IBM Watson.jpg

Met een supercomputer diabetes verslaan

Informatietechnologiebedrijf IBM en hun supercomputer Watson werken samen met verschillende diabetesorganisaties in de strijd tegen diabetes. Wat zijn hun plannen?

Er zijn wereldwijd al veel studies uitgevoerd naar het ontstaan en verloop van diabetes. Deze onderzoeken leveren veel gegevens op, zoals familiegeschiedenis, genen, omgevingsfactoren, aanwezigheid van auto-antilichamen. Hoe meer gegevens je bij elkaar kunt voegen om te onderzoeken, hoe beter.

Maar vaak zijn die studies op een verschillende manier uitgevoerd, in een verschillende setting. Handmatig al deze gegevens met elkaar vergelijken is niet te doen. Maar IBM-onderzoekers en hun ‘supercomputer’ Watson gaan nu in deze gegevens met kunstmatige intelligentie naar patronen zoeken, om nieuwe dingen te ontdekken. 

Behandeling op maat

In 2015 is Novo Nordisk gaan samenwerken met IBM. Ze willen de anonieme gegevens van tientallen miljoen mensen met diabetes invoeren. Door deze big data te analyseren en er patronen in te vinden, zou er per persoon een behandeling op maat gemaakt kunnen worden. In 2017 maakten ze bekend dat ze daarvoor een Digital Health Platform hebben ontwikkeld.

Behandeling verbeteren

Medtronic heeft 125 miljoen ‘patiëntdagen’ aan anonieme gezondheidsgegevens van insulinepompen en glucosesensoren. Door een analyse hiervan met de Watson-technologie willen ze nieuwe aanwijzingen vinden om de behandeling van diabetes te verbeteren. In 2016 zijn ze deze samenwerking aangegaan en dit leidde in juni 2018 tot de Sugar.IQ app. Dat is een persoonlijke assistent die real-time inzichten en voorspellingen van bloedsuikerwaarden geeft.

Een diabetesadviseur

De Amerikaanse diabetesorganisatie ADA kondigde in 2016 een langlopende samenwerking met IBM Watson Health aan. IBM gaat diabetesgegevens invoeren in Watson, om vervolgens verschillende apps te ontwikkelen die leiden tot een beter management, diagnose en zorg van diabetes. Ze willen een soort diabetesadviseur ontwikkelen voor patiënten en zorgverleners. Om tot een betere behandeling te komen. 

Riscofactoren ontdekken

Eind 2017 maakte JDRF hun samenwerking met IBM bekend, om met ingewikkelde berekeningen door Watson de data van minimaal drie internationale studies die JDRF heeft gefinancierd te analyseren. Ze zijn op zoek naar risicofactoren die bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 1, om de oorzaken van diabetes type 1 beter begrijpen.

IBM-wetenschappers gaan met zelflerende algoritmes op zoek naar patronen en factoren die iets kunnen zeggen over manieren om diabetes type 1 bij kinderen te vertragen of te voorkomen. 

De juiste zorg

De internationale organisatie IDF wilde verder uitzoeken waarom wereldwijd niet alle mensen met diabetes de zorg krijgen die ze nodig hebben. Hiervoor zijn ze een project gestart met IBM. Ze willen weten waarom standaardzorg zo kan verschillen, en naar manieren zoeken om diabetesvoorlichting te verbeteren en zorg te standaardiseren. Het project bestond uit drie fasen:

  1. IBM Watson Explorer: verkenning en analyse van diabetesartikelen die sinds 2000 zijn gepubliceerd op zoek naar relevante informatie.
  2. Vragenlijst onder IDF Europa-ledenorganisaties. Zowel mensen met diabetes als zorgprofessionals vallen hieronder. Ze keken naar diabeteszorg en voorlichting in verschillende landen.
  3. Met IBM Watson Analytics for Social Media analyseerde IBM onderzoekers social-data om dagelijkse ervaring met diabetes beter te begrijpen.

In 2018 is het rapport gepresenteerd, waarin ze barrières en oplossingen beschrijven om de zorg te verbeteren. Het rapport bevat handige informatie voor gezondheidsorganisaties in Europa om mensen met diabetes te helpen en een betere kwaliteit van leven te bieden.

Supercomputer Watson van IBM heeft het momenteel druk met diabetesvragen. Door de expertise en knappe koppen uit verschillende gebieden – medisch onderzoek en technologie - met elkaar te combineren, is de verwachting dat er kennis uit gaat rollen die de behandeling van diabetes verbetert. En wie weet komen er nieuwe aanknopingspunten voor genezing uit voort. 

Foto van website IBM

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Vragen naar aanleiding van dit artikel (0)


Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

20 juli 2018

Meedoen aan onderzoek als proefpersoon

02 januari 2017

Glucagon via de neus biedt voordelen

down20161223-9155-1h19kie.jpg
13 december 2016

Vergoeding van de FreeStyle Libre: waar staan we nu?