062892d0711a5ba1cb36a0d74664cf6b.jpg

Onderzoekers diabetes type 1: kunstalvleesklier

Nederland loopt voorop als het gaat om een echte volledige kunstalvleesklier. Deze onderzoekers zijn ermee bezig.

De volgende Nederlandse onderzoekers werken hieraan:

Onderzoeker Waar houdt deze onderzoeker zich mee bezig?
Robin Koops.png
Robin Koops
Robin Koops (Inreda Diabetic) heeft zelf diabetes type 1. Jaren geleden ging hij samen met twee vrienden zelf sleutelen aan een verbinding tussen een bloedsuikermeter en een insulinepomp. Een hack en enkele prototypes verder heeft het apparaat in verschillende testsituaties al mooie resultaten opgeleverd. Twee continue glucosesensoren meten de waarde en als deze te hoog dreigt te worden, dient de pomp automatisch insuline toe. En bij een te lage bloedsuiker geeft hij glucagon af. Ze verwachten in 2019 de markt op te gaan, en proberen het apparaat toegankelijk te maken voor iedereen wat betreft kosten en vergoeding.
Dr. Hans de Vries.png
Dr. Hans de Vries
Hans de Vries (AMC) doet onderzoek naar diabetestechnologie, glucoseregulatie in het ziekenhuis en betere behandelingen van diabetes type 1, type 2 en zwangerschapsdiabetes. Hij werkt aan de ontwikkeling van de artificiële of kunstmatige pancreas (kunstalvleesklier), waarbij getracht wordt de toediening van insuline te automatiseren.  In 2009 werd hij scientific coordinator van het AP@home consortium. Dit consortium, bestaande uit zes Europese bedrijven en zeven Europese universiteiten, verwierf een Framework Program 7 subsidie ter ontwikkeling van een kunstmatige alvleesklier. 

Meer over de kunstalvleesklier:


Vragen naar aanleiding van dit artikel (1)


Goedemorgen, mijn moeder, Simone Wouters (53 jaar), heeft al ruim 20 jaar diabetes type 1 en dit heeft een enorm grote impact op haar, en ons, leven. Haar glucose schiet alle kanten op en de artsen kunnen het niet onder controle krijgen. Zelfs toen zij gedurende 11 maanden op de intensieve care lag en aan de sondevoeding en insulinepomp lag, schoot haar glucose alle kanten op. Zij zou heel graag een van de proefpersonen willen zijn voor de kunstmatige alvleesklier. Het zou haar leven een stuk makkelijker maken. De consequenties van diabetes type 1 zijn zeer groot: aan een oog is zij al blind, haar nieren functioneren slecht, ze is erg vatbaar voor bacteriën (waardoor zij dus 11 maanden op de IC heeft gelegen en eigenlijk meerdere keren op het randje heeft gelegen..). Hoe zou zij daarvoor in aanmerking kunnen komen? Ik hoor het heel graag!

Beste Romeewouters, Wat heftig zeg! De kunstalvleesklier zou inderdaad een mooie uitkomst voor haar zijn! Lief dat je dit voor haar navraagt. Onderzoek en testen worden uitgevoerd door producent Inreda Diabetic, die ook de registratie van proefpersonen doet. Aanmelden voor deelname aan het onderzoek van Inreda kan op hun website: https://inredadiabetic.nl/nl/doe-mee/. Als jouw moeder eventueel wordt geselecteerd voor deelname, zal Inreda contact met haar opnemen. Inreda kan geen garanties geven voor eventuele deelname, omdat meedoen aan het onderzoek van vele factoren afhankelijk is en ook altijd in samenspraak met het behandelteam en arts moet gebeuren. Veel sterkte toegewenst voor jouw moeder en voor jullie als familie! Groeten, Thalina (moderator)
Vraag gesteld door: Romeewouters
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 13 mei 2019 om 13:05

Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

Robin Koops kunstalvleesklier campagne.jpg
06 september 2018

Kunstalvleesklier geeft vrijheid terug

down20161223-9155-1h19kie.jpg
13 december 2016

Vergoeding van de FreeStyle Libre: waar staan we nu?

21 december 2018

Nieuwe implanteerbare insulinepomp komt eraan – voor een kleine groep