Er is een link tussen coeliakie, glutenintolerantie, en diabetes type 1. Veel ouders zitten met de vraag: moeten we onze kinderen minder gluten geven, om diabetes type 1 te voorkomen? Nee, zeggen Amerikaanse onderzoekers, alleen tot een leeftijd van 4 maanden.

Mensen met diabetes type 1 hebben vaker glutenintolerantie, oftewel coeliakie. Er lijkt dus een verband te zijn tussen gluten en diabetes. Maar kun je diabetes type 1 misschien ook voorkomen door op kinderleeftijd gluten te verminderen of te vermijden?

Gluten bijgehouden

Amerikaanse onderzoekers volgden 2.547 kinderen met een verhoogd risico op diabetes type 1 vanaf de geboorte gemiddeld 13,5 jaar. Hiervan kregen 129 kinderen een mogelijk voorstadium van diabetes en 42 kinderen kregen diabetes type 1. De kinderen werden ingedeeld in 3 groepen op basis van hun dieet: weinig gluten, gemiddelde hoeveelheid gluten en veel gluten.

Gluten zijn eiwitten die zitten in bepaalde granen. De ouders hielden een voedingsdagboekje bij voor hun kinderen. Hieruit konden de onderzoekers berekenen hoeveel gluten de kinderen binnenkregen.

Baby’s jonger dan 4 maanden

Kinderen die meer gluten binnenkregen, kregen niet sneller diabetes type 1. Het viel de onderzoekers wel op dat heel jonge baby’s (jonger dan 4 maanden) die extra gluten binnenkregen, een iets grotere kans hadden om diabetes te krijgen. Ze raden dus af om baby’s jonger dan 4 maanden gluten te geven. Ze kunnen nog niets zeggen over de precieze timing van het moment dat je wel het beste kunt beginnen met gluten.

De DAISY-studie

Deze resultaten komen uit de Diabetes Auto Immunity Study in the Young (afgekort: DAISY). Dit is een hele grote Amerikaanse studie die al vanaf 1993 loopt. Pasgeboren baby’s worden gescreend op een verhoogde kans op diabetes type 1. De onderzoekers volgen deze baby’s nauwlettend. Zo willen de onderzoekers meer te weten komen over het ontstaan van diabetes type 1.

Bron: wetenschappelijk artikel in Diabetes Care 

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!