Minder hart- en vaatziekten met insulinepomp

Redactie van diabetestype1.nl • 13 December 2016
shrine20171011-28090-1kyui8b.jpg

Een insulinepomp helpt om complicaties aan hart en bloedvaten te voorkomen. Deense en Zweedse wetenschappers brachten dit in 2015 naar buiten. Dat is goed nieuws en de pomp heeft meer voordelen. Moet iedereen nu aan de pomp?

Het is misschien niet fijn om bij stil te staan, maar mensen met diabetes type 1 lopen twee keer zo veel kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten als mensen zonder diabetes. Onderzoek laat zien dat pompgebruikers 42% minder risico lopen dan mensen die spuiten. 

Pomp of spuiten

De onderzoekers gebruikten de gegevens van 18.168 mensen met diabetes, waaronder 2.441 mensen met een insulinepomp. De anderen spoten meerdere keren per dag. De gegevens van deze mensen werden zeven jaar bijgehouden.

Stabieler door pomp

Onderzoek wereldwijd laat zien dat de pomp waarschijnlijk voor stabielere bloedsuikers zorgt. Pompgebruikers hebben een lagere gemiddelde bloedsuiker en ook minder hypo’s. Een keer iets meer of minder eten of later eten, is vaak makkelijker met een pomp. 

Complicaties

Stabielere bloedsuikers verkleinen de kans op het ontstaan van complicaties. Maar is dit ook echt zo bij gebruik van de pomp? Bij hart- en vaatziekten dus wel. Voor andere complicaties vonden wetenschappers ook voorzichtig bewijs. Complicaties aan voeten, ogen en nieren ontwikkelen minder snel, vonden onderzoekers dit jaar. Helaas verbeteren bestaande complicaties aan de ogen niet binnen een paar jaar, ontdekten andere wetenschappers. Het beschadigen van bloedvaten stopt dus niet zomaar bij overstap op een pomp. 

Het ligt voor de hand dat de kleinere kans op hart- en vaatziekten alleen door gebruik van de insulinepomp komt, omdat een pomp zorgt voor stabielere bloedsuikers. Maar het kan volgens de onderzoekers ook zijn dat mensen die een pomp gebruiken meer over diabetes weten. Daardoor zouden zij hun bloedsuiker beter in de gaten houden dan mensen die insuline spuiten. Dit effect moet nog verder uitgezocht worden.

Pomp of spuiten

Insulinepompen worden steeds meer gebruikt door mensen met diabetes, maar lang niet iedereen wil altijd een pomp in het lichaam. Door te spuiten kun je ook stabiele bloedsuikers hebben, maar bij sommigen lukt dat niet. Voor deze mensen kan een pomp helpen om de bloedsuikers stabiel te krijgen en de kans op complicaties zo klein mogelijk te houden. 

Gesprekken over dit artikel