Meedoen aan onderzoek

Regelmatig zoeken wetenschappers proefpersonen met diabetes type 1 voor hun onderzoek. Of ze zoeken deelnemers voor een panel of enquête. Hier vind je enkele oproepen voor onderzoek.

Soms heb je direct zelf baat bij een onderzoek, maar vaak ook niet. Dan doe je het puur om mee te helpen aan toekomstige betere behandelingen. Hieronder zie je enkele oproepen voor onderzoek. Meer info en aanmelden doe je verder rechtstreeks bij de onderzoekers. (laatste update 28-12-2020)

  Deelnemers voor een online vragenlijst gezocht

  • Verkenning Jongerenvraagbaak diabetes: jouw verhaal is welkom! Jongerenvraagbaak diabetes? Inderdaad, die bestaat nog niet. Het is een idee van jongeren met diabetes. De regering is nieuwsgierig naar het idee en heeft de NDF gevraagd het verder uit te werken. Zou jij daarbij willen helpen? Voor de verkenning is het belangrijk om een beter beeld te krijgen van de sleutelmomenten. Daarmee bedoelen we die momenten in het leven van een jongere die een belangrijke en eventueel nieuwe stap zijn in persoonlijke ontwikkeling en naar zelfstandigheid en die worden ervaren als een uitdaging. Voor een jongere met een chronische aandoening kan zo’n moment een extra uitdaging zijn, juist vanwege de aandoening. Je helpt enorm als je via de enquête jouw sleutelmoment-ervaringen deelt. Dat is vanzelfsprekend anoniem.
  • Hypo- RESOLVE (Hypoglycemia - REdefining SOlutions for better liVEs, https://hypo-resolve.eu/) doet onderzoek naar de psychologische impact van hypoglykemie bij mensen met diabetes en hun families. Het doel van dit onderzoek is meer inzicht te verkrijgen in hoe hypoglykemie de kwaliteit van leven van mensen met diabetes en hun families beïnvloed en welke zorgbehoeften omtrent hypoglykemie, mensen met diabetes en hun families hebben. Om dit te onderzoeken is er een vragenlijst ontwikkeld voor mensen met diabetes (volwassenen met type 1 of type 2 diabetes en jongeren met type 1 diabetes en familieleden van mensen met diabetes). Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een team van onderzoekers in Nederland, Denemarken, Duitsland en Engeland en deelnemers wordt gevraagd om een online vragenlijst in te vullen op hun computer, tablet of smarpthone. http://j.mp/2P6UUld

    Proefpersonen of deelnemers met diabetes type 1 gezocht

    • Het Diabetes Fonds doet onderzoek naar de informatiebehoefte van mensen met diabetes. Welke informatie kreeg je op het moment van diagnose? Op welke manier heb je informatie ingewonnen gedurende de jaren, en in hoeverre kwam dit tegemoet aan je informatiebehoefte
     • Wil jij meewerken aan een kwalitatief onderzoek over de informatiebehoefte van mensen met diabetes?
     • Heb je zelf diabetes en/of wil je meepraten met je partner en/of kind met diabetes over dit thema?
     • Ben jij tussen 11 januari en 22 januari beschikbaar voor een online gesprek hierover?
    • Geef je dan nu op: http://bit.ly/2L1zg3e

    • Het Radboudumc zoekt proefpersonen (18-60 jaar)  voor een onderzoek naar het voorkomen van hypoglykemieën na sporten. De afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc onderzoekt hoe het langwerkende insuline degludec moet worden aangepast om hypoglykemieën na sporten bij mensen met type 1 diabetes mellitus te voorkomen. De onderzoekers zijn op zoek naar mensen met diabetes mellitus type 1 die onder andere:
     • Minimaal 1 keer per week sporten
     • Geen insulinepomp gebruiken
     • Geen hart- en vaatziekten hebben. Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek en aanmelding. 
    • Het Radboudumc zoekt proefpersonen voor een onderzoek naar het effect van hypo’s op het hart en het afweersysteem. Meer info vind je hier op hun website.
    • Gezocht: Een enthousiast gezin dat mee zou willen werken aan een afstudeeronderzoek dat gericht is op diabetes type 1 en het gezinssysteem. De onderzoeker van dit afstudeeronderzoek is studente van de hbo-opleiding 'Ecologische pedagogiek' en studeert af bij 4kids2tell. Voor haar onderzoek is zij op zoek naar een enthousiast gezin, waarvan 1 kind in de puberleeftijd van 12-18 jaar, diabetes mellitus type 1 heeft. Voor haar onderzoek zou zij met ieder gezinslid (Ouders, kind, eventuele broertjes en zusjes) in gesprek willen gaan en onder begeleiding van een deskundige een familie-opstelling willen doen met het gezin. Mocht u meer informatie willen, hiervoor open staan of iemand kennen die hiervoor open staat, neem dan contact op met danielle.rowaan@student.hu.nl

    • Patiënten met type 1 diabetes voor onderzoek (man, 18-40 jaar, niet rokend) De afdeling Nierziekten van het Amsterdam UMC, locatie AMC, zoekt patiënten met type 1 diabetes voor een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van zout op het lichaam en het risico op hoge bloeddruk. Bij deelname zult u twee diëten (van elk 2 weken) met een vaststaand zoutgehalte volgen, en een aantal keer het AMC bezoeken voor onderzoeken. Uw HbA1c waarde moet onder de 10.0% (86 mmol/mol) zitten (in de periode van 6 maanden voor de studie). Voor deelname aan het onderzoek ontvangt u een financiële vergoeding. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Drs. E.F.E. Wenstedt, arts-onderzoeker, e.f.wenstedt@amc.uva.nl

    Meer weten over hoe een onderzoek naar een nieuw medicijn of nieuwe behandeling gaat, en wat woorden als placebo en dubbelblind betekenen? Bekijk het artikel 'Onderzoek: in stappen van lab naar mens'.


    Vragen naar aanleiding van dit artikel (0)


    Stel een vraag

    Gesprekken over dit artikel (1)


    Proefpersonen of deelnemers met diabetes type 1 gezocht

    Thema: Behandeling
    laaste update: 6 maanden geleden

    Start gesprek

    Gerelateerde onderzoeksartikelen

    Max Nieuwdorp over onderzoek naar darmbacterien en diabetes type 1.jpg
    17 november 2020

    Darmbacteriën bij diabetes type 1 - prof. Max Nieuwdorp over onderzoek

    GLP1 bij type 1.jpg
    01 november 2019

    Zijn GLP-1 medicijnen ook nuttig bij diabetes type 1?

    02 januari 2017

    Glucagon via de neus biedt voordelen