wekelijkse insuline in ontwikkeling.jpg

Wekelijkse insuline in ontwikkeling

De meeste langwerkende insulines van nu werken ongeveer een dag. Farmaceuten zoals Novo Nordisk en Eli Lilly werken momenteel aan insulines die je maar één keer in de week hoeft te spuiten.

Bij de behandeling met insuline gebruik je vaak een combinatie van langwerkende insuline met kortwerkende insuline. De kortwerkende insuline gebruik je om je bloedsuiker snel bij te sturen. De langwerkende om je bloedsuikers wat stabieler te houden over een langere periode.

Langwerkende insuline spuit je onderhuids. De insuline klontert hier samen. Hierdoor ontstaat er een onderhuids voorraadje aan insuline, een depot. Gedurende de dag komt er geleidelijk insuline vrij uit deze voorraad. Farmaceuten werken nu aan insuline die een week lang werkt.

Wat is het voordeel van wekelijkse insuline?

De wekelijkse insuline die nu wordt ontwikkeld, hoopt zich niet meer onderhuids op. Ingewikkelde aanpassingen aan het insulinemolecuul zorgen voor een veel geleidelijker afgifte van de insuline over een langere periode.

Het vormt wel op een andere manier een depot, namelijk in het bloed zelf, doordat het bindt aan eiwitten. Of het blijft op een bepaalde manier eerst in de wand van de bloedvaten zitten.

Wekelijkse insuline van Novo Nordisk

De farmaceut Novo Nordisk werkt aan hun variant van de wekelijkse insuline. In een fase 2-onderzoek testen onderzoekers de veiligheid en werkzaamheid van hun nieuwe middel. De eerste resultaten van een fase 2-onderzoek bij mensen met diabetes type 2 zagen er positief uit. (Zie ook: uitleg over de fasen in onderzoek.)

Een soortgelijk fase 2-onderzoek loopt nu ook bij mensen met diabetes type 1. De resultaten worden eind 2020 verwacht.

Onderzoeksresultaten

Na het inspuiten was de insuline tot wel 8 dagen lang werkzaam. De nuchtere bloedsuikers en het HbA1c leken iets lager, vergeleken met dagelijkse glargine-behandeling. Wel hadden de proefpersonen iets vaker hypo’s.

De volgende stap is een grotere fase 3-studie. In deze vervolgstudie moet goed naar de hypo’s gekeken worden om te kijken of de nieuwe behandeling daadwerkelijk veilig is. Ook wordt het middel dan in een grotere groep proefpersonen getest.

Wekelijkse insuline van Eli Lilly

Naast Novo Nordisk werkt ook de farmaceut Eli Lilly aan een eigen variant van de wekelijkse insuline. De technische veranderingen aan het insulinemolecuul zijn iets anders dan die van Novo Nordisk. Maar het principe is wel hetzelfde. De ingespoten insuline zou tot een week lang werken.

Lopend onderzoek

Het nieuwe middel van Lily wordt nu getest in een fase 2-studie bij mensen met diabetes. Er zijn nog geen resultaten beschikbaar. De eerste resultaten worden verwacht aan het eind van 2020.

Dit is een mooie ontwikkeling. Onderzoekers verwachten niet dat de wekelijkse insuline hele grote verbeteringen in de bloedsuikers gaat opleveren ten opzichte van de dagelijkse insulines. Maar het grote voordeel is minder injecties en daardoor een betere kwaliteit van leven voor mensen die insuline spuiten.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Vragen naar aanleiding van dit artikel (1)


Ben benieuwd naar de spreiding van de werkzaamheid van deze insuline per persoon en tussen verschillende personen. Hoe wordt in de praktijk een optimaal injectieschema geborgd?

Beste Coos61, 

Dit zijn zeker hele belangrijke vragen. Het algemene idee van langwerkende insuline is dat het de lage dosis insuline vervangt die het lichaam tussen de maaltijden door en ’s nachts afgeeft. De snelwerkende insuline die in combinatie met deze langwerkende insuline gespoten moet worden, vervangt de snelle afgifte van insuline als reactie op een maaltijd.

Onderzoekers hebben tijdens de studie gezien dat de werkzaamheid van de wekelijkse insuline gedurende de week niet helemaal gelijkmatig is. Op dag 2 zien de onderzoekers gemiddeld in alle proefpersonen bijvoorbeeld iets meer werkzaamheid dan op dag 5. Over het algemeen leek dit geen drastisch effect te hebben op de bloedsuiker regulatie. Deze was vergelijkbaar met dagelijkse injecties met de langwerkende insuline glargine. Maar data van individuele proefpersonen is helaas niet beschikbaar.

Zoals ook bij de huidige (langwerkende) insuline het geval is, zal het een kwestie van proberen zijn om te kijken welke insuline het beste bij jou past. Groetjes, Joya (redactie)

Vraag gesteld door: Coos61
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 04 augustus 2020 om 08:09

Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

Pil aanvullend naast insuline.jpg
22 juni 2021

Extra medicijn vult werking insuline aan

down20161230-3419-d4kq3o.jpg
13 december 2016

Insuline als pil in plaats van spuit?

spuitplekken.jpg
21 juni 2018

Lipohypertrofie: beter voorkomen dan genezen