Met een continue glucosesensor je bloedsuiker regelen

Je bloedsuiker regelen met een continue glucosemeter (CGM). Het klinkt zo mooi, maar zo makkelijk is het nog niet. Wat kun je én wat doe je met al die meetgegevens? Twee internationale organisaties zetten de studies op een rij en komen met ideeën om de CGM te verbeteren. 

Update 16 augustus 2018

Vijftien jaar geleden kwamen de eerste CGM-systemen beschikbaar. Veel mensen geloofden dat de CGM voor een revolutie zou zorgen en de bloedsuikercontrole bij veel mensen met diabetes type 1 zou verbeteren. Maar de CGM levert nog niet altijd de gewenste verbeteringen op. De EASD en ADA zetten de verschillende studies naar het gebruik van de CGM op een rij.

Verbetering van het HbA1c

In een JDRF-onderzoek in 2008 droegen 322 kinderen (vanaf 8 jaar) en volwassenen 26 weken de Dexcom SEVEN, de MinMed of de FreeStyle Navigator. Of ze prikten zelf hun bloedsuiker. Bij de mensen vanaf 25 jaar die een glucosesensor droegen, verbeterde het HbA1c. Vooral bij mensen die de sensor minstens zes dagen per week droegen. 

Ook in de Amerikaanse DIAMOND-studie waren positieve resultaten te zien bij 158 patiënten die meerdaags insuline injecteerden. Het HbA1c verbeterde met 11 mmol/mol na het 24 weken dragen van de Dexcom G4. De Dexcom G6 glucosmeter is nu in onderzoek en kan voor tien dagen de glucose meten, in vergelijking met de maximale huidige draagtijd van zeven dagen.

Op basis van resultaten van de Amerikaanse REPLACE-BG-studie (226 volwassenen met diabetes type 1) heeft de FDA de Dexcom G5 goedgekeurd ter vervanging van de vingerprik bij mensen die minimaal twee jaar diabetes type 1 hebben.

In de Europese IMPACT-studie droegen 241 volwassenen 14 dagen de FreeStyle Libre. De mensen hadden dagelijks gemiddeld 90 minuten minder vaak een hypo en 20 minuten minder vaak een hyper.

Nog even voor de duidelijkheid: de FreeStyle Libre (op de foto te zien) is officieel geen volledige continue glucosemeter maar een flash glucose meter of intermittently scanned CGM, omdat de sensor elk minuut meet en je zelf actief de waarde afleest. Het apparaat geeft zelf geen alarm. Hij is in dit CGM-onderzoek wel meegenomen.

Beperkingen continue glucosemeter

Naast de verbetering van je bloedsuikerwaarden en HbA1c biedt een CGM ook meer gemak: je hoeft minder tot niet te prikken en er komt geen naald aan te pas. Maar de CGM heeft ook enkele nadelen.

Voor de verschillende CGM-systemen is regelmatig kalibratie nodig. Dit geldt trouwens niet voor de FreeStyle Libre. Gebruikers rapporteren soms verschillen in metingen. Ze ervaren de CGM soms als last, omdat het de diabetes zichtbaar maakt. Ook zetten mensen weleens het alarm uit. Het gevaar van een CGM kan zijn dat mensen te vaak meten en ze er obsessief mee bezig zijn. Ook zijn er mensen die last krijgen van huiduitslag en kan de CGM loslaten door zweet of bijvoorbeeld het stoten tegen een deurpost. Of mensen verliezen de transmitter. 

De kosten voor de continue glucosemeter zijn hoog, zo rond de € 3.000 per jaar. Deze kosten worden voor bepaalde groepen vergoed. De FreeStyle Libre kost ongeveer € 1.600 per jaar. Tegenover ongeveer € 700 per jaar voor 5x per dag meten met een vingerprik. De kosten voor de FreeStyle Libre worden niet vergoed. 

