Meedoen aan onderzoek

Redactie van diabetestype1.nl • 20 July 2018
shrine20170623-3600-itddwr.jpg

Regelmatig zoeken wetenschappers proefpersonen met diabetes type 1 voor hun onderzoek. Of ze zoeken deelnemers voor een panel of enquête. Hier vind je enkele oproepen voor onderzoek.

Soms heb je direct zelf baat bij een onderzoek, maar vaak ook niet. Dan doe je het puur om mee te helpen aan toekomstige betere behandelingen. Hieronder zie je enkele oproepen voor onderzoek. Meer info en aanmelden doe je verder rechtstreeks bij de onderzoekers.

  Proefpersonen of deelnemers met diabetes type 1 gezocht

  • Het Universitair Medisch Centrum Groningen onderzoekt hoe mensen met hun diabetes en gezondheid omgaan. Hoe gaan mensen om met behandeladviezen, wat helpt mensen hierbij en in hoeverre heeft diabetes invloed op hun stemming.
   Het onderzoek bestaat uit drie keer een vragenlijst invullen, dat duurt ongeveer 20 minuten per keer. Wil je meedoen of eerst meer informatie? Klik dan op deze link.
   Voor meer informatie en vragen kun je contact opnemen met Olger Harrijvan, o.r.harrijvan@umcg.nl.

  • De Universiteit van Maastricht werkt aan de ontwikkeling van implantaten om insuline producerende cellen terug te transplanteren in patiënten met diabetes type 1. Op deze manier krijgen patiënten een deel van de insuline afgifte terug. Via een korte online vragenlijst willen ze graag van de mogelijke gebruikers te weten komen wat wensen en verwachten zijn van het implantaat.
   De vragenlijst kan ingevuld worden door mensen met diabetes type 1 van 12 jaar en ouder of als je ouder/verzorger bent van een kind met diabetes. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 5 tot 10 minuten en kan ingevuld worden op https://bit.ly/diabetesimplantaat.

  • Het UMC Utrecht zoekt voor de DECO-studie mensen met neuropathieklachten in onderbenen en/of voeten (pijn, tintelingen, vreemde sensaties en gevoelloosheid). In de DECO-studie onderzoekt het UMC Utrecht samen met 10 andere ziekenhuizen welke behandeling voor zenuwbeknelling in de voet het meeste effect heeft. In dit onderzoek krijgt de helft van de patiënten een operatie, de andere helft (de controlegroep) krijgt de standaardbehandeling: frequente voetcontroles en begeleiding in de vorm van voedings- en bewegingsadviezen. Het doel van het onderzoek is de kwaliteit van leven voor deze kwetsbare groep patiënten te verbeteren en complicaties aan de voeten te voorkomen. De onderzoekers zoeken mensen:
   -    Tussen de 18 en 75 jaar oud
   -    met klachten aan beide voeten
   -    Geen (diabetische) voetenwond in het verleden en geen amputatie

   Op www.lastvanmijnvoeten.nl staat er meer informatie over de DECO-studie. Bij interesse kunt u contact opnemen met drs. Nadine Boers via decostudie@umcutrecht.nl.

  • De VU zoekt mensen met type 1 diabetes in de leeftijd van 18-65 jaar om deel te nemen aan een onderzoek naar de veranderingen in glucosehuishouding tijdens inspanning. Deelname aan het onderzoek omvat 4 bezoeken aan het laboratorium en een 4 weken durend trainingsprogramma. Voor deelname ontvang je € 300, - plus een reiskostenvergoeding. Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek. Voor verdere informatie en/of aanmelden kunt u contact opnemen met dr. Richie Goulding via r.p.goulding@vu.nl of telefonisch via 06-16931382.
  • Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is, in samenwerking met het Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit Amsterdam, een wetenschappelijk onderzoek gestart met als doel verbeteren van de behandeling van langdurige slapeloosheid bij mensen met een medische aandoening, waaronder diabetes type 1. Met het TIMELAPSE onderzoek wordt onderzocht of een lage dosering amitriptyline (een antidepressivum) even werkzaam is als cognitieve gedragstherapie (CGT-I, nu eerste keus van behandeling) voor patiënten met langdurige slapeloosheid en een medische aandoening. Op deze pagina staat meer informatie over het onderzoek, ook kan je contact opnemen via Timelapse@zgv.nl.
    
