Insuline in pufje, pil of neusspray: op naar de toekomst

Redactie van diabetestype1.nl • 23 March 2018
andere manieren van insuline web.jpg

Als je diabetes type 1 hebt, krijgt je insuline in je lichaam via een spuit, pen of pompje. Maar zijn er ook nog andere manieren om insuline toe te dienen? Verschillende methodes zijn onderzocht of nog in onderzoek. Hoe dicht zitten ze bij de praktijk?

Het spuiten van insuline heeft nadelen: spuitplekken, vertraagde opname of soms ook spuitangst. Daarom onderzoeken wetenschappers ook andere manieren om insuline toe te dienen. Denk bijvoorbeeld aan opsnuiven, inslikken of sprayen. Wordt prikken straks helemaal verleden tijd? 

Een pufje insuline

In totaal hebben wetenschappers bij mensen zes andere manieren om insuline toe te dienen onderzocht. Alleen insulinepoeder die je kunt inhaleren, is al toegestaan op de Amerikaanse markt. Dit poeder is werkzaam na ongeveer 15 minuten en werkt twee tot drie uur. Handig voor bij de maaltijd dus. Uit een grote studie uit 2015 blijkt dat inhaleren het aantal hypo’s vermindert, maar of het ook gunstig is voor de HbA1c is nog niet duidelijk. 

Het Amerikaanse bedrijf MannKind heeft een inhalator genaamd Afrezza op de markt gebracht. Andere inhalatoren worden nog onderzocht. MannKind wil de Afrezza ook op de Europese markt brengen. Het is nog niet zeker of de inhalator een succes wordt. Een eerdere versie werd van de markt gehaald, omdat er te weinig belangstelling voor was. Dit kwam waarschijnlijk doordat mensen bang waren dat het inhaleren niet goed zou zijn voor de longen. De nieuwe Afrezza is in principe veilig te gebruiken door mensen met gezonde longen, maar het risico op de lange termijn is nog niet duidelijk.

Insuline in een pil

Een pilletje zou voor veel mensen misschien wel de meest prettige manier zijn om insuline toe te dienen. Daarom wordt deze methode ook uitvoerig onderzocht. Toch is het niet zo makkelijk om de insuline ook in het bloed te krijgen. De darmen mogen de insuline natuurlijk niet gaan verteren. Maar ze moeten de insuline wel opnemen in het bloed, anders heb je er niets aan. Er is bijvoorbeeld een capsule bedacht die zelf insuline injecteert in de maagwand.

Ondanks dat de pilletjes zelf nog worden verbeterd, is orale insuline ook al in verschillende studies met mensen onderzocht. Volgens kleine studies zijn de pilletjes veilig en effectief. De volgende stappen zijn studies waarbij veel meer mensen met diabetes een lange tijd de pilletjes gebruiken. > Leestip: insuline in een pil

Neusspray met insuline

Een neusspray werkt goed bij verkoudheid, dus waarom zou je er geen insuline mee kunnen opsnuiven? Deze methode wordt al sinds de jaren tachtig onderzocht. Een grote uitdaging is de opname van insuline via het neusslijmvlies. Insuline is eigenlijk te groot hiervoor. Slechts 15 tot 25% komt beschikbaar in het bloed. Een oplossing is om stofjes toe te voegen om het neusslijmvlies beter doorlaatbaar te maken. Maar daar krijg je wel een geïrriteerde of branderige neus, een loopneus en niesbuien van. De neusspray is dus nog lang niet ideaal.

Twee bedrijven zouden de neusspray op dit moment onderzoeken, maar het is onduidelijk hoe ver ze zijn. Ook vindt er in Australië een langlopende studie plaats naar het voorkómen van diabetes bij kinderen met een verhoogd risico. De resultaten worden in 2024 verwacht. 

Wang, pleister of rectaal? 

Nog twee andere manieren om insuline toe te dienen zijn ook in onderzoek: via het wangslijmvlies en via de huid. Bij de wang kun je denken aan een mondspray of laagje aan de binnenkant van je wang dat vanzelf oplost. Ook hier zijn het vooral bedrijven die dit onderzoeken. Eerdere, kleine studies waren wisselend. De resultaten van grotere studies zijn nog niet bekend.

Als je insuline via de huid wilt toedienen, moet je eerst een trucje verzinnen. De huid neemt namelijk niet zomaar alles op, want dat kan gevaarlijk zijn. Om insuline toch door te huid te krijgen, heb je hulp nodig van bijvoorbeeld piepkleine naaldjes, zwakke elektrische stroompjes of een speciale verpakking. Helaas hebben al deze methodes nadelen, zoals brandwondjes, blaren of pijn. Er zijn nog geen grote, langlopende onderzoeken die laten zien welke methode het beste werkt. 

Tot slot is er al een jaar of dertig geleden onderzoek gedaan met insuline in een rectale gel, die je moet inbrengen via de anus. De resultaten waren positief, maar er was te weinig enthousiasme voor. De gel is daarom nooit op de markt gekomen. 

Pufjes en pil het eerst

Het pufje met insuline lijkt tot nu toe het beste alternatief voor de spuit, pen en pomp. Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat de pufjes in Europa op de markt komen. Naar de insulinepil wordt ook veel onderzoek gedaan. Deze twee methodes zijn dus het meest veelbelovend.

Als alternatief voor spuiten of pomp kun je over niet al te lange tijd waarschijnlijk kiezen voor een pufje met insuline. Voor andere methodes moet je nog wat langer wachten. Die worden nog onderzocht. Het is natuurlijk wel heel persoonlijk aan welke methode je de voorkeur geeft. 

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!