Meedoen aan onderzoek

Regelmatig zoeken wetenschappers proefpersonen met diabetes type 1 voor hun onderzoek. Of ze zoeken deelnemers voor een panel of enquête. Hier vind je enkele oproepen voor onderzoek.

Soms heb je direct zelf baat bij een onderzoek, maar vaak ook niet. Dan doe je het puur om mee te helpen aan toekomstige betere behandelingen. Hieronder zie je enkele oproepen voor onderzoek. Meer info en aanmelden doe je verder rechtstreeks bij de onderzoekers. (laatste update 28-12-2020)

  Deelnemers voor een online vragenlijst gezocht

  • Heb je diabetes type 1 en ben je tussen de 10 en 18 jaar, doe dan mee met deze enquête: https://www.thesistoolspro.com/goto/diabeweeg. Er worden vragen gesteld over jouw kennisniveau op het gebied van bewegen, diabetes en voeding. Daarnaast wordt er gekeken naar de behoefte aan contact met familie, zorgverleners en/of leeftijdsgenoten met/over diabetes type 1. Jouw mening telt! En wordt meegenomen in de toekomstige app Diabeweeg (in ontwikkeling). Wil je op de hoogte blijven van de app Diabeweeg? Volg dan #Diabeweeg op Instagram.

   Proefpersonen of deelnemers met diabetes type 1 gezocht

   • Het Amsterdam UMC zoekt deelnemers voor een onderzoek naar diabetes type 1 en darmbacteriën. In het onderzoek wordt er bekeken of een verandering van je darmbacteriën of infecties bij heeft gedragen aan het ontstaan van je diabetes type 1. Ben je 18+ en heb je diabetes type 1? Dan kan je meedoen aan een studie om de relatie tussen je diabetes en je darmbacteriën te begrijpen in het Amsterdam UMC, Locatie AMC. Meedoen aan het onderzoek houdt in: een studiebezoek, een keer bloedafname, drie vragenlijsten thuis, glucose meter uitlezen en een keer poep en urine thuis verzamelen. Op deze pagina staat meer informatie over het onderzoek. Voor meer informatie en vragen kun je contact opnemen via darmenbijtype1diabetes@amsterdamumc.nl.
   • Het Radboudumc zoekt proefpersonen (18-60 jaar) voor een onderzoek naar het voorkomen van hypoglykemieën na sporten. De afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc onderzoekt hoe het langwerkende insuline degludec moet worden aangepast om hypoglykemieën na sporten bij mensen met type 1 diabetes mellitus te voorkomen. De onderzoekers zijn op zoek naar mensen met diabetes mellitus type 1 die onder andere:
    • Minimaal 1 keer per week sporten
    • Geen insulinepomp gebruiken
    • Geen hart- en vaatziekten hebben. Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek en aanmelding. 
   • Patiënten met type 1 diabetes voor onderzoek (man, 18-40 jaar, niet rokend) De afdeling Nierziekten van het Amsterdam UMC, locatie AMC, zoekt patiënten met type 1 diabetes voor een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van zout op het lichaam en het risico op hoge bloeddruk. Bij deelname zult u twee diëten (van elk 2 weken) met een vaststaand zoutgehalte volgen, en een aantal keer het AMC bezoeken voor onderzoeken. Uw HbA1c waarde moet onder de 10.0% (86 mmol/mol) zitten (in de periode van 6 maanden voor de studie). Voor deelname aan het onderzoek ontvangt u een financiële vergoeding. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Drs. E.F.E. Wenstedt, arts-onderzoeker, e.f.wenstedt@amc.uva.nl
    • Het Radboudumc doet onderzoek naar hypoglykemieën bij mensen met diabetes type 1. De onderzoekers zoeken mensen met diabetes type 1, die hun glucose door middel van een vingerprik (en dus niet middels een sensor, zoals een Freestyle libre sensor) meten en tussen de 18 en 85 jaar oud zijn.
     Meedoen aan het onderzoek houdt in: gedurende 10 weken vragenlijsten invullen op een app en het dragen van een glucosesensor en een activiteitsmeter (Fitbit). Voor het meedoen aan dit onderzoek mag u de Fitbit houden en krijgt u een onkostenvergoeding (exclusief reiskosten) van € 100.
     Voor meer informatie over het onderzoek neem contact op met de onderzoeks-artsen: Drs. Namam Ali, Namam.Ali@radboudumc.nl of Dr. Evertine Abbink, Evertine.Abbink@Radboudumc.nl of tel 0243618819.

      Meer weten over hoe een onderzoek naar een nieuw medicijn of nieuwe behandeling gaat, en wat woorden als placebo en dubbelblind betekenen? Bekijk het artikel 'Onderzoek: in stappen van lab naar mens'.


      Vragen naar aanleiding van dit artikel (0)


      Stel een vraag

      Gesprekken over dit artikel (1)


      Proefpersonen of deelnemers met diabetes type 1 gezocht

      Thema: Behandeling
      laaste update: 8 maanden geleden

      Start gesprek

      Gerelateerde onderzoeksartikelen

      Max Nieuwdorp over onderzoek naar darmbacterien en diabetes type 1.jpg
      17 november 2020

      Darmbacteriën bij diabetes type 1 - prof. Max Nieuwdorp over onderzoek

      GLP1 bij type 1.jpg
      01 november 2019

      Zijn GLP-1 medicijnen ook nuttig bij diabetes type 1?

      02 januari 2017

      Glucagon via de neus biedt voordelen