  • Het Amsterdam UMC zoekt deelnemers voor een onderzoek naar diabetes type 1 en darmbacteriën. In het onderzoek wordt er bekeken of een verandering van je darmbacteriën of infecties bij heeft gedragen aan het ontstaan van je diabetes type 1. Ben je 18+ en heb je diabetes type 1? Dan kan je meedoen aan een studie om de relatie tussen je diabetes en je darmbacteriën te begrijpen in het Amsterdam UMC, Locatie AMC. Meedoen aan het onderzoek houdt in: een studiebezoek, een keer bloedafname, drie vragenlijsten thuis, glucose meter uitlezen en een keer poep en urine thuis verzamelen. Op deze pagina staat meer informatie over het onderzoek. Voor meer informatie en vragen kun je contact opnemen via darmenbijtype1diabetes@amsterdamumc.nl.
  • Patiënten met type 1 diabetes voor onderzoek (man, 18-40 jaar, niet rokend) De afdeling Nierziekten van het Amsterdam UMC, locatie AMC, zoekt patiënten met type 1 diabetes voor een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van zout op het lichaam en het risico op hoge bloeddruk. Bij deelname zult u twee diëten (van elk 2 weken) met een vaststaand zoutgehalte volgen, en een aantal keer het AMC bezoeken voor onderzoeken. Uw HbA1c waarde moet onder de 10.0% (86 mmol/mol) zitten (in de periode van 6 maanden voor de studie). Voor deelname aan het onderzoek ontvangt u een financiële vergoeding. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Drs. E.F.E. Wenstedt, arts-onderzoeker, e.f.wenstedt@amc.uva.nl
    
  • Het Radboudumc doet onderzoek naar hypoglykemieën bij mensen met diabetes type 1. De onderzoekers zoeken mensen met diabetes type 1, die hun glucose door middel van een vingerprik (en dus niet middels een sensor, zoals een Freestyle libre sensor) meten en tussen de 18 en 85 jaar oud zijn.
   Meedoen aan het onderzoek houdt in: gedurende 10 weken vragenlijsten invullen op een app en het dragen van een glucosesensor en een activiteitsmeter (Fitbit). Voor het meedoen aan dit onderzoek mag u de Fitbit houden en krijgt u een onkostenvergoeding (exclusief reiskosten) van € 100.
   Voor meer informatie over het onderzoek neem contact op met de onderzoeks-artsen: Drs. Namam Ali, Namam.Ali@radboudumc.nl of Dr. Evertine Abbink, Evertine.Abbink@Radboudumc.nl of tel 0243618819.

  Kan ik me opgeven voor onderzoek met de kunstalvleesklier van Inreda?

  Nee, momenteel kan dat helaas niet. Als Inreda een onderzoeksproject gaat doen in het ziekenhuis waar je onder behandeling bent, bepalen jouw arts en jij samen of je in aanmerking komt voor deelname.

  Meer oproepen voor proefpersonen aan diabetesonderzoek vind je op de website van het Diabetes Fonds, Diabetesvereniging Nederland en ClinicalTrials.
  Wil je weten hoe het is om mee te doen aan onderzoek? Lees dan de ervaring van Gerrie!

  Meer weten over hoe een onderzoek naar een nieuw medicijn of nieuwe behandeling gaat, en wat woorden als placebo en dubbelblind betekenen? Bekijk het artikel 'Onderzoek: in stappen van lab naar mens'.

  Ben je onderzoeker en wil je ook een oproep op deze pagina? Stuur je verzoek met toelichting naar: info@diabetestype1.nl.

  Bestanden