Meedoen aan onderzoek

Regelmatig zoeken wetenschappers proefpersonen met diabetes type 1 voor hun onderzoek. Of ze zoeken deelnemers voor een panel of enquête. Hier vind je enkele oproepen voor onderzoek.

Soms heb je direct zelf baat bij een onderzoek, maar vaak ook niet. Dan doe je het puur om mee te helpen aan toekomstige betere behandelingen. Hieronder zie je enkele oproepen voor onderzoek. Meer info en aanmelden doe je verder rechtstreeks bij de onderzoekers.

  Proefpersonen of deelnemers met diabetes type 1 gezocht

  • Gezocht: mensen met diabetes type 1 die gebruikmaken van een (hybide) closed-loop CGM (CL-CGM) systeem
  • Hoogleraar Peter Deen (verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen), hoogleraar metabole fysiologie met expertise stress, en wetenschappelijk adviseur van stichting Je Leefstijl als medicijn, dat zich vooral richt op diabetes patiënten, verdiept zich in de positieve en negatieve ervaringen van type 1 en type 2 diabetespatiënten (of ouders hiervan) met (hybrid) closed-loop systemen. Deze oproep geldt ook voor patiënten/ouders die hier bewust niet voor kiezen. Hij is op zoek naar een aantal mensen die hij vragen mag stellen over het gebruik maken van een (hybide) closed-loop CGM (CL-CGM) systeem.

   Als je hiervoor open staat, kun je tot uiterlijk 3 dagen na plaatsing van deze oproep een e-mail sturen naar peterdeen@jeleefstijlalsmedicijn.nl met ‘CGM-gesprek’ als onderwerp. Geef in de mail aan welke tijden van de dan komende 4 dagen je beschikbaar bent voor een videogesprek. Je ontvangt dan een zoom invite. Het gesprek duurt ongeveer 30-50 minuten.

