down20161221-6118-x3jlyq.jpg

Meten zonder prikken

Veel onderzoekers zijn bezig met nieuwe technologieën die de diabetesprik overbodig moeten maken. Hier lees je de stand van zaken.

Recentste update van dit artikel: 19-11-2018

Er is grote vraag naar een andere en pijnloze manier van meten en veel bedrijven hebben hiertoe al een poging gedaan, maar het blijkt lastiger dan gedacht.

Markt niet gehaald

Je kunt op veel verschillende manieren de suikerwaarde meten, in de adem, met (infrarood) licht door de huid, met een tatoeage, in het traanvocht, met microgolven of met een horloge. Veel onderzoek is gedaan en veel ontwikkelingen zijn vroegtijdig gestopt. Zoals de contactlens die Google ontwikkelde met Novartis, in het bedrijf Verily. Het bleek toch niet goed mogelijk te zijn (op dit moment) om betrouwbaar te meten met een contactlens.

Iets verder kwamen de Dragon Medical Ltd met een klein draagbaar horloge dat de glucose meet door middel van de elektrische weerstand van het weefsel. Of de C8 MediSensors, die gebruikmaakte van licht, of de GlucoWatch. Hoewel de apparaten CE-markering hebben ontvangen, wat betekent dat ze goedgekeurd zijn voor de Europese markt, is van deze apparaten niets meer vernomen.

Volop in ontwikkeling

Maar er zijn volop andere technologieën in ontwikkeling. Zoals de Transpiratievocht-analysator, een pleister met vijf sensoren die glucose in het zweet analyseren. De CE-markering is binnen. Of de Breathalyzer van Applied Nanodetectors, die in je adem bepaalde organische deeltjes analyseert die gerelateerd zijn aan glucose. En dan heb je nog de Glucosensor tattoo, waarmee bij zeven mensen glucose is gemeten in vocht dat door enzymen aan de huid wordt onttrokken.

Op korte termijn?

Het Nederlandse bedrijf NovioSense heeft een klein en flexibel veertje (2 cm bij 1,5 mm) ontwikkeld dat wordt geplaatst in het onderste ooglid. In oktober 2018 kondigde het bedrijf een tweede studie aan met 24 mensen. Het is interessant, maar het oog is gevoelig en hoe zit het met hooikoorts en een verkoudheid? Een andere meter, De SugarBEAT, heeft begin 2016 CE-markering gekregen. Het apparaat geeft een klein stroompje door de huid, waardoor glucose wordt onttrokken en gemeten. De patch, die onder de huid wordt geplaatst, gaat 24 uur mee en moet één keer geijkt worden.

Ook licht wordt veelvuldig onderzocht in het meten van de suiker. TNO is bezig met een meter waarbij met Raman spectroscopie door de huid heen de suikerwaarde wordt gemeten. De eerste studies op 600 mensen zijn positief. Het bedrijf Glucosense Diagnostics meet met een zwakke laserstraal de suikerwaarde. De klinische studies lopen en het apparaat is nog in ontwikkeling. De Cardiff Universiteit gebruikt elektromagnetische straling, net als bij een magnetron, om de suikerwaarde door de huid te meten. De onderzoekers verwachten dat het apparaat over 5 jaar op de markt komt. Tot slot is de GlucoWise een veelbelovende ontwikkeling. Dit apparaat meet de suiker door de huid heen met radiogolven. Een test duurt 10 seconden en daarna is de waarde te uploaden naar je telefoon. Het bedrijf is hard bezig om het op de markt te krijgen.

Naar verwachting komt er binnen een paar jaar zeker een nieuw meetapparaat op de markt en dat zal veel schelen. Ál zal de vingerprik waarschijnlijk nooit helemaal verdwijnen. Voor het ijken, of ter bevestiging van een twijfelachtige waarde.

Vragen over dit onderzoek?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en stel je vraag onder dit artikel!


Vragen naar aanleiding van dit artikel (0)


Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

down20161223-9155-1h19kie.jpg
13 december 2016

Vergoeding van de FreeStyle Libre: waar staan we nu?

FSL en HbA1c.jpg
30 september 2019

Nieuwe resultaten Belgisch onderzoek flash glucosemeter

14 september 2017

Continue glucosemeting verbetert HbA1c bij insulinepomp en -injecties