Afweer tegen darmbacteriën extra voorspeller voor diabetes

Redactie van diabetestype1.nl • 7 March 2019
Diabetes type 1 darmbacteriën.jpg

Het afweersysteem van kinderen met diabetes type 1 valt niet alleen de bètacellen aan. Het reageert ook anders op de bacteriën die in de darm leven. De gevonden link helpt om diabetes beter te kunnen zien aankomen.

Canadese wetenschappers leggen een nieuwe link bloot tussen genen, afweer en darmen. Kinderen met diabetes blijken namelijk meer afweerstoffen in hun bloed te hebben tegen gezonde darmbacteriën dan andere kinderen. Ze schrijven erover in Science Immunology.

Optelsom

Bij kinderen met afweer tegen bètacellen, maar nog geen diabetes, zagen de onderzoekers die afweerstoffen tegen darmbacteriën eerst niet. Totdat de onderzoekers keken welke genen die kinderen hadden en wie er later diabetes kreeg. Toen ontdekten ze iets nieuws: sommige HLA-genen en diabetesafweer geven een hoog risico op diabetes, maar alléén in combinatie met die darmafweer.

Voorspeller

De ‘optelsom’ van genen, afweer en darmen helpt dus om weer wat beter in te schatten wie diabetes type 1 krijgt en wie niet. Dat is belangrijk om behandelingen te onderzoeken die diabetes straks kunnen voorkomen bij kinderen met het hoogste risico.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!