  • De Universiteit van Maastricht werkt aan de ontwikkeling van implantaten om insuline producerende cellen terug te transplanteren in patiënten met diabetes type 1. Op deze manier krijgen patiënten een deel van de insuline afgifte terug. Via een korte online vragenlijst willen ze graag van de mogelijke gebruikers te weten komen wat wensen en verwachten zijn van het implantaat.
   De vragenlijst kan ingevuld worden door mensen met diabetes type 1 van 12 jaar en ouder of als je ouder/verzorger bent van een kind met diabetes. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 5 tot 10 minuten en kan ingevuld worden op https://bit.ly/diabetesimplantaat.
  • Amsterdam UMC (in samenwerking met GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula en met de Universiteit van Padua) zoekt mensen met diabetes type 1 van 16 jaar en ouder voor een onderzoek naar Emoties en Eetproblemen bij mensen met diabetes type 1 – kortweg EET genoemd. Deze online studie omvat een aantal vragenlijsten. De vragen hebben betrekking op eventuele eetproblemen, de emotionele last die dit met zich mee kan brengen en de mate waarin de ervaren eetproblemen samenhangen met het ervaren en hanteren van emoties. Met de resultaten hopen ze de ervaren eetproblemen beter te begrijpen en daarmee een bijdrage te kunnen leveren aan het verbeteren van de zorg, van vroege signalering en van effectieve oplossingen. 
   Het invullen van de vragenlijst kost circa 20 minuten en de antwoorden worden anoniem verwerkt. Onder de deelnemers worden cadeaubonnen t.w.v. 25 euro verloot. Ook als je geen of weinig eetproblemen ervaart wordt je uitgenodigd om de vragen te beantwoorden. De enquête kan via de volgende link worden ingevuld: https://vumc.survalyzer.eu/qlrxrcibjb?l=nl
  • Het RIVM (in samenwerking met het UMC Utrecht en Julius Clinical) zoekt mensen tussen de 18 en 85 jaar oud om mee te doen aan de Vaccinatiestudie Corona (VASCO). Deze studie onderzoekt de langetermijneffectiviteit van de coronavaccins onder de Nederlandse bevolking. Hoe goed beschermen de verschillende soorten vaccins tegen het coronavirus en hoe lang houdt die bescherming stand? Ze zoeken specifiek ook deelnemers met diabetes type 1.
   Om mee te doen aan dit onderzoek maakt het niet uit of je gevaccineerd bent, nog gevaccineerd moet worden, of dat je je niet wilt laten vaccineren. Meer informatie en aanmelden kan via deze website.
  • De VU zoekt mensen met type 1 diabetes in de leeftijd van 18-65 jaar om deel te nemen aan een onderzoek naar de veranderingen in glucosehuishouding tijdens inspanning. Deelname aan het onderzoek omvat 4 bezoeken aan het laboratorium en een 4 weken durend trainingsprogramma. Voor deelname ontvang je € 300, - plus een reiskostenvergoeding. Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek. Voor verdere informatie en/of aanmelden kunt u contact opnemen met dr. Richie Goulding via r.p.goulding@vu.nl of telefonisch via 06-16931382.
  • Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is, in samenwerking met het Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit Amsterdam, een wetenschappelijk onderzoek gestart met als doel verbeteren van de behandeling van langdurige slapeloosheid bij mensen met een medische aandoening, waaronder diabetes type 1. Met het TIMELAPSE onderzoek wordt onderzocht of een lage dosering amitriptyline (een antidepressivum) even werkzaam is als cognitieve gedragstherapie (CGT-I, nu eerste keus van behandeling) voor patiënten met langdurige slapeloosheid en een medische aandoening. Op deze pagina staat meer informatie over het onderzoek, ook kan je contact opnemen via Timelapse@zgv.nl
  • Het Amsterdam UMC zoekt deelnemers voor een onderzoek naar diabetes type 1 en darmbacteriën. In het onderzoek wordt er bekeken of een verandering van je darmbacteriën of infecties bij heeft gedragen aan het ontstaan van je diabetes type 1. Ben je 18+ en heb je diabetes type 1? Dan kan je meedoen aan een studie om de relatie tussen je diabetes en je darmbacteriën te begrijpen in het Amsterdam UMC, Locatie AMC. Meedoen aan het onderzoek houdt in: een studiebezoek, een keer bloedafname, drie vragenlijsten thuis, glucose meter uitlezen en een keer poep en urine thuis verzamelen. Op deze pagina staat meer informatie over het onderzoek. Voor meer informatie en vragen kun je contact opnemen via darmenbijtype1diabetes@amsterdamumc.nl.
  • Het Radboudumc zoekt proefpersonen (18-60 jaar) voor een onderzoek naar het voorkomen van hypoglykemieën na sporten. De afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc onderzoekt hoe het langwerkende insuline degludec moet worden aangepast om hypoglykemieën na sporten bij mensen met type 1 diabetes mellitus te voorkomen. De onderzoekers zijn op zoek naar mensen met diabetes mellitus type 1 die onder andere:
   • Minimaal 1 keer per week sporten
   • Geen insulinepomp gebruiken
   • Geen hart- en vaatziekten hebben. Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek en aanmelding. 
  • Patiënten met type 1 diabetes voor onderzoek (man, 18-40 jaar, niet rokend) De afdeling Nierziekten van het Amsterdam UMC, locatie AMC, zoekt patiënten met type 1 diabetes voor een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van zout op het lichaam en het risico op hoge bloeddruk. Bij deelname zult u twee diëten (van elk 2 weken) met een vaststaand zoutgehalte volgen, en een aantal keer het AMC bezoeken voor onderzoeken. Uw HbA1c waarde moet onder de 10.0% (86 mmol/mol) zitten (in de periode van 6 maanden voor de studie). Voor deelname aan het onderzoek ontvangt u een financiële vergoeding. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Drs. E.F.E. Wenstedt, arts-onderzoeker, e.f.wenstedt@amc.uva.nl
   • Het Radboudumc doet onderzoek naar hypoglykemieën bij mensen met diabetes type 1. De onderzoekers zoeken mensen met diabetes type 1, die hun glucose door middel van een vingerprik (en dus niet middels een sensor, zoals een Freestyle libre sensor) meten en tussen de 18 en 85 jaar oud zijn.
    Meedoen aan het onderzoek houdt in: gedurende 10 weken vragenlijsten invullen op een app en het dragen van een glucosesensor en een activiteitsmeter (Fitbit). Voor het meedoen aan dit onderzoek mag u de Fitbit houden en krijgt u een onkostenvergoeding (exclusief reiskosten) van € 100.
    Voor meer informatie over het onderzoek neem contact op met de onderzoeks-artsen: Drs. Namam Ali, Namam.Ali@radboudumc.nl of Dr. Evertine Abbink, Evertine.Abbink@Radboudumc.nl of tel 0243618819.

     Meer weten over hoe een onderzoek naar een nieuw medicijn of nieuwe behandeling gaat, en wat woorden als placebo en dubbelblind betekenen? Bekijk het artikel 'Onderzoek: in stappen van lab naar mens'.

     Meer oproepen voor proefpersonen aan diabetes onderzoek vind je op de website van het Diabetes Fonds, Diabetesvereniging Nederland en ClinicalTrials.
     Wil je weten hoe het is om mee te doen aan onderzoek? Lees dan de ervaring van Gerrie!

     Ben je onderzoeker en wil je ook een oproep op deze pagina? Stuur je verzoek met toelichting naar: info@diabetestype1.nl.


     Vragen naar aanleiding van dit artikel (0)


     Stel een vraag

     Gesprekken over dit artikel (1)


     Proefpersonen of deelnemers met diabetes type 1 gezocht

     Thema: Behandeling
     laaste update: ongeveer 13 uur geleden

     Start gesprek

     Gerelateerde onderzoeksartikelen

     Max Nieuwdorp over onderzoek naar darmbacterien en diabetes type 1.jpg
     17 november 2020

     Darmbacteriën bij diabetes type 1 - prof. Max Nieuwdorp over onderzoek

     GLP1 bij type 1.jpg
     01 november 2019

     Zijn GLP-1 medicijnen ook nuttig bij diabetes type 1?

     02 januari 2017

     Glucagon via de neus biedt voordelen