zwangerschapsdiabetes verhoogt risico type 1 bij kind.jpg

Zwangerschapsdiabetes verhoogt risico op diabetes type 1 bij kind

Uit een groot onderzoek in Canada blijkt dat kinderen en jongeren van wie de moeder zwangerschapsdiabetes had, meer risico lopen om diabetes type 1 te krijgen.

Het is belangrijk om diabetes type 1 vroeg op te sporen, en niet pas als een kind met een levensgevaarlijke ketoacidose wordt opgenomen. Het helpt om te weten wie meer risico loopt, en beter te letten op eventuele symptomen zoals veel plassen, afvallen en vermoeidheid.

Bijna dubbele kans

In Canada bekeken onderzoekers de gegevens van ruim 73 duizend moeders en kinderen. Een deel van de kinderen had een moeder die tijdens de zwangerschap zwangerschapsdiabetes had gehad. Deze kinderen en jongeren hadden bijna twee keer zoveel kans om diabetes type 1 te krijgen voor hun 22ste levensjaar, vergeleken met kinderen van wie de moeder geen zwangerschapsdiabetes had.

Eerdere resultaten bevestigd

Vergelijkbare uitkomsten kwamen ook al uit een eerder Zweeds onderzoek, maar dat ging over moeders met zwangerschapsdiabetes of diabetes type 2. Nu blijkt dus dat alleen al zwangerschapsdiabetes genoeg is om het risico bij het kind te verhogen. Hoe dat precies werkt, is nog niet duidelijk.

Bron: artikel in CMAJ (Canadian Medical Association Journal)

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

22 december 2017

Kinderen met diabetes type 1 en astma: wat vergroot de kans op wat?

vervuiling en diabetes type 1.jpg
13 december 2018

Milieuvervuiling geen oorzaak van diabetes type 1

Geen verband antibiotica en risico diabetes bij kind.jpg
24 oktober 2018

Geen verhoogde kans op diabetes type 1 door antibiotica moeder