Bepaalt het afweersysteem je darmflora?

Redactie van diabetestype1.nl • 29 August 2019
Darmflora en afweersysteem.jpg

Sommige mensen hebben een verhoogd risico op diabetes type 1. Dit aangeboren risico bepaalt of beschermende darmbacteriën in je darm kunnen overleven, ontdekten Zweedse onderzoekers.

In de darmen zit maar liefst anderhalve kilo aan bacteriën; de darmflora. Zij zorgen elke dag dat je voedsel goed verteert en wordt opgenomen. Iedereen heeft een unieke samenstelling van de darmflora. Welke bacteriën precies in je darmen leven, heeft effect op je gezondheid.

Diabetes type 1 en darmflora

Het verband tussen darmflora en diabetes type 1 wordt onderzocht. We weten al dat mensen met diabetes andere bacteriën hebben dan mensen zonder diabetes. Een belangrijke vraag is alleen: verandert de darmflora het risico op diabetes, of verandert diabetes de darmflora?

Wisselwerking

De darmflora en afweersysteem zijn met elkaar gelinkt. Mensen met diabetes type 1 hebben vaker bacteriën van het type Bacteroïdetes. Die kunnen zorgen voor sterke afweerreacties van het lichaam. Maar Zweedse onderzoekers hebben nu laten zien dat je afweersysteem andersom ook kan bepalen uit welke bacteriën je darmflora bestaat.

Afweerprofiel

Iedereen wordt geboren met een unieke set aan eiwitten die belangrijk zijn binnen het afweersysteem, zogenaamde HLA-eiwitten, die afhangen van je HLA-genen. Op basis van de samenstelling van deze HLA-eiwitten kunnen onderzoekers zien of iemand een verhoogd risico op diabetes type 1 heeft.

De onderzoekers ontdekten dat kinderen met een hoog risico op diabetes bepaalde beschermende bacteriën niet hebben die wél voorkomen bij mensen met laag risico. Het lijkt erop dat bepaalde bacteriën niet kunnen overleven in mensen met een ongunstig 'afweerprofiel'.

Beschermende bacteriën

Deze beschermende bacteriën zijn van het type 'Intestinibacter' en 'Romboutsia'. De onderzoekers denken nu dat je aangeboren afweerprofiel bepalend is voor de samenstelling van je darmflora. Dit kan weer effect hebben op je risico op diabetes.

Oorzaak of verband?

In 2018 publiceerden Australische onderzoekers een studie waarin ze zagen dat de darmflora al verandert voordat mensen diabetes type 1 krijgen. Ook deze studie laat zien dat aangeboren veranderingen je darmflora negatief kunnen beïnvloeden, waardoor het risico op diabetes groter wordt. Maar je darmflora verandert voortdurend, dus helemaal uitsluiten dat diabetes je darmflora verandert kan nog niet.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.