Glucose meten in je speeksel: de stand van zaken

Redactie van diabetestype1.nl • 15 September 2017
shrine20170915-17313-80mf0w.jpg

Van tijd tot tijd zie je berichten over proeven om bloedsuiker te kunnen meten met speeksel. Hoe werkt dat dan, en hoever zijn ze met dat onderzoek?

Wat zou het mooi zijn als die ellendige vingerprik verleden tijd wordt. Er zijn al alternatieven voor het meten van de bloedsuiker, zoals de FreeStyle Libre, maar dan zit er nog steeds een sensor aan je arm vast. Daarom wordt er hard gezocht naar andere manieren om bloedsuiker te meten. Een daarvan is via speeksel.

Kan het eigenlijk wel?

Maleisische onderzoekers hebben tien studies naar het meten van de bloedsuiker in speeksel erbij gepakt, en grondig met elkaar vergeleken. Eigenlijk was hun belangrijkste vraag: kan het eigenlijk wel, bloedsuiker meten in speeksel?

Aan de tien onderzoeken naar glucose in speeksel deden in totaal 321 mensen met diabetes type 1 mee, tussen de 3 en 61 jaar oud. De onderzoeken zijn gedaan in India, Argentinië, Griekenland, Iran, Zweden, Engeland en Amerika.

Verschillende technieken

De onderzoekers in de bekeken studies verzamelden doorgaans speeksel na een periode van minstens 2 uur vasten. Ze maakten gebruik van verschillende technieken om de suikerwaarde in het speeksel te meten. Die technieken zijn bijvoorbeeld gebaseerd op de stof ‘glucose-oxidase’. Daarmee wordt glucose omgezet in een andere stof, die te meten is met behulp van licht. Zo meet je via een omweggetje de glucose.

Grove meting

De meeste onderzoeken toonden verschil tussen de suikerwaarden in het speeksel bij mensen met en zonder diabetes type 1. En nog belangrijker: de suikerwaarden in het speeksel hingen inderdaad samen met de suikerwaarde in het bloed. Maar het is momenteel nogal een grove meting.

Toekomst

Er is dus een mogelijk toekomst voor het meten van je bloedsuiker in je speeksel. Maar, zeggen de onderzoekers, er zitten nogal wat haken en ogen aan de onderzoeken tot nu toe. Weinig proefpersonen, het moment van speeksel verzamelen kan nog uitmaken en ook of je andere lichamelijke problemen hebt. Genoeg reden voor verder onderzoek, maar het duurt dus nog even voordat zo'n test er komt.

Naaldangst

Waarom zou de speekselmeting zo’n uitkomst zijn? De onderzoekers gingen ook de cijfers na over naaldangst: 27 procent van de kinderen met diabetes type 1 is bang voor naalden. In Nederland zou dit dus gaan om bijna 2.000 kinderen.

Als je kijkt naar alle mensen met diabetes dan is de naaldangst 22 procent. Dit heeft gevolgen voor hoe ze met hun diabetes omgaan. Een vijfde van de mensen met naaldangst zegt dat ze handelingen waarbij een naald aan te pas komt, zo veel mogelijk uit de weg gaan.

Vragen over dit onderwerp?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en stel je vraag over dit artikel!