FSL en HbA1c.jpg

Nieuwe resultaten Belgisch onderzoek flash glucosemeter

In België wordt flash glucosemonitoring, zoals de FreeStyle Libre, vergoed sinds 2016. Dat lukte daar op basis van het RESCUE-onderzoek. Nu zijn op het EASD-congres voor diabetesonderzoek ook positieve resultaten gepresenteerd van de grotere opvolger, de FUTURE-studie.

Flash glucose monitoring zoals de FreeStyle Libre wordt in Nederland slechts voor beperkte groepen mensen vergoed, omdat er eerst gewacht wordt op (genoeg) overtuigend wetenschappelijk bewijs voor verbetering in lichamelijke diabeteswaarden.

Vergoeding wel in België

In België is het anders, daar krijgt sinds juli 2016 wel iedereen met diabetes type 1 een sensor voor continue glucosemeting vergoed, inclusief de flash glucosemeter FreeStyle Libre. Aanleiding voor die beslissing toen was het zogeheten RESCUE-onderzoek waaraan ongeveer 515 volwassenen en 80 kinderen meededen.

Daaruit bleek dat in een jaar tijd het HbA1c verbeterde, mensen veel minder vaak in het ziekenhuis belandden en minder werk verzuimden. Dat onderzoek is in 2018 gepubliceerd in het vakblad JCEM.

Groter onderzoek sensor in het echte leven

Zoals gezegd krijgt in België iedereen met diabetes type 1 een sensor vergoed. Dat gaf de wetenschappers daar de ideale mogelijkheid om nou eens echt ‘in het wild’ bij een grote en vooral diverse groep mensen te volgen wat de sensor doet voor hun gezondheid. Het nieuwe, grotere onderzoek heet FUTURE.

In het FUTURE-onderzoek zijn ruim 1.700 mensen verdeeld over drie diabetescentra een jaar lang gevolgd. Onderzoeker Sara Charleer van de universiteit Leuven presenteerde onlangs in Barcelona op het jaarlijkse EASD-diabetescongres de resultaten, die overigens nog niet zijn gepubliceerd.

Lees ook: Alles over de FreeStyle Libre sensor (FSL)

Weer positieve resultaten

Ook in dit grotere zogeheten real world onderzoek was de kwaliteit van leven hoog onder de 1.700 deelnemers. De HbA1c-waarden van de deelnemers bleven ongeveer gelijk op gemiddeld 62 mmol/mol (7,8 %) en er was flinke vooruitgang op verschillende vlakken:

  • Het aantal ziekenhuisopnamen: afgenomen van 3 naar 2 procent.
  • Het aantal ziekmeldingen op werk: meer dan gehalveerd van 111 naar 49.
  • Hulp van anderen door hypo: afgenomen van 280 naar 134.
  • Hypoglykemische coma’s: afgenomen van 52 naar 18.

Allergische reacties

Toch waren er ook negatieve geluiden over de sensor. Bijvoorbeeld over het losraken van de sensor, allergische reacties van de huid op de lijm (11 procent van de mensen), en klachten over de accuraatheid van de waarden. Dat waren voor ruim honderd deelnemers de redenen om te stoppen met het onderzoek. Maar de grootste groep deelnemers was blij met de sensor, ondanks klachten of het makkelijk verliezen van de sensor.

Ook Zweeds onderzoek naar flash monitoring

Op het EASD-congres sprak ook de Zweedse onderzoeker David Nathanson over een onderzoek naar het effect van flash glucose monitoring. Hij en zijn team volgden de HbA1c-waarden van 14.372 mensen met type 1. Hun gegevens liggen vast in het Nationale Diabetes Register in Zweden.

In Zweden gebruikt 70 procent van de volwassenen met diabetes type 1 een glucosesensor, waarvan de meesten een flash glucosemeter. Bij vrijwel iedereen verbeterde het HbA1c tijdens het gebruik van een sensor, vergeleken met de mensen zonder sensor. De meeste verbetering was te zien in de groep die aan het begin het hoogste HbA1c had.

Vergelijkbare resultaten in Nederlands FSL-onderzoek

De resultaten die zijn besproken op het EASD-congres volgen dezelfde lijn als die uit Nederlands onderzoek.

In april 2019 presenteerde prof. dr. Henk Bilo de resultaten van een onderzoek naar 12 maanden gebruik van de FreeStyle Libre in ons land. De onderzoekers concludeerden dat de FreeStyle Libre voor veel gebruikers een goed toepasbaar hulpmiddel is met positieve resultaten wat betreft glucoseregulatie, kwaliteit van leven, mate van arbeidsuitval en kans op ziekenhuisopnames.

Er komen positieve resultaten uit de diverse onderzoeken naar het gebruik van een flash glucosemeter, zoals het nieuwste grote onderzoek in België. In niet alle onderzoeken daalt het HbA1c, maar het risico op complicaties was kleiner en in alle onderzoeken daalt het aantal ziekenhuisopnamen en ernstige hypo’s. Dat, samen met de hoge kwaliteit van leven, geeft aanzienlijke winst voor mensen met diabetes type 1.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.


Vragen naar aanleiding van dit artikel (3)


Ook ik ben zeer tevreden met de FSL. Maar nu na 10 maanden heb ik maanden lang nog rode plekken op de plaatsen waar hij heeft gezeten. Ik gebruik als extra lijm de Skin Tac. Iemand een oplossing? Het is voor mij geen reden om te stoppen lieven die plekken dan weer vingerprikken. Heeft iemand ervaring met het plaatsen op een andere plek op her lichaam? Bijv. de buik. Regelmatig blijf ik met de sensor ergens achter haken en dan is hij weer los dus gelijk onbruikbaar.

Beste ArieR, wat vervelend dat je last hebt van die plekken op je armen. Misschien kan je wat tips vinden in gesprekken hier op de community. Er staat hier al een gesprek open over allergische reacties op de FSL waarin ervaringen over dit onderwerp worden gedeeld. Een gesprek over alternatieve plaatsing kan je hier vinden! Ik hoop dat de tips en ervaringen van anderen wat voor je opleveren. Groetjes, Joya (redactie) 

Vraag gesteld door: ArieR
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 20 november 2019 om 13:21

Ik ga ervan uit dat deze resultaten ook even worden voorgelegd in Den Haag.

Beste Bazmann, ja, dat zal zeker worden meegenomen door de mensen die daar discussies voeren rond de FSL. Groeten, Elise (redactie)

Vraag gesteld door: Bazmann
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 15 oktober 2019 om 11:08

Als mensen veel zweten, laat de lijm dan niet gemakkelijk los van de arm?

Bedankt voor jouw vraag! De lijm is speciaal ontwikkeld en getest voor gebruik op de huid. Mensen hebben wisselende ervaringen met sensoren, lijm en zweten. Er is ook een gesprek op de community over dit onderwerp, op deze pagina kun je dat gesprek lezen en jouw ervaringen of vragen delen.

Vraag gesteld door: helmpje7
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 04 oktober 2019 om 15:50

Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (1)


Na 6 maanden FreeStyle Libre nu allergische reacties en gestopt.

Thema: Behandeling
laaste update: ongeveer een jaar geleden

Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

down20161223-9155-1h19kie.jpg
13 december 2016

Vergoeding van de FreeStyle Libre: waar staan we nu?

14 september 2017

Continue glucosemeting verbetert HbA1c bij insulinepomp en -injecties

Type 1 bijeenkomst - dr Giesje Nefs 2.jpg
18 november 2019

Wat doet moderne diabetestechnologie met je als mens?