down20161230-3419-124vb1n.jpg

Ruggenmergstimulatie bij neuropathie

Veel mensen met diabetes type 1 hebben last van pijnlijke neuropathie. De huidige behandelingen werken vaak niet genoeg. Daarom is er onderzoek naar andere therapieën, zoals ruggenmergstimulatie. 

Neuropathie is er in verschillende vormen en kan tintelingen, gevoelloosheid, kou, maar ook echt pijn geven. Een goed gereguleerde bloedsuiker verkleint de kans op neuropathie, maar helpt niet altijd. Er zijn nog geen behandelingen die zenuwschade volledig kunnen genezen, waardoor mensen chronisch last houden. 

Verschillende medicijnen verzachten de pijn van neuropathie. Maar helaas hebben veel patiënten last van bijwerkingen. En bij zelfs 40-60% van de mensen werkt het helemaal niet.

Elektrische stroompjes

Al enkele jaren lopen er tests met ruggenmergstimulatie bij mensen die last hebben van pijnlijke neuropathie. Hierbij geeft een elektrode kleine elektrische stroompjes op bepaalde zenuwbanen van het ruggenmerg. Deze stroompjes moeten ervoor zorgen dat er minder zenuwprikkels via het ruggenmerg naar de hersenen gaan. Daardoor neemt pijn af. 

De elektrode wordt via een kleine ingreep ingebracht bij de ruggenwervels. De patiënt krijgt zelf een afstandsbediening voor de elektrische stroompjes. 

Resultaten uit onderzoek

In 2011 vergeleken onderzoekers de uitkomsten van ruggenmergstimulatie in een Canadese, Nederlandse en twee Engelse studies. In totaal ging het om 25 patiënten. Na 1 jaar ruggenmergstimulatie had 63% van de mensen ruim de helft minder pijn. Zij gebruikten ook minder medicijnen tegen de pijn, of zelfs helemaal geen meer. 

In een recenter onderzoek (2014) in Maastricht kregen 22 mensen met diabetes met pijnlijke neuropathie zes maanden ruggenmergstimulatie naast de gewone behandeling met medicijnen tegen de pijn. Daarnaast kregen 14 vergelijkbare patiënten alleen de medicijnen. 

Na de zes maanden had 59% van de ruggenmergstimulatie-patiënten de helft minder pijn. Bij 55% was de pijn aanzienlijk verbeterd en 36% sliep aanzienlijk beter. 

Ook in andere studies zijn positieve effecten van de ruggenmergstimulatie aangetoond. Bij 23 van de 31 patiënten (74%) was de pijn gehalveerd na een jaar. 

Mogelijke bijwerkingen

Hoewel ruggenmergstimulatie bij de meeste mensen leidt tot minder pijn, is deze behandeling niet zonder bijwerkingen. Er kunnen technische problemen ontstaan, of een infectie bij het plaatsen, of neurologische schade. Ruggenmergstimulatie is niet voor iedereen geschikt.

In het verleden was ruggenmergstimulatie alleen beschikbaar als laatste redmiddel bij pijnlijke neuropathie. Maar na de positieve resultaten uit onderzoek zou het goed zijn als ruggenmergstimulatie al eerder als behandeling beschikbaar komt. Voor een grote groep mensen betekent dit namelijk een grote verlichting van pijn.

Minder kostbaar

Ook is ruggenmergstimulatie op de lange duur minder kostbaar dan de huidige behandelingen met medicijnen. Door de continue medisch-technische ontwikkelingen zal het apparaat ook steeds beter worden en de risico’s kleiner. 


Vragen naar aanleiding van dit artikel (1)


Bij welke arts in Maastricht moet ik zijn voor deze behandeling?

Beste @Divadiva. In dit onderzoek artikel refereren we naar een studie die is uitgevoerd in Maastricht, de resultaten die we delen zijn studie resultaten. Mocht je bepaalde behandelingen willen overwegen raden we altijd met je eigen diabetes behandelteam in gesprek te gaan. Succes!

Vraag gesteld door: Divadiva
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 18 januari 2021 om 20:53

Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

13 februari 2018

​Medicijnen bij perifere neuropathie

down20161221-6118-1s5a3mq.jpg
14 december 2016

Voetbehandelingen vergeleken

tandvleesontsteking en diabetes gaan vaak samen.jpg
31 oktober 2018

Verband tussen diabetes en tandvleesontsteking