Continue glucosemeting verbetert HbA1c bij insulinepomp en -injecties

Mensen met diabetes type 1 die insuline spuiten of een insulinepomp gebruiken, hebben baat bij een continue glucosemeter. Dat blijkt uit het tot nu toe langst lopende onderzoek naar continue glucosemeting. 

Een continue glucosemeter meet via een sensor continu de bloedsuikerspiegel. Bij een dreigende hypo of hyper geeft hij een alarmpje. Voegt het ook echt wat toe aan de behandeling van diabetes type 1? Daarvoor is het COMISAIR-onderzoek in Tsjechië opgezet (de afkorting staat voor Comparison of Different Treatment Modalities for Type 1 Diabetes Including Sensor-Augmented Insulin Regimens).

Pomp, spuiten en continue meter

Aan het onderzoek deden 65 mensen met diabetes type 1 mee. Zij gebruikten een insulinepomp met of zonder continue glucosemeter, of gewoon insuline-injecties met of zonder continue glucosemeter. Allemaal checkten ze ook hun bloedsuiker met de vingerprik.

Lagere HbA1c-waarde

Na twee jaar waren de gemiddelde bloedsuikerwaarden van de mensen die geen continue glucosemeter gebruikten gelijk gebleven. Maar de mensen die wel een continue glucosemeter gebruikten, hadden een lager gemiddeld HbA1c, dat was gezakt van ongeveer 64 mmol/mol (8%) naar 53 mmol/mol (7%) of zelfs lager. Ook hadden ze minder vaak een hypo. 

De resultaten stonden al in 2016 in Diabetes Technology & Therapeutics. In 2019 zijn de resultaten gekomen van een vervolg op dit onderzoek, die de resultaten nog eens bevestigde.

Individueel bekijken

Moet iedereen met diabetes type 1 nu standaard aan de continue glucosemeter? Nee, vinden de onderzoekers, niet alle mensen hebben er eentje nodig. En niet iedereen wil er zelf eentje gebruiken. Maar behandelaren zouden wel mensen moeten kunnen bieden wat ze nodig hebben, of waar ze misschien baat bij hebben. Het blijft een kwestie van individueel bekijken wat voor iemand het beste is.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.


Vragen naar aanleiding van dit artikel (3)


Pardon, maar zulke resultaten uit COMISAIR waren ook al in 2016 bekend! (zie Diabetes Technol Ther. 2016 Sep;18(9):532-8). Dat was naar 12 maanden studie. Resultaten niet beduidend anders dan nu. Graag actueel nieuws, anders denkt het Zorginstituut dat het pas in 2019 is bewezen......

Dat klopt, dit was destijds in 2017 ook geen nieuwsbericht maar een 'onderzoeksartikel' dat pas een jaar na die studieresultaten is geschreven (omdat toen pas deze site van start is gegaan, en we belangrijke eerdere recente ontwikkelingen wel wilden opnemen op de site). Maar daarom is dat dus als 'onderzoek' geplaatst en niet als nieuwsartikel). Onlangs in 2019 is het vervolg op de COMISAIR gepubliceerd en daarin werden de eerdere resultaten bevestigd, en dat hebben we wel als nieuwsbericht gebracht kort na de publicatie. Ik kan me voorstellen dat het verwarrend kan overkomen dat er twee artikelen zijn (over COMISAIR I en COMISAIR II), daarom heb ik in het oude artikel ook een linkje gezet naar de nieuwe resultaten in 2019. Groeten, Elise (redactie)

Vraag gesteld door: CGM in de basisverzekering!
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 19 december 2019 om 10:06

ik zelf heb al diabetes vanaf mijn 12e jaar en ben nu 46 jaar. bij de diabetes heb ik reumatoide artritis gekregen. ik ben slecht instelbaar, wat mij natuurlijk zorgen baart. wanneer kom je in aanmerking voor continue bloedglucosemeting?

Beste sam-cor, op de pagina Continue glucosemeter (CGM) vind je een overzicht van de groepen voor wie de cgm wordt vergoed. Je kunt ook overleggen met je internist en hem/haar je situatie uitleggen. groet, Annemarie

Vraag gesteld door: Inactieve gebruiker
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 15 augustus 2018 om 08:05

Beste Diabetestype1 team, Ik ben ook één van die Diabetestype1 patiënten die erg naar heeft bij een CGM systeem wat alarmen geeft. Ik voel mijn diabetes prima aan, maar heb vorig jaar 5 maanden een CGM gehad via het ziekenhuis en was binnen 4 maanden ruim 10 punten gezakt in mijn HbA1c. Kan dit onderzoek eraan bijdragen dat patiënten zoals ik makkelijker en sneller een CGM kunnen krijgen, en dat verzekeraars er iets minder moeilijk over gaan doen, het misschien meer gaan zitten als een behandelingsmethode ipv iets extra's? Het is namelijk zo'n gevecht om er weer één te krijgen nu, terwijl het me duidelijk enorm hielp en zal helpen. Of zou een dergelijk onderzoek er misschien zelfs voor kunnen zorgen dat er meer betaalbare CGM systemen op de markt komen die je zelf aan kan schaffen en die wèl alarmen geven?

Hi Miepiemo, dank voor je suggestie. Ja, dit onderzoek en ook andere onderzoeken naar continue glucosemeters helpen zeker om verzekeraars te overtuigen. Dat is ook een belangrijke reden dat ze worden opgezet en uitgevoerd, juist om aan te tonen dat er gezondheidswinst aan vast zit. Want dat vertaalt zich door naar kosten voor de gezondheidszorg, en dat is nou eenmaal voor verzekeraars het punt dat telt als het gaat om wel/niet vergoeden. Om die reden wordt de continue meter ook al vergoed voor bepaalde groepen mensen (die bijvoorbeeld slecht instelbaar zijn, hypo's niet voelen aankomen of zwanger zijn/willen worden). Laten we hopen dat er op een gegeven moment genoeg bewijs is ook voor vergoeding voor mensen die buiten die groepen vallen maar die er wel graag eentje gebruiken. Groeten, Elise

Vraag gesteld door: Inactieve gebruiker
Beantwoord door de DiabetesType1 redactie op: 19 september 2017 om 11:43

Stel een vraag

Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde onderzoeksartikelen

down20161223-9155-1h19kie.jpg
13 december 2016

Vergoeding van de FreeStyle Libre: waar staan we nu?

FSL en HbA1c.jpg
30 september 2019

Nieuwe resultaten Belgisch onderzoek flash glucosemeter

Type 1 bijeenkomst - dr Giesje Nefs 2.jpg
18 november 2019

Wat doet moderne diabetestechnologie met je als mens?