag die Aanstoot stelt, is niet eenvoudig te beantwoorden. Je hebt namelijk de medische kant, maar ook hoe tieners zelf, met hulp van hun ouders, met de diabetes omgaan. Dat is helemaal niet makkelijk in de puberteit. Lees ook de tips van andere onderzoekers voor een positieve houding als ouder en voor een soepele overgang naar zelfzorg.

Complicaties bij diabetes type 1 komen ook voor bij jongeren. Dat is zorgelijk, maar met goede diabetesregulatie (HbA1c lager dan 58 mmol/mol) is de kans op complicaties zo klein mogelijk.

Vragen over dit onderwerp?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en stel je vraag over dit artikel!