Educatie en training

Een belangrijk voordeel van de CGM is dat je beter en meer inzicht hebt in je waarden. Maar dan moet je wel weten hoe je deze waarden moet interpreteren. Een weegschaal verbetert ook niet automatisch het gewicht. Een training kan tips geven over het gebruik, bijvoorbeeld hoe je trends kunt ontdekken, zodat je hypo's en hypers voorkomt. Ook kun je de gegevens delen met je zorgverlener en je ouders. Moeten zij ook nog wel even op cursus!

Aanbevelingen

De ADA en EASD adviseren meer onderzoek naar de voordelen, waarde en betrouwbaarheid van de CGM. En ook meer standaardisering hierin, zodat de verschillende CGM studies makkelijker met elkaar vergeleken kunnen worden. Tot slot sturen ze aan op meer communicatie en samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen, zoals de CGM-producenten, regelgevende instanties die zorgen voor toelating tot de markt, beleidsmakers en patiënten.  

Een continue glucosemeter leidt bij veel mensen met diabetes type 1 tot een verbetering van het HbA1c. Hiervoor moet je de meetwaarden wel goed kunnen interpreteren en dat blijkt nog best een uitdaging. Een training kan hierbij helpen.

Vragen over dit onderzoek? 

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en stel je vraag onder dit artikel!


Vragen naar aanleiding van dit artikel (8)


Zojuist de FreeStyle-Libre binnen gekregen. Mijn behandelend internist vroeg mij om deze te proberen en te zien of dit voor mij toegevoegde waarde zou hebben. Ik heb mijn internist er op gewezen dat ik zelf heel veel sport en dat de sensor mij waarschijnlijk in de weg zal gaan zitten, met dat heel veel bewegen en spieren die aangespannen worden. Zo is de optie van plaatsing van de sensor op de armen voor mij niet bruikbaar. Daarom de vraag, zijn er ook alternatieve plekken waar de snesor geplaatst kan worden, zonder dat dit met sporten in de weg zit?

Bedankt voor jouw vraag @robriksen! Er wordt in principe geadviseerd om de sensor op je arm te plaatsen. Er loopt op de community wel een gesprek over alternatieve plekken. Mogelijk heb je hier iets aan. Groeten, Thalina (redactie)

Vraag gesteld door: robriksen
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 24 december 2019 om 14:10

Goedemiddag, ik las in dit artikel onder de kop Educatie en training een cursus CMG volgen. Waar en wanneer kan ik deze cursus CMG volgen?

Bedankt voor jouw vraag @Sunshineannem! De training wordt gegeven door jouw diabetesverpleegkundige op het moment dat je een CGM gaat gebruiken (en dat gebeurt in overleg met je behandelaar, als je daarvoor in aanmerking komt). Groeten, Thalina (redactie)

Vraag gesteld door: Sunshineannem
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 12 augustus 2019 om 10:22

In het licht van de huidige ontwikkelingen (innovatie en dalende prijzen) en inzichten in de betere behandeling van type 1 diabetes, namelijk “time in range” en lagere (normale) percentages glucose (53-57mmol) met daarbij voortschrijdend inzicht om goede educatie te geven, zie ik wel een noodzaak om het gehele artikel onder de loep te nemen en eea te verduidelijken ten gunste van alle type 1 diabeten (maar ook hun internisten) die met vraagtekens zitten over vergoeding.

Goed idee Frank, we gaan de komende maanden goed naar alle eerdere artikelen kijken en updaten waar nodig. Groeten, Elise (redactie)
Vraag gesteld door: FrankJagers
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 14 maart 2019 om 12:55

Het urine proeven op zoetheid is toch ook gestopt toen er bloedglucose teststrips kwamen, ondanks de teststrips duurder waren dan de bestaande methode? Dat de teststrips nu snel goedkoper worden (waarschijnlijk ook in reactie op het wijdverbreide gebruik van sensoren - behalve in Nederland dan) kan toch geen argument zijn om niet over te stappen op modernere, verbeterde methhoden?

Het waren toen andere tijden met andere verzekerings- en gezondheidszorgsystemen... Laten we hopen dat door de inzet en lobby van velen ook het vingerprikken verleden tijd gaat worden. Groeten, Elise (redactie)
Vraag gesteld door: CGM in de basisverzekering!
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 14 maart 2019 om 10:15

Waarom staat in het artikel dat de FSL al in 2008 bestond. Klopt dit wel?

Ah, goed gespot, dat moest zijn de FreeStyle Navigator (het eerste model uit de Navigator-CGM-lijn van Abbott, die in 2008 verscheen, het jaar van die JDRF-studie). We hadden de laatste tijd zo vaak 'FreeStyle Libre' getypt dat dat ongemerkt vanzelf uit ons toetsenbord is gerold ;-) Dank, het is aangepast. Groeten, Elise (redacteur)

Vraag gesteld door: FP
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 12 februari 2018 om 09:55

Het tweede artikel is van december 2016, het is dus goed een jaar oud. Maar de prijs van de teststrips zakt al gedurende 10 jaar, schrijven jullie hierboven. Dus het tweede artikel klopt niet? Heel erg jammer; want ik had de Nederlandse zorgautoriteit o.a. gevraagd waarom ze een goedkoper systeem (in de veronderstelling dat dat de FSL was) niet vergoeden terwijl het meer informatie geeft. Ik heb nog geen antwoord van hun, maar kan mijn vraag beter gaan aanpassen :-(

Beste MDA, het tweede artikel heeft tussendoor een update gekregen. Wij waren eerst ook in de veronderstelling dat de vingerprik duurder was, maar dit hebben we nu dus aangepast. groet, Annemarie

Vraag gesteld door: MDA
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 11 januari 2018 om 16:41

In dit artikel 'Met een continue glucosesensor je bloedsuiker regelen' staat dat 5 x vingerprikmeting/dag 700,= per jaar kost, terwijl in het artikel eronder 'Vergoeding van de FreeStyle Libre: waar staan we nu?' staat dat die laatste methode goedkoper is terwijl die 1600,= per jaar kost. WAT is het nou?

Beste MDA, scherp en dank voor je oplettendheid. Vroeger was de stripprijs rond de € 1,00 per strip en veel mensen denken dat nog. De laatste tien jaar is de prijs van de strip sterk gezakt. Deze berekening klopt en dat maakt de FreeStyle Libre dus duurder. Ook als je je bedenkt dat mensen die de FreeStyle Libre gebruiken ook nog regelmatig hun bloedsuiker met een vingerprik meten. groet, Annemarie (redactie diabetestype1.nl) 

Vraag gesteld door: MDA
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 11 januari 2018 om 13:39

De Freestyle Libre meet elke minuut, niet elke 15 minuten zoals in het artikel staat.

Beste Chris, dat klopt helemaal, dat is onhandig opgeschreven. Op de website van de FreeStyle Libre staat het volgende: De FreeStyle Libre-sensor meet dag en nacht automatisch de glucosewaarden en slaat deze op. De sensor kan de glucosewaarde elke minuut meten en glucosemetingen van maximaal 8 uur bewaren (gemeten met tussenpozen van 15 minuten). De sensor kan maximaal 14 dagen worden gedragen. We hebben het aangepast, dank voor je oplettendheid!

groet, Annemarie (redacteur diabetestype1.nl)

Vraag gesteld door: Chris Teuben
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 11 januari 2018 om 10:14

Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (1)


FSL + Nightrider versus de Eversense

Thema: Behandeling
laaste update: bijna 2 jaar geleden

Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

Type 1 bijeenkomst - dr Giesje Nefs 2.jpg
18 november 2019

Wat doet moderne diabetestechnologie met je als mens?

Maagverkleining bij diabetes type 1.jpg
03 oktober 2019

Maagverkleining bij diabetes type 1 heeft voor- en nadelen

down20161223-9155-1h19kie.jpg
13 december 2016

Vergoeding van de FreeStyle Libre: waar staan we nu?